Sari direct la conținut

Președintele sârb Aleksandar Vucic denunță „haterii” din UE care critică Belgradul pentru poziția față de războiul din Ucraina

HotNews.ro
Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că „este mereu vorba de același grup de hateri” cu referire la solicitarea unor europarlamentari de a îngheța discuțiile de aderare a țării sale la Uniunea Europeană din cauza poziției adoptate privind războiul din Ucraina, relatează Euractiv.

Vucic le-a spus de asemenea reporterilor în cadrul unei conferințe de presă că „este cel mai ușor” pentru oficialii europeni să își exprime furia față de Serbia, motiv pentru care poziția țării sale este „mai delicată”.

Declarațiile sale vin după ce un grup de 9 europarlamentari din grupul Renew Europe au cerut Comisiei Europene să suspende temporar discuțiile de aderare cu Serbia și să solicite Belgradului să condamne invazia rusească din Ucraina.

Aceștia au mai cerut executivului condus de președintele Ursula von der Leyen să taie asistența financiară acordată Serbiei în cazul în care aceasta ignoră solicitarea.

Ana Pisonero, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că nu poate confirma primirea scrisorii dar a explicat săptămâna trecută că UE „se așteaptă ca țările candidate să se alinieze treptat cu deciziile și pozițiile UE când vine vorba de politicile externe și de securitate ale Uniunii”.

Pisonero a vorbit de asemenea despre sancțiunile fără precedent impuse împotriva Rusiei, notând că Bruxelles-ul se așteaptă ca țările candidate ca Serbia să adopte gradual aceste măsuri.

UE a adoptat oficial încă un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a companiilor rusești marți.

Aleksandar Vucic, criticat din cauza poziției față de invazia Rusiei în Ucraina

Președintele sârb a declarat pe 23 februarie, cu o zi înainte ca Vladimir Putin să ordone declanșarea „operațiunii militare speciale” în Ucraina, că va condamna recunoașterea de către Rusia a independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski condamnă campania de bombardare a NATO împotriva Serbiei din 1999.

El a răspuns astfel la afirmația ambasadorului ucrainean în Serbia care și-a manifestat așteptarea, în numele poporului ucrainean și țării sale, ca Serbia să condamne recunoașterea de către Rusia a independenței celor două republici din Donbas.

Trei zile mai târziu Vucic afirma că Serbia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei dar că nu va impune sancțiuni împotriva Moscovei. El a catalogat invazia rusească drept o „eroare gravă”, fără a condamna însă agresiunea Moscovei.

„Credeţi că este posibil să impunem sancţiuni Rusiei peste noapte, această Rusie care nu ne-a impus niciodată sancţiuni”, a subliniat președintele sârb.

Refuzul Serbiei de a interzice canalele de propagandă rusă Sputnik și Russia Today a declanșat de asemenea un război al declarațiilor între Belgrad și Zagreb, Croația condamnând în termeni duri decizia.

Cele două canale au fost interzise pe teritoriul întregii Uniuni Europene în data de 27 februarie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro