Press report: Omul care se joacă de-a Dumnezeu. Cât costă să fii student în Iași? Futurolog al Comisiei Europene. „Dispariţia umanităţii poate fi inevitabilă”. Și Petre Daea are legături cu masoneria
Omul care se joacă de-a Dumnezeu ● Cât costă să fii student în Iași? ● Futurolog al Comisiei Europene. „Dispariţia umanităţii poate fi inevitabilă” ● Cu cine vă identificați: cu managerul de spital Secureanu sau cu femeile care ne-au avertizat pe toți că directorul ne fură banii? ● Un medic, un telefon și o ambulanță. Cum se trezește un sat la viață ● Și Petre Daea are legături cu masoneria ● România educată a marelui meditator: fabrici de meditații, mediocritate și bulevarde pentru corupție ● Mândria Americii, drona MQ-9 Reaper, s-a făcut praf la Câmpia Turzii ● Inflația din SUA – maxim al ultimilor 40 de ani: Ce s-a întâmplat atunci ● Povestea Aeroportului Băneasa, al patrulea cel mai vechi aeroport din lume ● Mica doză de cultură generală ● Sfatul noului șef Raiffeisen pentru români: Nu vă jucați cu ratele la casă. Alegeți locuința pe care v-o permiteți și dobânda fixă ● Dorin Crețu, pictor româno-francez stabilit la Paris: “E un lux extraordinar să faci ce îți place, iar el trebuie cumva plătit.
- Omul care se joacă de-a Dumnezeu: Crețu-Indiana a blocat curgerea râului Jijia veche, lăsând zece sate fără apă în plină secetă. Inspectorii Apelor Române au mușamalizat cazul, fără să caute probe. Țăranii din Victoria au desfundat singuri canalele blocate de omul de afaceri. Practic, un râu a fost secat complet pentru că „era mizerie, țânțari și mătasea broaștei” – părerea lui Marian Crețu, cel care a îngropat 2 tone de pește ce putrezeau în albia uscată. Zeci de oameni de-a lungul a 20 km, în aval, sunau și întrebau disperați unde a dispărut apa, pentru că o foloseau la irigatul grădinilor. Inspectorii Apelor Române, găsiți la pensiunea lui Crețu, s-au așezat la masă, au băut o cafea cu viceprimarul și n-au mai pus deloc întrebări. Ei dau vina pe scăderea debitului Jijiei din dreptul stăvilarului de la Cotu Morii. În realitate, apa în amonte continua să curgă, fiind blocată în dreptul pensiunii lui Marian Crețu. Povestea este halucinantă și seamănă cu celebrul film animat Rango, scrie ReporterIS.
- Cât costă să fii student în Iași? Cel mai scump este la Medicină, Medicină Veterinară și Teatru. Marea luptă a ultimilor ani în timpul admiterii pentru universitățile de stat din Iași a fost ocuparea locurilor la buget, pentru a obține finanțare maximă de la Ministerul Educației. Dar în ultimii ani, a crescut din ce în ce mai mult cererea inclusiv pentru locurile cu taxă de la unele facultăți ale instituțiilor de învățământ superior ieșene. aceste fonduri din taxele studenților sunt importante pentru universități, care au astfel șansa de a realiza investiții ce nu pot fi asigurate doar din banii de la Ministerul Educației. Un exemplu în acest sens este activitatea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), care a făcut investiții de patrimoniu și reabilitări de zeci de milioane de euro cu fonduri provenite în principal din taxele în valută ale studenților străini care achită 7.500 de euro pe anul de studiu pentru a se pregăti, scrie Ziarul de Iași.
- Futurolog al Comisiei Europene. „Dispariţia umanităţii poate fi inevitabilă”. Tanja Schindler este expert în foresight al Comisiei Europene, iar prin proiectele sale contribuie la politicile Bruxelles-ului. Într-un interviu pentru „Adevărul”, futurologul a vorbit despre război, pandemie şi despre viitorul mai imprevizibil şi posibil mai cenuşiu ca oricând. Futurologul Tanja Shindler lucrează cu Comisia Europeană, e fondator al Futures2All şi colaborează cu o serie de organizaţii pentru a pentru a formula viitoruri dezirabile. De asemenea, e vicepreşedinte al Asociaţiei Futuriştilor Profesionişti. Ce este forseight-ul Ca disciplină, foresight-ul a apărut în anii 1950, prima oară în Armata Americană, în încercarea de a anticipa scenarii de viitor, într-o perioadă complicată, la începutul Războiului Rece. Pe plan academic, sunt câteva universităţi din lume care au departamente, oameni şi certificări care se axează pe foresight. În SUA e University of Houston, în Europa – Oxford, Copenhagen Institute for Future Studies şi University of Turku în Finlanda, scre Adevărul.
- Cu cine vă identificați: cu managerul de spital Secureanu sau cu femeile care ne-au avertizat pe toți că directorul ne fură banii? E o întrebare pentru fiecare dintre noi, dar și pentru președintele Iohannis, pe masa căruia a ajuns Legea protecției avertizorului de integritate în interes public. „Turnător”. Aceasta e ștampila pe care o parte importantă a publicului a pus-o oamenilor care dezvăluie neregulile din ministere, spitale, primării sau din companiile de stat. Majoritatea parlamentară PNL-PSD-UDMR n-a vrut să înfrunte opinia populară. De ce să facă asta? Politicienilor le convine un buget național și european cheltuit în liniște cât mai adâncă, scrie Cătălin Tolontan în Libertatea.
- Un medic, un telefon și o ambulanță. Cum se trezește un sat la viață. La inițiativa unui fiu al satului, cu munca voluntarilor, biserica veche de secole din cimitirul localității Brusturi este salvată. Era în martie când Bogdan Pintea a urcat cele 97 de trepte, până la bunicii lui, în cimitirul din satul Brusturi. Pomii, iarba, stejarii seculari, prunii de la capul fiecărui mormânt, dădeau să se trezească la viață. Numai vechea biserică de lemn continua să se descompună, sub greutatea ploilor și bătaia vântului. Acoperișul se desprindea ca o piele putredă, bucată cu bucată. Nici pe soclu nu mai stătea bine, se înclinase în partea de răsărit. Părea că oricând o putea lua la vale, scrie PressHub.
- Și Petre Daea are legături cu masoneria. Mesajul de felicitare care l-a dat de gol.Un mesaj de felicitare trimis greșit de către Bartolomeu Săvoiu, marele maestru al Marii Loje Naționale a României 1880 (MLNR), a scos la iveală că și recent renumitul ministru al Agriculturii Petre Daea are legătură cu masoneria. „Domnule ministru, cu bucurie și afecțiune am urmărit din nou numirea ca ministru al Agriculturii! Să vă dea Dumnezeu sănătate și succes. Vă sunt fidel în toate! Cu frățească acoladă, g.ral Bartolomeu Constantin Săvoiu, Mare Maestru MLNR1880”, acesta este mesajul trimis de șeful uneia dintre cele mai mari loje masonice din România către Petre Daea, potrivit PressHub.
- România educată a marelui meditator: fabrici de meditații, mediocritate și bulevarde pentru corupție. Cea mai bună, poate singura idee cu adevărat bună din proiectul legii pentru învățământul preuniversitar este reintroducerea gramaticii în programa de liceu. Cu speranța că nu va fi o materie ultrateoretizată cu ambiția de a scoate mici lingviști, ci una care să scoată oameni apți să vorbească și să scrie corect românește. Dincolo de asta, proiectul este mai degrabă o varză contradictorie și pe alocuri toxică, în care orice început de idee bună, dacă există, este imediat anulat de o soluție contrară, scrie Spotmedia.
- Mândria Americii, drona MQ-9 Reaper, s-a făcut praf la Câmpia Turzii. Drona MQ-9 Reaper, prăbușită joi, 14 iulie, aproape de pista de la Câmpia Turzii, revenea dintr-o misiune. Sofisticatul aparat de zbor a pierdut altitudine și a căzut într-un lan de soia. Fermierii locali nu s-au putut apropia, pentru că în 5 minute de la prăbușire au apărut soldații americani care au înconjurat zona pe o rază de peste un kilometru. Oamenii spun că drona a pierdut altitudine și a căzut în lanul de soia. Drona mai avea mai puțin de 2 kilometri până la pista de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că drona Reaper este una dintre cele mai performante și se folosește pentru misiuni de supraveghere. ”Acum era o misiune de antrenament. Nu au fost pagube umane. A căzut pe câmp, într-o zonă nelocuită. Americanii sunt cei care fac prima analiză în acest moment. Suntem și noi în corespondență cu ei, îi sprijinim dacă avem cu ce”, scrie Știri de Cluj.
