Primaria Bucuresti se pregateste sa taie cablurile neetichetate de pe stalpi. Arbitrul telecom si Consiliul Concurentei atentioneaza iar asupra posibilei incalcari a concurentei prin implementarea NetCity
Proiectul de act normativ cu normele de implementare ale proiectului NetCity (reteaua metropolitana de fibra optica a Capitalei), in varianta revizuita, va fi votat miercuri de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Mai mult, de la 1 iunie, toate firele neetichetate sau abandonate vor fi taiate de pe stalpii din Capitala, a declarat pentru HotNews.ro Radu Alexandru, director in cadrul Primariei Bucuresti. Noul act, completat cu 7 amendamente, nu rezolva in opinia arbitrului telecom (ANCOM) problema posibilei afectari a concurentei pe piata telecom, iar Consiliul Concurentei avertizeaza ca nu i s-a cerut, asa cum este legal, avizul pentru acest proiect de act normativ cu posibil impact anticoncurential.
Informatia pe scurt:
- Proiectul de act normativ cu normele de implementare ale proiectului NetCity se voteaza maine, 27 mai, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Dupa ce a primit atentionari atat din partea arbitrului telecom (ANCOM), cat si din partea Consiliului Concurentei, noul act a fost completat cu 7 amendamente.
- Arbitrul telecom sustine ca nici in aceasta forma, actul normativ nu rezolva in totalitate nici problema posibilei afectari a concurentei pe piata de comunicatii electronice si nici problema legata de posibilitatea altor persoane sau companii de a furniza servicii comparabile cu cele furnizate prin intermediul retelei NetCity
- Consiliul Concurentei atentioneaza Primaria ca nu i s-a cerut avizul pe un act normativ care poate avea impact anticoncurential
- Radu Petric, directorul Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC) acuza Primaria de santaj si spune ca momentan nu este nici un cadru legislativ care sa permita trecerea in legalitate a operatorilor de cablu (prin firele atarnate pe stalpii din Bucuresti)
- Petric, ACC: Romtelecom este avantajata fata de operatorii de cablu in privinta firelor de pe stalpii din Bucuresti
- Romtelecom spune ca in ultimii ani s-a confruntat cu sute de notificari si litigii privind amplasarea ilicita de cabluri ale altor operatori pe stalpii proprii
Consiliul General al Municipiului Bucuresti va vota in sedinta de maine (27 mai) proiectul de act normativ privind normele metodologice pentru amplasarea in subteran a echipamentelor si retelelor de comunicatii electronice pe teritoriul municipiului Bucuresti (implementarea proiectului NetCity). Anterior, atat arbitrul telecom (ANCOM), in luna februarie din acest an, cat si Consiliul Concurentei, in luna martie din acest an, au avertizat asupra posibilei afectari a concurentei de catre acest act de implementare a NetCity.
Primaria sustine ca observatiile arbitrului telecom, la acest act normativ, au venit prea tarziu
Contactat de HotNews.ro, Radu Alexandru, director al directiei de coordonare si reglementare in infrastructura in cadrul Primariei Bucuresti (PMB) a declarat ca „actul normativ este revizuit cu o parte din propunerile ANCOM, cat si ale Consiliului Concurentei. Nu s-a putut tine cont de propunerile care erau vadit partinice sau care au fost propuse prin necunoasterea suficienta a proiectului Netcity”.
Mai precis, documentul este cel initial completat cu 7 amendamente, sustine Alexandrescu, amendamente atasate acestui articol.
Alexandru a mai precizat ca „observatiile ANCOM si ACC, cat si observatiile unor provideri ne-au fost transmise dupa expirarea termenului legal” (n.r supus spre dezbatere publica in perioada 12-25 februarie 2009) si ca „proiectul de hotarare nu va mai fi supus dezbaterii publice intrucat perioada dezbaterii a fost depasita”.
Radu Alexandru, PMB: Retelele de cabluri de pe stalpii din Bucuresti sunt in prezent in ilegalitate si de la 1 iunie cablurile netichetate vor fi taiate
Alexandru atentioneaza ca retelele de cablu de pe stalpii din Bucuresti sunt momentan in ilegalitate.
„Retelele de cabluri care sunt momentan pe stalpi sunt ilegale. Potrivit datelor noastre, Luxten nu a facut deloc contracte de inchiriere a stalpilor pentru cablurile operatorilor de telecomunicatii, RATB a reziliat toate contractele, iar ENEL nu a prelungit nici un contract. Cele trei companii ne-au spus insa ca aceasta masura nu este suficienta si ca este necesara o hotarare a Consiliului Bucuresti”, a declarat Radu Alexandru, PMB.
In acest sens, Alexandru spune ca unul din amendamentele noului proiect de act normativ care se va vota maine prevede ca „pana la aparitia unei alternative de amplasare in subteran, pentru retelele care sunt etichetate si pentru care exista posibilitati tehnice, detinatorii de infrastructura asociata sa poata incheia contracte de inchiriere pe perioada determinata”.
