Ponta: Proiectul viitoarelor redevente va fi in Parlament din februarie, dar aplicat din 2016
Proiectul privind viitorul sistem de redevente va fi inaintat Parlamentului in luna februarie, dar va fi aplicat doar de la inceputul anului 2016, a declarat premierul Victor Ponta.
„Noua lege a redeventelor va merge in Parlament in prima sesiune, deci din februarie, si ce va decide Parlamentul va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, nu poti in cursul anului fiscal”, a spus Ponta la Romania TV, citat de Mediafax.
El a aratat ca este necesar ca in Parlament sa fie cautata o solutie pentru un consens intre putere si opozitie asupra politicilor fiscale, inclusiv in ceea ce priveste redeventele.
Noul proiect privind redeventele va intra in dezbatere publica la inceputul anului viitor, fiind nevoie de un consens politic, nu doar de o decizie a majoritatii, o parte din reventele incasate urmand sa fie transferate, prin viitorul sistem, catre autoritatile locale, a declarat anterior premierul Victor Ponta.
Miercuri, Ponta a argumentat decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget cu faptul ca nu pot fi operate modificari „peste noapte”, desi Guvernul a inceput de un an discutiile pe aceasta tema cu firmele petroliere.
Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.
Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.