- Inflația din SUA – maxim al ultimilor 40 de ani: Ce s-a întâmplat atunci. Prețurile de consum din Statele Unite au depășit, din nou, estimările analiștilor, înregistrând un avans de 9,1% în iunie față de iunie 2021, un nou nivel record al ultimelor patru decenii, deschizând ușa unei majorări de dobânzi de un punct procentual, scrie Financial Times. Economiștii anticipaseră un avans de 8,8% a inflației. Cifra oficială reprezintă cea mai rapidă creștere a prețurilor din noiembrie 1981. Ritmul este în accelerare. Dacă în mai prețurile crescuseră cu 1% față de aprilie, în iunie ritmul a fost de 1,3 față de mai. Nu doar în SUA inflația atinge în această perioadă niveluri maxime al ultimilor 40 de ani. Răspunsul la întrebarea „ce s-a întâmplat atunci” este „Marea Inflație”, o perioadă macroeconomică definitorie a celei de-a doua jumătate a secolului XX, scrie Curs de Guvernare.
- Povestea Aeroportului Băneasa, al patrulea cel mai vechi aeroport din lume. La mică distanță de Parcul Regele Mihai I, în drum spre ieșirea din București, se află unul dintre cele mai vechi aeroporturi din lume, un loc unde s-a scris istorie în lumea aviației – este vorba despre Aeroportul Băneasa, primul aeroport din Capitală. Mic (în comparație cu Aeroportul Otopeni) și elegant, în formă de elice de avion și aproape de Parcul Regele Mihai I, unul dintre cele mai mari din Capitală, se află Aeroportul Băneasa, locul unde acum mai bine de un secol se scriau unele dintre primele pagini din istoria aviației, scrie B365.ro
- Mica doză de cultură generală. Nici nu v-ați făcut bine cafeaua că, iată, țuști și noi cu istoria micului dejun, partea a doua! Având în vedere că avem multe de scris, intrăm direct în problemă. Rămăsesem ieri la secolul al XVI-lea, adică fix perioada în care treburile se schimbă iar aristocrații trec la sentimente mai bune față de micul dejun. De unde schimbarea asta? Păi, în primul rând, de la popularitatea tot mai crescută a ceaiului și a cafelei. Medicii vremii spuneau că astea sunt benefice la sănătate, respectiv te ajută să scapi de impuritățile din corp. Oricum era evident. Nici nu trebuiau cine știe ce studii de specialitate ca să îi vezi pe toți cum dispăreau în brusturi după cafeaua de dimineață, scrie Mica doză de cultură generală.
- CNN recomandă 17 destinații turistice din Europa. Una este din România. CNN a alcătuit o listă cu 17 destinații europene pe care le recomandă turiștilor americani. În timp ce unele dintre ele sunt capitale faimoase, ca de exemplu Atena, alte destinații sunt mai puțin cunoscute iar vizitatorii care ajung aici se pot bucura de liniște și pot evita grupurile gălăgioase de turiști. Pe lista recomandărilor se regăsește și un loc din România. Este vorba despre Munții Apuseni, potrivit Greatnews.ro
- Sfatul noului șef Raiffeisen pentru români: Nu vă jucați cu ratele la casă. Alegeți locuința pe care v-o permiteți și dobânda fixă. Într-o perioadă în care ratele la creditele ipotecare plătite de români au crescut cu 20% în 6 luni, Zdenek Romanek, noul CEO al Raiffeisen Bank România, a subliniat importanța alegerii unor locuințe care să nu fie cu mult mai scumpă raportat la venitul familiei, precum și cea a alegerii dobânzilor fixe la creditele ipotecare. În prima sa ieșire în fața presei după preluarea mandatului de CEO, cehul a declarat că România reprezintă o ”piață super core” pentru bancă și a vorbit despre planurile pe care le are la conducerea Raiffeisen. ”Un lucru foarte diferit pe care l-am întâlnit în piața românească este proporția uriașă a creditelor cu dobândă variabilă. În alte țări din regiune situația este diametral opusă, vezi credite cu dobânzi fixe în peste 90% din cazuri. Ipoteca nu reprezintă însă un produs investițional, vorbim de casa ta aici, vrei să ai costuri de locuință predictibile folosind o dobând fixă (n.red. la creditul ipotecar)”, a declarat Zdenek Romanek, citat de Wall-Street.ro
- O administrație tot mai mare și mai lacomă, un “monstru” care nu mai poate fi oprit. Mai întâi a apărut informația că o persoană obișnuită a concursurilor de frumusețe este angajată la guvern. Apoi, o tânără absolventă a Facultății de Drept a fost angajată direct de pe băncile școlii la cabinetul președintelui ANRE, autoritatea de reglementare în domeniul energiei. Aceste situații sunt doar micile părți vizibile din administrația publică. În „adâncuri”, situația este mult mai gravă decât două angajate tinere plasate la stat. Primul mare semn de întrebare este legat de modul în care se respectă blocarea angajărilor în instituțiile publice începând cu data de 1 iulie. Mai întâi, trebuie spus că toate concursurile de angajare care au început înainte de luna iulie vor continua. Pare logic, doar că este posibil ca multe instituții publice să se fi grăbit să lanseze concursuri de angajare. O altă situație controversată este aceea că, de fapt, angajările în instituțiile publice continuă, în pofida prevederilor legale. Totul se face simplu, noii salariați ocupă posturile libere, scrie RFI.
- Românii au stat fără electricitate, în medie, aproape cinci ore în 2021, mai puțin decât în anii trecuți, dar încă mult peste țările avansate. Valoarea medie agregată la nivel naţional a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de energie electrică a fost, în 2020, de 286 de minute, pentru un consumator racordat la sistemul de distribuţie, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Vestea bună este că această perioadă este cu 14 minute mai redusă decât cea din anul precedent, dar stăm în continuare mai prost decât în statele avansate., scrie Economica.net.
- Dorin Crețu, pictor româno-francez stabilit la Paris: “E un lux extraordinar să faci ce îți place, iar el trebuie cumva plătit. După Revoluția din 1989, cei mai mulți români au experimentat pentru prima dată gustul libertății. Au ars fotografiile cu Ceaușescu, au stat la coadă pentru a vota, au băut Coca-Cola sau pur și simplu au plecat. Ceea ce se numea înainte fugă a devenit din 1990 drept de a călători, iar în special cei care au avut posibilități, au ales calea străinătății și nu s-au mai întors. Dorin Crețu era logodit cu o franțuzoaică și aștepta de 3 ani permisiunea de a se căsători și a pleca în Franța. Nu a primit-o, ba chiar simpla cerere de plecare din țară i-a adus suspiciunea de trădare de neam și interogatorii, așa că abia revoluția i-a dat șansa unei noi vieți. Locuiește de 32 de ani la Paris, unde s-a remarcat ca pictor și a primit sprijinul statului francez pentru a-și dezvolta pasiunea pentru artă, născută undeva în copilăria de la Brașov, scrie Cultura la dubă.
- Unul după altul: Directorul Școlii Avram Iancu din Oradea, demis în urma acuzațiilor de fraudă la concursul pentru funcție. Cei doi protagonişti ai scandalului privind fraudarea concursului pentru directorii de şcoli din Bihor au rămas fără funcţii. După ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a demis-o miercuri pe directoarea Casei Corpului Didactic, Mioara Ţigan, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor a decis, în seara aceleiaşi zile, să îl destituie pe directorul Şcolii Gimnaziale Avram Iancu, Sorin Cuc. „Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a luat act de comunicatul DNA, primul act oficial pe care l-am avut pe această temă, şi am propus şi votat încetarea numirii pe funcţie a directorului”, a declarat şeful IŞJ Bihor, Horea Abrudan, joi, pentru BIHOREANUL.