Sari direct la conținut

Presedintele ANRE catre premier: Exporturile de energie nu sunt intrerupte, ci doar limitate in orele de varf

HotNews.ro

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a avut o intalnire de lucru cu ministrii Finantelor, Economiei, Justitiei si cu presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). In cadrul intalnirii, presedintele ANRE, Iulius Plaveti, a prezentat premierului o informare referitoare la situatia exporturilor de energie. Acesta a aratat ca exporturile nu sunt intrerupte, ci doar limitate, in orele de varf, si nu exista riscul sistarii energiei electrice catre consumatorii casnici sau industriali, informeaza Guvernul.

In cadrul intalnirii s-a discutat si despre masurile necesare pentru cresterea veniturilor bugetare si combaterea evaziunii fiscale. In acest sens, premierul a decis ca vineri, la ora 10:30, sa aiba loc, la Palatul Victoria, reuniunea autoritatilor cu atributii in acest domeniu, in cadrul comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.

O alta tema de discutie a fost acordul incheiat cu organismele financiare internationale si angajamentele asumate de Romania in cadrul acestui acord.

Guvernul a aprobat marti proiectul de hotarare prin care Transelectrica va putea limita sau sista temporar livrarile de energie electrica la export, astfel incat sa nu existe probleme in alimentarea cu energie electrica a populatiei si consumatorilor industriali interni.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, se constata o lipsa substantiala de energie electrica pe piata. Aceasta in conditiile in care nivelul de apa din raurile si lacurile interioare a ajuns la valori sub 50%.

Cauzele deficitului de energie electrica

  • reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cu consecinta activarii clauzei de forta majora de catre S.C. Hidroelectrica S.A.;
  • cresterea consumului de gaze naturale in vederea asigurarii incalzirii populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute;
  • cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import;
  • dificultatea asigurarii livrarilor de carbune (atat huila cat si lignit) in conditii de ger si viscol;
  • dificultatea asigurarii resurselor de gaze naturale si a utilizarii pacurii in centrale in conditii de ger si viscol.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro