Sari direct la conținut

Popa la 9 ani

Redesteptarea Lugoj

Un adolescent, din satul banatean Sinersig,

are o pasiune mai putin intalnita la copii de varsta sa.

Inca de la de 9 ani, Alexandru Papp, a lasat jucariile de o parte indreptandu-si atentia spre randuielile bisericesti. Intr-un vechi grajd, cam de aceiasi dimensiune cu casa modesta in care locuieste, baiatul si-a improvizat o mica biserica.

Biserica din grajd, cu clopote din oale sparte

Chiar daca au trecut mai bine de cinci ani de la aceasta intimplare nimeni si nimic nu l-au putut face pe Alexandru sa renunte la visul sau. Intr-un vechi grajd, cam de aceiasi dimensiune cu casa modesta in care locuieste, baiatul si-a improvizat o mica biserica, dotata cu toate cele trebuincioase oficierii unor slujbe religioase.

De exemplu, deasupra acoperisului a construit un mic turnulet, pe care, dupa modelul bisericilor adevarate, a plasat un ceas de perete, model turcesc. In turn, ca la orisice biserica, Alexandru a instalat doua clopote, improvizate din doua oale, care nu-i mai trebuiau mamei sale.

Peretii de chirpici ai grajdului, transformat in biserica, sunt pictati de catre talentatul „preot”, cu scene inspirate din Biblie. Chiar daca totul pare o joaca copilareasca, pentru Alexandru, practicarea preotiei a devenit cel mai serios lucru din vita lui. Dupa cum a vazut la preotii adevaratii si-a cusut, singur, hainele pe care trebuie sa le poarte.

A mesterit chiar si o cadelnita care nu se deosebeste aproape deloc de cea adevarata. In curtea casei, Alexandru are o mica reproducere a „Gradinii Ghetsemani”, unde Isus a fost tradat de Iuda. Pe gardul din beton a scris, cu var „Gradina Ghetsemani”, a plantat florii de toate culorile, si a inaltat o cruce.

A invatat randuielile Bisericii si, acum, le respecta la fel ca toti preotii hirotonisiti. In fiecare duminica sau sarbatoare religioasa, Alexandru oficiaza, in biserica sa, slujbele la fel ca orice preot intr-o biserica adevarata.”Am aici tot ce-mi trebuie ca sa tin o liturghie si daca vreau, pot sa o spun din cap, fara ca sa citesc.

Stiu tot ce trebuie sa stie un preot”, spune Alexandru Papp. Enoriasii sai, sunt copiii din sat, pe care ii mai ademeneste cu bomboane pentru a participa la slujbele sale. Se mai intampla chiar ca, ineditul preot sa participe si de adevaratele, la diferite inmormantari si pomeni, alaturi de preotul din satul sau.

Mitropolia il indeamna sa se calugareasca

Atat preotul din sat, cat si ceilalti locuitori au parere foarte buna despre baiat si considera ar trebui sa se gaseasca cineva sa-l ajute sa urmeze un seminar teologic. „E un baiat bun, dar parintii lui sunt saraci si mai si beau foarte mult. Nu a avut cine sa se ocupe de el, pentru ca nu multi au darul pe care il are el.

Daca ar avea pe cine sa-l sustina financiar ar ajunge un preot foarte bun. La inceput ne mai suparam cand batea oalele alea, care zice el, ca sunt clopote, dar nu face nici un rau.”, ne-a spus una din vecinele familiei Papp. Alexandru spune ca a cerut sprijin si la Mitropolia Banatului, pentru a devenii preot, dar cei de-acolo i-au recomandat sa mearga la o manastire si sa devina calugar.

„Eu nu vreau calugar, pentru ca eu am citi regulile vietii de calugar si nu vreau!… Eu preot vreau sa ma fac, dar cei de la Mitropolie mi-au spus ca pentru asta trebuie sa fac cel putin seminarul, dar daca nu sunt posibilitati…”, spune Alexandru, care crede ca daca biserica din satul sau ar ramane fara preot, el ar putea, fara nici o problema, sa-l inlocuiasca.

„Eu stiu tot ce trebuie la o biserica si m-as descurca. Numai diploma imi trebuie si sa ma puna.”, ne-a declarat tanarul preot.

Daniel Groza

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro