Premiul Nobel pentru Chimie 2013 a fost acordat cercetatorilor Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel
Premiul Nobel pentru Chimie 2013 a fost acordat miercuri cercetatorilor Martin Karplus (SUA-Austria), Michael Levitt (SUA-Marea Britanie) si Arieh Warshel (SUA-Israel), pentru activitatea lor in domeniul simularii reactiilor chimice, a anuntat Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinta din Suedia, informeaza AFP.
Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshe sunt recompensati „pentru dezvoltarea unor modele pentru sistemele chimice complexe”.
Cei 3 oameni de stiinta „au pus bazele puternicelor programe care sunt folosite pentru a intelege si a prezice procesele chimice,” a aratat Comitetul Nobel in comunicatul de presa in care a anuntat atribuirea premiului in valoare de 8 milioane de coroane (1,25 milioane de dolari).
„Modelele computerizate care oglindesc viata reala au devenit cruciale pentru cele mai multe progrese facute astazi in chimie”, precizeaza comitetul.
Academia Regala de Stiinte din Suedia a argumentat aceasta alegere prin faptul ca studiile din anii ’70 ale acestor oameni de stiinta au contribuit decisiv la dezvoltarea de programe care au dezvaluit procese chimice asa cum ar fi purificarea gazelor de evacuare din procese industriale sau procesul de fotosinteza produs in frunzele verzi, transmite Agerpres.
Acest tip de cunostinte permite optimizarea catalizatorilor industriali dar si pentru autovehicule, imbunatatirea medicamentelor de sinteza dar si a celulelor solare, conform Academiei.
„Activitatea lui Karplus, Levitt si Warshel a rupt barierele cunoasterii prin faptul ca a reusit sa impace fizica newtoniana (clasica) cu fizica cuantica ce este fundamental diferita”, conform comunicatului Academiei.
„Inaintea lor chimistii trebuiau sa aleaga daca se raporteaza la fizica clasica sau la cea cuantica”, se mai arata in comunicatul Academiei.
Martin Karplus, cetatean american si austriac, este afiliat atat la Universitatea din Strasbourg, Franta, cat si la Harvard.
Michael Levitt are tripla cetatenie americano-britanico-israeliana si este profesor la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Stanford.
Arieh Warshel este cetatean americano-israelian si lucreaza in cadrul Universitatii Southern California din Los Angeles.
Arieh Warshel a declarat prin telefon ca se simte „extraordinar de fericit” sa fie trezit in miez de noapte la Los Angeles pentru a i se aduce la cunostinta ca este laureat al premiului Nobel. El a adaugat ca abia asteapta sa calatoreasca la Stockholm, in luna decembrie, pentru a intra in posesia trofeului.
„Pe scurt, noi am reusit sa dezvoltam o modalitate prin care calculatorul poate observa structura unei proteine si poate intelege cu exactitate cum si in ce conditii reactioneaza”, a explicat Warshel.
Atunci cand cercetatorii doreau sa simuleze procese chimice complexe pe calculator, ei trebuiau sa aleaga intre variante software bazate pe fizica newtoniana sau pe fizica cuantica. Conform Academiei, cei trei oameni de stiinta au dezvoltat modele computerizate care „deschid o poarta intre aceste doua lumi”.
Distinctia pentru Chimie este al treilea premiu Nobel din acest an, dupa cel pentru Medicina si cel pentru Fizica. Premiile pentru realizari in domeniul stiintei, literaturii si pacii au fost decernate pentru prima oara in 1901, ca urmare a dorintei omului de afaceri si inventatorului dinamitei Alfred Nobel.