Directorul PMB a mai precizat ca „de la 1 iunie, toate firele neetichetate sau abandonate vor fi taiate de pe stalpii din Bucuresti. In zona buclei functionale a NetCity, se vor taia absolut toate retelele aeriene de cablu, deoarece acum este o alternativa, iar in restul Bucurestiului se vor taia toate firele neetichetate”.
Arbitrul telecom: Noul act normativ nu rezolva problema posibilei afectari a concurentei
Autoritatea Nationala pentru Comunicatii, actualmente ANCOM, arata ca a transmis in data de 25 februarie 2009 catre Primaria Municipiului Bucuresti, in cadrul perioadei de consultare publica anuntate de aceasta institutie, un set de observatii si comentarii cu privire la unele masuri de implementare a proiectului „NetCity” la nivelul municipiului Bucuresti.
In plus, oficialii autoritatii de reglementare in telecomunicatii sustin ca, in aceasta forma revizuita, noul proiect de act normati nu rezolva problemele legate de concurenta.
„Proiectul revizuit cu amendamente pe care ni l-ati supus atentiei nu include toate observatiile formulate de ANCOM. Astfel, in aceasta forma, proiectul de act normativ nu rezolva in totalitate nici problema posibilei afectari a concurentei pe piata de comunicatii electronice la nivelul municipiului Bucuresti, pe care o semnalam in luna februarie si pe care a sesizat-o si Consiliul Concurentei, si nici problema legata de posibilitatea altor persoane sau companii de a furniza servicii comparabile cu cele furnizate prin intermediul retelei NetCity”, a declarat pentru HotNews.ro, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Seful arbitrului telecom mai atentioneaza ca „ANCOM nu poate lua masuri suplimentare in aceasta faza, operatorul NetCity nefiind furnizor de retele sau servicii de comunicatii electronice si neintrand in aria de reglementare a autoritatii. Singura institutie care poate interveni pentru a rezolva afectarea concurentei este Consiliul Concurentei.(…)”.
Articolul 9 din Legea Concurentei nr.21/1996 prevede ca „sunt interzise orice actiuni ale organelor administratiei publice centrale sau locale, avand ca obiect sau putand avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei, in special:
[…] decizii care limiteaza libertatea comertului sau autonomia agentilor economici, ce se exercita cu respectarea reglementarilor legale [si stabilirea unor] conditii discriminatorii pentru activitatea agentilor economici si ca in cazul in care organele administratiei publice centrale sau locale nu se conformeaza deciziei Consiliului Concurentei, acesta are posibilitatea de a ataca actiunea la Curtea de Apel Bucuresti”.
Consiliul Concurentei atentioneaza ca nu i s-a cerut avizul legal pentru acest proiect de act normativ
Intr-adevar, Consiliul Concurentei atrage atentia ca nu i s-a cerut avizul, asa cum este legal, pentru acest proiect de act normativ, in urma modificarilor aduse.
„Consiliul Concurentei nu a primit spre avizare niciun proiect de act normativ referitor la Reteaua metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii NETCITY. Printre atributiile ce ii revin conform legii proprii de organizare, Consiliul Concurentei emite avizul conform pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurential si propune modificarea acelora care au un asemenea efect. In consecinta, autoritatile locale de la nivelul Municipiului Bucuresti au obligatia de a solicita avizul Consiliului Concurentei”, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Anterior (in martie 2009), in pofida faptului ca nu a fost anuntata, dar sesizand existenta HCGMB 252/2008, Consiliul Concurentei si-a exprimat punctul de vedere asupra normelor de implementare a proiectului Netcity, in curs de adoptare, si a exprimat opinia ca este necesara compatibilizarea acestui proiect de act normativ cu prevederile legii concurentei.
Primaria ar putea pierde in instanta, in cazul unui proces, fara acest aviz
Printre atributiile ce ii revin conform legii proprii de organizare, Consiliul Concurentei emite avizul conform pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurential si propune modificarea acelora care au un asemenea efect, ceea ce s-a si intamplat in acest caz, fiind formulate cateva propuneri de imbunatatire a proiectului de hotarare privind normele de aplicare ale proiectului Netcity.
In lipsa avizului Consiliului Concurentei, Primaria Bucuresti poate fi data in judecata de catre orice agent economic si sansele ca aceasta sa piarda ar fi foarte mari, in conditiile in care proiectul de act normativ, care s-ar putea vota maine fara aviz, ar incalca astfel legea concurentei.
Radu Petric, ACC: Nu este nici un cadru legislativ care sa ne permita sa ajungem in legalitate
Radu Petric, directorul Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), recunoaste ilegalitatea cablurilor telecom aeriene, dar acuza vidul legislativ in aceasta directie.
