Prima operatiune de majorare de capital la Astra Asigurari: Actionarii existenti trebuie sa recapitalizeze firma cu 70 milioane de lei pana la 1 octombrie 2014
Astra Asigurari a demarat procedura de subscriere care se adreseaza exclusiv actionarilor existenti si care este deschisa pana la data de 1 octombrie 2014, a anuntat vineri KPMG, administratorul special al firmei de asigurari. In acest sens, Astra a publicat prospectul emisiunii de actiuni cu drept de preferinta, cu aport in numerar de 70 milioane de lei, aceasta fiind prima operatiune de majorare de capital social de care are nevoie Astra Asigurari pentru a se redresa financiar. Majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei, in mai multe etape, este una din masurile care urmeaza a fi luate pentru relansarea activitatii Astra Asigurari, potrivit KPMG.
- „Prospectul este adresat exclusiv actionarilor existenti si ne bazam pe suportul acestora in acest prim pas de recapitalizare a Societatii, pas ce va mentine cu succes Societatea in demersul de realiniere la criteriile prudentiale aplicabile. Perioada de subscriere este deschisa pana pe 1 octombrie 2014” au afirmat reprezentantii KPMG.
Prospectul include atat rezultatele financiare anuale la data de 31 decembrie 2013 cat si rezultatele financiare interimare la data de 30 iunie 2014 si arata ca Astra a incheiat pozitiv primele 6 luni ale anului 2014, cu un profit contabil net de 15,8 milioane RON, dar prezinta in continuare o pozitie de lichiditate scazuta, coeficientul de lichiditate la data de 30 iunie 2014 situandu-se la nivelul de 0.03 pentru activitatea de asigurari generale, in scadere fata de nivelul de 0.12 la 31 decembrie 2013 si sub limita minima de ‘1’ impusa de reglementarile specifice ale Autoritatii de Supraveghere Financiara.
- „In perioada de la intrarea in administrare speciala, cu sprijinul angajatilor Societatii am depus eforturi in scopul eficientizarii activitatii prin revizuirea fluxurilor interne si prin redefinirea politicilor de pret si de gestionare a riscurilor direct legate de activitatea de subscriere, ceea ce a condus la reajustarea pozitiei Societatii in piata asigurarilor dar si la imbunatatirea profitabilitatii operationale. In acelasi timp, am avut in vedere continuarea platilor de daune, precum si a altor obligatii fata de asigurati si partenerii de afaceri, in conditiile in care lichiditatea Societatii s-a mentinut la un nivel scazut. In acest context, pentru ASTRA si angajatii sai, pentru asiguratii si partenerii ei de afaceri, incheierea cu succes a acestui proces de majorare a capitalului va fi un mesaj pozitiv insemnat si tinem sa subliniem inca o data importanta deosebita a actionarilor si dependenta societatii de suportul acestora pentru a sustine in continuare eforturile de redresare”, au explicat reprezentatii KPMG.
Conform informatiilor comunicate atat de Administratorul Special, cat si de Autoritatea de Supraveghere Financiara, planul de masuri de redresare are ca element principal majorarea capitalului social prin aportul exclusiv al actionarilor curenti sau impreuna cu un investitor strategic, cu reputatia si puterea financiara necesare pentru a sustine redresarea completa a societatii si repunerea activitatii acesteia pe baze solide si stabile.
- „Am continuat discutiile cu un numar de potentiali investitori strategici si preconizam ca eforturile de atragere a unui partener solid pentru Astra se vor concretiza in cadrul celei de-a doua operatiuni de majorare a capitalului social pentru o suma ce va completa aportul actionarilor curenti pana la plafonul de 490 milioane lei. A doua operatiune de majorare este preconizata a incepe dupa finalizarea operatiunii curente si va fi adresata atat actionarilor existenti cat si altor investitori”, au adaugat reprezentantii KPMG.
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a societatii ASTRA SA in februarie 2014, numind firma de consultanta KPMG Advisory SRL in calitate de administrator special. Echipa KPMG, prin actiunile intreprinse in baza mandatului acordat de ASF si in conformitate cu prevederile legale, contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societatii, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator.
Majorarea capitalului social, in decurs de aproximativ un an, cu 490 de milioane de lei in mai multe etape, prima transa fiind de aproximativ 70 de milioane lei, este una din masurile care urmeaza a fi luate pentru relansarea activitatii, prevazute in planul de redresare financiara al Astra SA prezentat catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in cadrul raportului depus de Administratorul Special in data de 25 martie 2014 si aprobat in sedinta Consiliului ASF din 7 aprilie 2014.
Despre KPMG
KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor cu operatiuni in 155 de tari si 155.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative (‘KPMG International’), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau.