Sari direct la conținut

Poliția cumpără 30 de mașini 4×4 de tip Pick-Up care să aibă minim 200 cai putere și cutie automată cu minim 7+1 trepte de viteză

HotNews.ro
Autovehicul pick-up, Foto: Robwilson39 / Dreamstime.com
Autovehicul pick-up, Foto: Robwilson39 / Dreamstime.com

​Inspectoratul General al Poliției Române vrea să încheie un acord cadru pe 2 ani pentru achiziția a 30 de autovehicule „cu caracteristici dinamice foarte bune, capabile să se deplaseze în siguranță atât pe drumurile publice, cât și în teren accidentat”, contract cu o valoare estimată la 7,8 milioane de lei (fără TVA).

Contractul va fi finanțat din fonduri publice, iar anunțul de licitație a fost publicat sâmbătă 10 decembrie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

De ce cumpără Poliția aceste mașini și care sunt specificațiile tehnice

Achiziționarea acestor mașini se face pentru îndeplinirea operativă a misiunilor, Poliția acuzând în prezent o serie de neajunsuri generate de deficitele înregistrate la anumite tipuri de autovehicule, având în vedere faptul că actualele autovehicule aflate în dotare sunt supuse permanent unei uzuri fizice și morale.

  • „Autovehiculele solicitate fac parte din categoria de omologare N1, putere de minim 150 KW, 4×4, cutie automată cu minim 7+1 trepte, sisteme de siguranță activă și pasivă performante”, se arată în caietul de sarcini.

Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate-preț, unde componenta preț are o pondere de 80%, extinderea garanției 10%, iar ranforsarea suplimentară a barei față încă 10%.

Perioada de garanție a fiecărui produs va fi de minim 36 de luni sau minim 100.000 de kilometri (în funcție de condiția care se îndeplinește prima) și se vor mai acorda și minim 3 ani pentru echipamentele din dotările specifice.

Livrarea mijloacelor de transport se va face în maxim 270 de zile de la semnarea contractului de ambele părți, iar furnizorul are posibilitatea de a efectua livrarea în tranșe cu respectarea termenului maxim de livrare.

Termenul limită pentrun primirea ofertelor este 12 ianuarie 2023.

Scandalul celor 600 de BMW-uri cumpărate de Poliție de la firma fondată de Michael Schmidt, un apropiat al lui Iohannis

Amintim că în luna septembrie din acest an s-a iscat un întreg scandal după ce Sindicatul Europol a acuzat o licitație cu dedicație la Poliția Română.

În cadrul unei licitații cu un singur ofertant, Poliția a atribuit un contract pentru achiziția a 600 de BMW-uri 320i xDrive de la Automobile Bavaria, firmă fondată de Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

Poliția Română s-a apărat susținând că o procedură similară a avut loc anul trecut, e drept pentru doar 300 de mașini, dar având aceleași specificații tehnice. Procedura a fost anulată pentru că nu s-a înregistrat nicio ofertă, deși patru producători îndeplineau cerințele, a susținut Poliția.

În data de 6 octombrie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat într-o conferință de presă rezultatele verificărilor făcute de Corpul de Control al MAI și a susținut că licitația este corectă, iar liderul USR, Cătălin Drulă, „dezinformează cu bună ştiinţă”.

Bode a susținut atunci că fișa cu detaliile tehnice, inclusiv cutia de viteze cu 8+1 trepte ar fi fost parte integrantă dintr-o cerere de finanțare aprobată chiar de Cătălin Drulă în 25 mai 2021 pe când era Ministru al Transporturilor și că Drulă ar fi semnat apoi în 5 iulie 2021 contractul de finanțare pentru achiziția celor 300 de autospeciale, contract care ar fi conținut o Anexă 2 care era exact fișa cu detaliile tehnice.

În 21 octombrie, liderul USR, Cătălin Drulă, a prezentat noi documente despre care a susținut că ar dovedi faptul că ministrul de Interne, Lucian Bode, ar fi mințit în conferința de presă în care a prezentat rezultatele Corpului de Control al MAI la achiziția celor 600 de BMW-uri de către Poliție de la Automobile Bavaria.

Drulă a prezentat un document intern al Poliției, un proiect tehnic care viza achiziția celor 300 de autospeciale – licitație anulată anulș trecut de Poliție.

Drulă a făcut comparație între pozele prezentate în conferința de presă de Bode și ulterior de PNL în campanie online și datele care se regăsesc în proiectul tehnic care viza achiziția a 300 de autospeciale pentru Poliția Rutieră.

Documentul publicat integral cu tot semnături de Drulă arată că este un proiect intern al Poliției, creat în septembrie 2020, când ministru al Internelor era Marcel Vela, iar la Transporturi era ministru chiar Lucian Bode.

Cătălin Drulă a fost ministru al Transporturilor în perioada 23 decembrie 2020 – 8 septembrie 2021.

Automobile Bavaria a reacționat precizând că „autospecialele BMW 320i xDrive ofertate IGPR nu sunt mașini de lux”, iar Michael Schmidt, fondatorul companiei și apropiat al președintelui Iohannis, „nu mai deține nicio funcție și nu este implicat în operațiunile din România”.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro