Sari direct la conținut

Prețul electricității și al gazelor din ofertele pentru consumatorii casnici scade și mai mult în martie / De ce menține Guvernul schema de plafonare?

HotNews.ro
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com

Furnizorii de electricitate și gaze au venit la începutul lunii martie cu mai multe oferte față de luna trecută sub plafoanele stabilite de stat. La gaze, spre exemplu, există companii care furnizează la un preț cu 33% mai mic decât cel din plafon. Chiar și așa, Ministerul Energiei insistă să păstreze schema de plafonare-compensare și chiar a circulat un proiect prin care termenul s-ar putea prelungi de la 31 martie 2025 la 31 martie 2026.

Prima lună când furnizorii de energie și gaze au venit cu oferte sub prețurile plafonate a fost luna februarie, însă numărul acestora era mic.

La începutul lunii martie, potrivit datelor din comparatorul de pe site-ul ANRE, analizate de HotNews.ro, companiile au scăzut și mai mult tarifele din ofertele pentru contractele noi (cele aflate în vigoare nu se modifică).

La gaze, există 26 de oferte destinate consumatorilor casnici și toate sunt sub plafonul stabilit de stat la 0,31 lei pe kWh. Cea mai ieftină este cu 33% sub plafon (0,21 lei/kWh).

La energie electrică, sunt trei praguri de consum.

Pentru consum mic, de sub 100 kWh, nu există oferte sub plafonul de 0,68 lei/kWh, însă există 29 de oferte la acest preț.

Pentru consumul mediu, între 100 și 255 kWh, sunt trei oferte sub plafonul de 0,8 lei/kWh și 15 oferte egale cu plafonul.

Cei care consumă mai mult de 300 de kWh au la dispoziție 10 oferte sub plafon (1,3 lei/kWh) și 36 egale cu plafonul.

Guvernul vrea să mențină schema de plafonare-compensare încă un an

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea săptămâna trecută, la ZF Power Summit, că schema de plafonare-compensare va rămâne în vigoare până la 31 martie 2025.

„Noi avem dialog cu Comisia – a fost şi doamna Ditte Juul Jorgensen, directoarea pe energie – şi cel puţin anul acesta reuşim să stăm în aceşti parametri, şi până în martie 2025, cum este legislaţia actuală, după care trebuie să pregătim această perioadă (de renunțare la schema de plafonare – n.r.) şi o vom face într-un mod etapizat, transparent şi în deplină consultare cu toţi oamenii din sistemul energetic. Da, e mult până în 2025, în acelaşi timp, e puţin”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

El a adăugat că au fost demarate discuţii pentru a se pregăti o trecere graduală către o piaţă cât mai competitivă.

Tot în aceste zile a circulat în spațiul public un proiect prin care s-ar dori prelungirea schemei până la 31 martie 2026, potrivit publicației InvesTenergy.ro.

Întrebat dacă se are în vedere o prelungire a schemei de plafonare până în 2026, Burduja a răspuns că acest lucru va fi greu de argumentat în faţa Comisiei Europene.

Comisia Europeană analizează dacă schema de plafonare a prețului energiei din România este legală

Schema de plafonare-compensare a facturilor la energie și gaze naturale din România a ajuns în atenția Comisiei Europene, potrivit unui răspuns transmis de Bruxelles la solicitarea HotNews.ro, în urmă cu o lună.

„Comisia analizează problema și este în contact cu autoritățile române pentru a înțelege mai bine schema. Ca principiu general, intervențiile statelor membre privind prețurile trebuie să fie în conformitate cu normele UE privind piața energiei”, a răspuns un purtător de cuvânt al Comisiei.

Aceasta în contexul în care prețurile în toată Europa sunt la nivelurile dinaninte de criza energetică, iar țara noastră este singura care mai acordă subvenții.

În plus, guvernele au putut fixa prețuri reglementate sub costuri și pentru firme doar până la 31 decembrie 2023, conform Regulamentul Consiliului (UE) 2022/1854.

Autoritățile de la Bruxelles încearcă acum să înțeleagă de ce Guvernul de la București vrea să mențină schema până în 2025.

Sursa foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro