Sari direct la conținut

Politicul impotriva competentei

La Cluj, fostul sef al Companiei Nationale de Drumuri si Poduri (CNDP) Cluj, Ioan Petrut, a cistigat procesul intentat impotriva institutiei care l-a revocat din functie la inceputul anului. Fostii directori ai Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OJCPI), respectiv al Autoritatii Rutiere Romine (ARR) Cluj, sunt inca in proces cu conducerea centrala a institutiilor.

Prefectul Mihail Hardau sutine ca un sistem bun are nevoie de oameni care sa nu fie legati de scaunul de sef.

Filiala Cluj a Companiei Nationale de Drumuri si Poduri a fost condusa, pina in luna martie a anului acesta, de inginerul Ioan Petrut. El a ocupat aceasta functie din 2001.”Eu am cistigat functia de director in urma unui concurs. Postul era liber, nu am ridicat pe nimeni de pe scaun”, declara inginerul Petrut. „Acum nu sunt in nici un partid.

Poate ar trebui sa imi depun o adeziune”, spune Petrut, acuzind imixtiunea politicului in schimbarea sa. Revocarea sa din functie a venit surprinzator deoarece, dupa cum afirma chiar el, nu exista nici un raport care sa critice activitatea sa. Dupa ce a fost retrogradat la pozitia de inginer in cadrul CNDP Cluj, Ioan Petrut a dat in judecata compania.

„Daca ar fi existat nereguli sau nu eram calificat pentru post, ma conformam”, spune el. Dupa revocarea din functie a inginerului Petrut, ca sef al CNDP Cluj a fost numit consilierul judetean Ioan Pantelimon, un om cu o puternica influenta in filiala PD din Dej.

fectul Hardau prefera echipele omogene

Situatia procesului dintre fostul director CNDP Cluj si conducerea centrala a institutiei a fost comentata de prefectul Mihail Hardau. „Ca prefect, de la Bucuresti mi se solicita un aviz de principiu in cazul schimbarii sefilor de la deconcentrate”, spune Hardau. El ne-a explicat ca nu stie despre situatia procesului, dar a mentionat ca nu are un dosar complet.

„Din informatiile pe care le am, stiu ca fostul director a avut probleme legate de bugetul companiei”, a mai spus Hardau. Prefectul a fost de acord ca schimbarea fara motiv a sefilor de servicii impieteza functionarea institutiilor.

„Nu pot sa spun decit ca eu nu sunt legat de scaunul de prefect, iar atunci cind voi pleca noul prefect va avea acces la toate documentele, fara exceptie”, a declarat Hardau. Pozitia colegului sau de partid in fruntea companiei este nesigura, deoarece fostul director Ioan Petrut a cistigat procesul cu conducerea companiei de la Bucuresti.

„Dupa ce am cistigat primul proces, cei de la Bucuresti au facut recurs, care se va judeca in septembrie”, a declarat Petrut.

imbat si pus la loc

Schimbarile de sefi ai institutiilor deconcentrate, pe motive politice, au inceput inca de anul trecut, din septembrie, cind fostul prefect, Valentin Cuibus, a decis ca Szilard Sztraniczcki sa fie eliberat din functia de director al Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OJCPI).

Fostul prefect si-a motivat decizia de a-l revoca din fruntea oficiului pe Sztraniczcki: „Eu l-am schimbat pentru ca nu avea competentele necesare.Pentru un post de director iti trebuie cinci ani de experienta intr-o functie de conducere, iar el avea doar o jumatate de an”. Szilard Sztraniczcki s-a simtit deranjat de afirmatiile fostului prefect. „Sunt in domeniu de 13 ani.

Angajatii oficiului nu sunt functionari publici, ci personal contractual. Nu trebuie sa avem 5 ani de experienta”, spune seful acesta. Din septembrie 2004 pina in martie 2005, conducerea OJCPI a fost incredintata Leontinei Kovacs. La fel ca si in cazul Petrut, ea a fost revocata din functie, iar in acest moment se afla in proces cu conducerea OJCPI.

„Este o chestiune strict pesonala, pe care nu vreau sa o discut”, a declarat ea. Existenta procesului dintre Leontina Kovacs si OJCPI ne-a fost confirmat de catre Szilard Sztraniczcki, care a revenit in functia de sef al intitutiei. „Nu sunt implicat, dar stiu de proces. Au venit si cei de la Bucuresti sa faca verificari”, a declarat Sztraniczcki.

Postul de director al OJCPI nu este titularizat, astfel ca actualul sef va fi nevoit sa isi dovedeasca calitatile de manager prin concurs.

cesul ARR, supravegheat de la Bucuresti

De pe lista neagra a schimbarilor nu a scapat nici seful filialei clujene a Autoritatii Rutiere Romine. In acest moment, ARR Cluj este condus de catre consilierul PD Radu Bica. El a fost numit sef pe 17 mai, dupa ce a cistigat concursul pentru ocuparea postului de director, care a devenit vacant dupa revocarea din functie a fostei directoare, Eugenia Chindris. „Detalii despre proces nu stiu.

De problema s-au ocupat juristii de la Bucuresti”, spune Bica. Pe de alta parte, fosta directoare a refuzat dialogul cu reporterii ZIUA de Cluj. „Nu pot sa ofer detalii. Vorbiti cu seful meu, Radu Bica”, a declarat scurt Chindris. Intrebat ce ar face in cazul in care va fi revocat din functie dupa ce a sustinut un concurs, consilierul PD a replicat: „Asa ceva nu o sa se intimple”. El a mentionat ca se va opune deciziei.

Cuibus, de partea fostilor sefi

Fostul prefect al judetului Cluj, Valentin Cuibus, a precizat ca, pe vremea cand activa in functia de prefect, nu au existat situatii in care fostii directori sa actioneze in instanta institutiile de la conducerile carora au fost schimbati. El motiveaza schimbarile pe line politica prin chichitele legale, care au permis ca directorii titularizati prin concurs sa fie demisi fara motiv.

„Daca un post este politic, automat cel in functie va fi schimbat in cazul in care se schimba si Puterea. Daca nu, postul este unul administrativ si nu mai are nici o legatura cu politica”, a declarat Cuibus.

El spune ca initiativa fostilor sefi, care au decis sa dea in judecata institutiile pe care le-au coordonat, este legitima, deoarece ei au ocupat respectiva pozitie prin concurs si au fost schimbati fara a demisiona din functie.

„In cazul celor trei sefi, de la Drumuri si Poduri Cluj, Autoritatea Rutiera Romina si de la Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara, au existat discutii privind transferul pe pozitii inferioare, dar acestea n-au fost finalizate”, a declarat fostul prefect.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro