Sari direct la conținut

Prima Casa – Mecanismul de obtinere a creditelor si a garantiei pentru locuintele aflate in constructie sau care urmeaza sa fie construite, prezentat de ministrul Finantelor

HotNews.ro

Programul Prima Casa a fost extins si pentru locuintele aflate in constructie sau care urmeaza sa fie construite. Ministrul Finantelor a explicat Mecanismul de obtinere a creditelor si a garantiei in cazul acestui tip de locuinte. Practic, casa trebuie sa fie gata intr-un interval de 18 luni, iar beneficiarul programului va primi banii in momentul in care locuinta va fi gata.

Mecanismul de creditare si garantare in cazul acestui tip de locuinte, prezentat de Gheorghe Pogea:

  • Mecanismul se va baza pe mobilizarea capitalului bancilor, prin introducerea in acest mecanism inclusiv a constructorilor.
  • In situatia achizitiei unei locuinte care urmeaza a fi construite, beneficiarul va depune la finantator, la banca, o cerere de finantare, insotita de un antecontract de vanzare/cumparare a locuintei, sau prezinta, in caz de constructie, contractul de constructie, cu o societate de constructie.
  • Banca, in urma constatarii incadrarii solicitantului in criteriile de eligibilitate ale programului, va emite o promisiune unilaterala de creditare, sub conditia obtinerii unei promisiuni de garantare. Deci banca spune: Iti promit ca te voi credita pentru constructia acestei locuinte daca vei obtine o promisiune de garantare – si aici intervine Fondul de garantare – statul roman.
  • La articolul 21 din aceste norme spunem ca la solicitarea bancii, in baza conventiei de garantare, Fondul National de Garantare emite, la randul sau, promisiunea de garantare.
  • In acest fel s-au indeplinit doua conditii majore pe care le asteapta, pe de o parte, finantatorii – bancile, iar pe de alta parte beneficiarul, care este persoana fizica: obtine pentru o locuinta care este in constructie, din partea bancii, o promisiune de creditare, iar din partea Fondului de Garantare, o promisiune de garantare. Aceste promisiuni sunt valabile un interval de 18 luni, pentru ca, intr-un interval de 18 luni, locuintele sa fie terminate.
  • Asta pentru ca, daca tot dorim sa mobilizam capitalul bancilor si sa acceleram ritmul constructiilor in Romania, atunci cei care doresc sa participe la acest program vor trebui sa se miste cu o anumita productivitate, cu o anumita viteza.
  • In momentul in care locuinta este finalizata, promisiunea de creditare din partea bancii, impreuna cu promisiunea de garantare a statului, se transforma intr-un contract de garantare, asa cum este stipulat in norme. Persoana va intra in posesia banilor, va putea sa plateasca constructorul, iar aceasta locuinta devine ipoteca de gradul I in favoarea Ministerului Finantelor. Asadar, banii se vor plati in momentul in care va fi finalizata locuinta.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro