Sari direct la conținut

Presa despre moartea parintelui Calciu

HotNews.ro

A murit un preot care a trecut prin iad pentru a salva credinta romanilor, scrie Evenimentul Zilei. Parintele calciu urmeaza sa fie adus in tara, cel mai probabil sambata, si sa fie depus pentru o zi la biserica Radu Voda, scrie Ziua. Astazi ar fi implinit 81 de ani. Ne-ar fi privit cu ochii sai albastri si blajini, pogorand toata dragostea si bunatatea sa asupra noastra, scrie Jurnalul National.

Parintele Calciu – ultimul cruciat

de Florian Bichir (Evenimentul Zilei)

A murit un preot care a trecut prin iad pentru a salva credinta romanilor.

Odata cu inaltarea la ceruri a parintelui Calciu Dumitreasa dispare un simbol. In glasul cantarilor ingeresti, parintele Calciu se alatura Bisericii biruitoare, pe care portile iadului nu o vor sfarama.

Luptator anticomunist care si-a marturisit credinta in ideea nationala si in Hristos, cu insasi sangele lui, parintele Calciu Dumitreasa reprezinta un caz aparte pentru ca, inainte de a deveni preot, experimentase, cu viata lui, adancimile iadului. A facut in total 21 de ani de inchisoare sub comunisti (1948-1964; 1979-1984), trecand si prin valul de teroare de la Pitesti (1949-1951).

Dupa eliberare a urmat Filologia si Teologia, a fost hirotonit preot la Radu Voda din Bucuresti si profesor la Seminarul Teologic Ortodox. Casatorit, cu familie si copil, „asezat la casa lui”, cum se spune in popor, parintele Calciu a refuzat sa „se cuminteasca”.

Intr-o epoca in care Biserica parea zdrobita sub presiunea comunista, iar multi preoti, dar si ierarhi erau dispusi la orice compromis cu regimul ateu, parintele Calciu, un profesor de Seminar, de putina vreme preotit, a indraznit sa ridice Crucea in inima Bucurestiului. Sa infrunte de unul singur comunismul, dar si lasitatea unora dintre superiorii sai bisericesti.

In Postul Mare al anului 1978, din amvonul Bisericii a rostit in fata unei multimi alcatuite mai ales din elevi si studenti un sir de predici de un mare curaj – care vor deveni celebre – „Sapte cuvinte catre tineri”.

Constient ca „numai Adevarul va va face liberi”, parintele Calciu a rostit Adevarul cu tarie, a predicat impotriva ateismului si materialismului oficial, impotriva demolatorilor de biserici si de constiinte.

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro