PORTRET Matteo Renzi – De la erou la zero. Cariera celui mai tanar prim-ministru italian ar putea fi oprita de un referendum
- Redactia Hotnews
Premierul Italiei, Matteo Renzi, risca sa devina cel mai tanar lider politic european a carui cariera ar putea sa fie oprita dupa infrangerea devastatore din referendumul constitutional de duminica. Renzi si-a depus miercuri seara demisia de la conducerea executivului, insa ar putea sa ramana in pozitia de premier interimar pana la finalizarea consultarii partidelor, tocmai pentru a nu impinge tara intr-o criza politica nedorita, relateaza DPA, citata de News.ro.
Adorat de mass-media, Matteo Renzi (41 de ani), care vine de la periferia orasului Florenta, a ajuns la putere in februarie 2014, devenind cel mai tanar prim-ministru din istoria Italiei si depasind precedentul record in materie, stabilit de dictatorul fascist Benito Mussolini in 1922.
Matteo Renzi a fost promovat in aceasta functie complotand impotriva predecesorului sau Enrico Letta, la doar cateva saptamani dupa ce i-a spus acestuia ca nu doreste functia lui de prim-ministru. Brutalitatea acelei „lovituri de palat” a fost comparata cu un episod din „House of Cards”, unul dintre serialele TV preferate ale premierului italian.
„Uneori sunt prea rautacios, putin cam arogant si, de asemenea, impulsiv”, spunea Matteo Renzi pentru televiziunea LA7, in noiembrie.
Intr-un interviu acordat revistei Vogue in luna septembrie, Renzi spunea: „Atunci cand toata lumea e impotriva mea ma distrez cel mai bine”.
In urma cu un an, Renzi a promis ca va demisiona daca va fi infrant in acest referendum, care a vizat o serie de modificari constitutionale concepute pentru a concentra puterea in mainile unui guvern national. A transformat, fara sa isi dea seama, o campanie despre stabilitatea politica intr-un plebiscit de tipul „iubeste-ma sau uraste-ma”, unind impotriva persoanei sale toate partidele de opozitie si o minoritate din propriul sau Partid Democrat (PD).
Potrivit lui Claudio Cerasa, editor al cotidianului Il Foglio, Matteo Renzi este un „florentin tipic” prin aroganta sa si acest fapt reprezinta o problema pentru alegatorul de rand. „Oamenii din Florenta sunt considerati aroganti, iar cei din restul Italiei nu pot sa-i suporte”, spune Claudio Cerasa pentru DPA.
Premierul italian a incercat sa diminueze importanta unor astfel de considerente de ordin personal. In numeroase discursuri si aparitii la televiziune, Matteo Renzi a spus ca referendumul de duminica vizeaza o serie de reforme-cheie care vor debloca potentialul Italiei – si nu un referendum despre „daca iti place fata lui Renzi sau nu”.
Nascut in Rignano dell’Arno, la 20 de kilometri de Florenta, Matteo Renzi a devenit cunoscut pe plan national prin discursuri rasunatoare in care se angaja sa trimita la „fiare vechi” elita politica a Italiei, imbatranita si corupta, in timp ce a fost primar al celebrului oras renascentist, din 2009 pana in 2014.
Dupa ce a ajuns la Roma (in functia de prim-ministru), a promis ca va oferi Italiei „o reforma pe luna”, insa foarte repede aceasta promisiune s-a dovedit nerealista. Cele mai mari realizari ale lui Renzi au fost liberalizarea legislatiei muncii si modernizarea sistemului de invatamant public, desi ambele reforme i-au nemultumit pe suporterii lui cu simpatii de stanga.
Proiectele sale de a reforma anchilozatul sistem juridic al Italiei si birocratia ei sunt in cel mai bun caz pe jumatate realizate, iar cel mai mare esec al lui Renzi a fost, fara dubiu, economia.
Matteo Renzi spune ca 650.000 de noi locuri de munca au fost create si ca recesiunea care a paralizat economia Italiei s-a incheiat in timpul mandatului sau. Insa rata somajului a ramas cu incapatanare la un nivel inalt, Italia are una dintre cele mai lente economii din UE, iar bancile sale sunt afectate de prea multe imprumuturi defectuoase.
Pe plan international, Matteo Renzi a fost sustinut de presedintele american Barack Obama si s-a „certat” adeseori cu cancelarul german Angela Merkel si cu liderii UE, protestand zgomotos fata de politica prea stricta a Bruxelles-ului in legatura cu bugetele nationale si solicitand o cooperare mai stransa in Europa in privinta imigratiei.
Un autoproclamat „outsider”, Matteo Renzi este un fost crestin-democrat care conduce un partid ce a fost candva o formatiune dominata de fosti comunisti precum fostul premier Massimo D’Alema. Acestia s-au simtit ofensati ca au fost dati afara de un tanar centrist impertinent, care se simte mult mai in largul sau atunci cand vorbeste cu lideri din domeniul afacerilor decat atunci cand vorbeste cu liderii sindicatelor din Italia.
Una dintre criticile recurente aduse lui Matteo Renzi consta in faptul ca el pune prea mult accent pe imagine si prea putin pe substanta si ca intretine o relatie enervant de prieteneasca cu fostul premier scandalagiu al Italiei Silvio Berlusconi, care a sustinut initial reformele constitutionale ale actualului premier.
Berlusconi, care a facut in cele din urma campanie pentru tabara „NU” a votantilor de la acest referendum, s-a oferit sa colaboreze totusi cu Renzi in cazul infrangerii acestuia la referendum si a facut urmatoarea declaratie in urma cu doua saptamani: „Daca ar trebui sa spun adevarul, exista un singur lider politic adevarat, iar numele lui este Matteo Renzi”.
Expertii spun ca, in pofida esecului de la referendumul de duminica, cariera celui mai tanar premier al Italiei ar putea totusi sa nu se incheie aici. Capacitatea lui Renzi de a reveni in actualitate a fost dovedita in 2012, cand a pierdut alegerile pentru sefia Partidului Democrat. A razbunat insa acea infrangere si a devenit prim-ministru la mai putin de doi ani dupa acel moment.