Sari direct la conținut

Pompele de căldură vor deveni tehnologie dominantă pentru încălzirea locuințelor

HotNews.ro
Pompa de caldura, Foto: Fleig / Eibner-Pressefoto / imago stock&people / Profimedia
Pompa de caldura, Foto: Fleig / Eibner-Pressefoto / imago stock&people / Profimedia

Ponderea boilerelor pe gaz folosite pentru încălzirea locuințelor va scădea semnificativ, de la aproximativ 45% la doar 2,5%, până în 2050, se arată în ultima variantă a planului pentru energie și climă (Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice – PNIESC), publicată de Ministerul Energiei. Chiar dacă sunt abia la început ca tehnologie și nici nu au fost incluse încă în datele statistice, pompele de căldură vor acapara tot mai mult piața surselor de încălzire.

Pompele de căldură cu aer vor deveni, treptat, tehnologie dominantă, se arată în documentul Ministerului Energiei.

Tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic folosite în prezent pentru încălzire și răcire vor fi înlocuite cu pompe de căldură. Este vizată atingerea unei ponderi de 25% a pompelor de căldură în cadrul cererii de energie utilă pentru încălzire și răcire.

Discuții cu INS pentru includerea pompelor de căldură în statistici

Pentru perioada 2020-2022, pompele de căldură, deși instalate și operate la nivel național, nu au fost incluse în datele statistice. Abia din 2023, pompele de căldură au început să fie considerate tehnologie utilizată în procesul de încălzire & răcire.

În acest context, Ministerul Energiei a inițiat discuții cu Institutul Național pentru Statistică (INS) pentru includerea pompelor de căldură în bilanțul energetic.

De asemenea, este necesar un plan național privind instalarea pompelor de căldură pentru realizarea proceselor de încălzire & răcire atât în sectorul rezidențial, cât și în cel comercial, se mai arată în documentul Ministerului Energiei.

Ce sunt pompele de căldură

În clădiri, pompele de căldură sunt utilizate pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire.

În loc să producă căldură, ele extrag și folosesc energia ambiantă (caldă sau rece, din aerul exterior și apele de suprafață sau de canalizare) sau energia geotermală (caldă sau rece, din apele subterane sau subterane).

Ciclul de refrigerare este, în cele mai multe cazuri, de compresie a vaporilor care consumă energie electrică, dar există și unele care sunt acționate de căldură.

Pompele de căldură au o utilizare similară cu cea a frigiderului, care extrage căldura de la alimentele din interior și o evacuează în exterior, se arată într-un articol din Panorama. Doar că, în loc de alimente, pompele folosesc mediul ambiant, de unde își extrag căldura și o introduc în casă.

Ce are în mod special o pompă de căldură față de alte tehnologii de încălzire este că energia de acționare este mai mică decât cea extrasă. Din acest motiv, specialiștii numesc pompele de căldură „multiplicatori de energie”. De obicei, energia de acționare este cam o treime sau un sfert din cea scoasă din mediul ambiant.

În funcție de resursa pe care o folosesc, pompele de căldură sunt aerotermale, hidrotermale, care folosesc apa din lacuri, râuri sau chiar și din pânza freatică, și geotermale, care folosesc temperatura din pământ.

Fiecare gen de pompe vine cu propriile sale puncte tari și puncte slabe. Pompele de căldură aerotermale (pompe de căldură aer-apă) sunt asemănătoare cu sistemele de aer condiționat, mai arată Panorama.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro