Presa spaniolă: Cifrele de vaccinare proaste din Bulgaria sau România pun în umbră obiectivul de 70% al UE de vaccinare cu schema completă
Uniunea Europeană a depășit, săptămâna aceasta, pragul de vaccinare a 70% din populație cu schema completă, dar țări precum Bulgaria sau România sunt cu mult sub medie, scriu spaniolii de la Cope.
În urmă cu trei zile, țara noastră a atins obiectivul promis de a avea 70% din populație vaccinată la sfârșitul lunii mai. Deși este adevărat că a fost la câteva zile după termenul promis de guvern, imunitatea de turmă pare să fie din ce în ce mai aproape. Amintim că, odată cu intrarea în scenă a variantei Delta, imunitatea de turmă ar putea fi cu mult peste procentul stabilit acum câteva luni.
Mult timp, mai ales la începutul campaniei de vaccinare, strategia Uniunii Europene a fost aspru criticată pentru întârzieri, încetineală sau problemele de producție.
Cu toate acestea, și departe de ceea ce mulți credeau la început, și făcând toate eforturile, strategia europeană a ajuns să devină un succes. De fapt, marți, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană a fost capabilă să imunizeze 70% dintre adulți, îndeplinind astfel ținta stabilită chiar cu câteva zile mai devreme decât promisese.
Cu toate acestea, nu toate țările Uniunii Europene au reușit să atingă acest obiectiv și încă rămân oarecum în urmă față de altele, evidențiind astfel ineficiența strategiilor lor de vaccinare.
Bulgaria, țara cea mai rămasă în urmă în campania de vaccinare din UE
După cum am spus deja, la nivel general, Uniunea Europeană se poate lăuda în prezent cu succesul campaniei sale de vaccinare. Spania ocupă locul al patrulea pe continent, imediat în urma Maltei, Portugaliei și Danemarcei.
În urma țării noastre se află Belgia, Irlanda, Țările de Jos, Italia, Germania, Franța și Cipru, conform datelor platformei Our World in Data, care actualizează zilnic informațiile de vaccinare corespunzătoare datelor furnizate de țările din întreaga lume.
Acestea sunt urmate de Austria, Suedia, Lituania, Luxemburg, Grecia, Republica Cehă, Finlanda, Polonia și Slovenia, deja sub media UE.
Cu toate acestea, conform datelor Our World in Data, țări precum Estonia, Letonia, Slovacia, Croația și România sunt în coada listei în privința vaccinării, fără a mai menționa Bulgaria, care este în prezent țara care a notificat autorităților sanitare cele mai puține vaccinări cu schema completă. (Rador)