„Problema cea mare este ca, niciodata, nimeni nu a reglementat accesul la elementele de infrastructura. NetCity este singurul proiect. Toate proiectele, facute de diferite primarii, care incearca reamplasarea retelelor, vin pe un vid legislativ. (…) Problema este legea infrastructurii. Finalmente este pe masa Guvernului si a Parlamentului. Scopul acestei legi este sa reglementeze accesul la elementele de infrastructura care exista. Astazi in Bucuresti si in toate localitatile, retelele de cablu sunt partial in ilegalitate pentru ca nu este nici un cadru legislativ care sa ne permita sa ajungem in legalitate”, a explicat pentru HotNews.ro Radu Petric.
Petric acuza faptul ca in prezent nu exista nici o alternativa de amplasare a retelelor de cablu aeriene.
„Problema este ca nu exista alternativa de amplasare a retelelor. NetCity ar fi nemaipomenit sa fie functional si conditiile economice de acces sa ne permita construirea retelelor pentru ca reamplasarea retelelor inseamna constructia acestora de la zero. Este o investitie majora. Trebuie sa abandonam retelele aeriene, ba mai mult vom cheltui cu demontarea lor de pe stalpi si in afara de asta sa construim o retea de la zero”, spune acesta.
Primaria Bucuresti, acuzata de santaj in proiectul NetCity
In legatura cu contractele de inchiriere a cablurilor pe stalpii marilor proprietari Luxten, RATB si ENEL, Radu Petric acuza Primaria de santaj.
„RATB are actionar primaria. Nu incheie contracte pentru ca primaria a ordonat asta. Luxten e la fel la dispozitia Primariei, aceasta a determinat incetarea contractelor de inchiriere. Acum primaria a facut un parteneriat cu ENEL care-i proprietar de stalpi si care ia chirii, dar in ultimii 10 ani chiriile acestora au crescut de cate doua ori pe an. (…) Sa le dea jos, dar unde le punem? Cine va asigura serviciile de maine? Cand le vor da jos vor trebui sa ofere cetatenilor aceste servicii pe care noi le aducem prin cablurile ilegale prin alte mijloace.
Intrebarea mea este: Cum se intra in legalitate? Cum putem ajunge sa avem in zonele in care nu este NetCity o retea legala? Ca acolo unde este Netcity sa zicem ca-l facem functional pentru ca in prezent NetCity nu este functional. Proiectul pilot de 14 km nu are in el nici o retea functionala. Cabluri si-au tras toti, in ideea in care atunci cand va porni si daca cineva in dementa le va da jos cablurile, fara sa astepte sa devina functional, sa aiba ceva facut. Toti au fost santajati sa intre in NetCity”, spune Petric.
ACC: Romtelecom este avantajata in privinta cablurilor montate pe stalpi
Radu Petric acuza in acelasi timp si faptul ca, in aceasta problema a cablurilor aeriene, operatorii privati sunt dezavantajati in raport cu Romtelecom, care are ca actionar statul.
„Scopul legii infrastructurii va fi sa asigure accesul in aceleasi conditii economice si tehnice pentru toti, pentru ca si aici este o problema. Romtelecom nu plateste aceeasi chirie pe stalpi cum plateste un operator de cablu si asta este o problema de concurenta. De asemenea, Romtelecom n-a avut niciodata probleme de amplasare, pentru ca statul fiind actionar nimeni nu s-a legat de ei, in schimb de micii intreprinzatori privati toti se leaga. Nici nu le-au dat sansa sa fie in legalitate”, a mai spus Petric.
Romtelecom: Ne confruntam cu sute de notificari si litigii privind amplasarea ilicita pe stalpii proprii a cablurilor altor operatori
In replica, Romtelecom sustine ca a respectat mereu legislatia privind infrastructura si ca in ultimii ani s-a confruntat cu sute de litigii privind cablurile altor operatori montate ilicit.
„Romtelecom a respectat intotdeauna reglementarile in vigoare privind infrastructura (inclusiv stalpii). Mai mult, putem spune ca noi ne-am confruntat cu probleme de amplasare ilicita de cabluri pe stalpii nostri de catre alti operatori, inregistrand cateva sute de notificari si litigii pentru astfel de situatii in ultimii ani”, a precizat pentru HotNews.ro Cristina Popescu, directorul de comunicare al Romtelecom.
Operatorii telecom ar fi obligati sa-si ingroape cablurile in maxim 120 zile de la finalizarea unui tronson NetCity
Proiectul de hotarare al Primariei Bucuresti cere operatorilor de telecomunicatii sa-si repozitioneze retelele aeriene de comunicatii in subteran in maxim 120 de zile de la finalizarea unui tronson Netcity in zona respectiva. Potrivit actului, operatorii au de ales intre a folosi infrastructura retelei Netcity sau de a le ingropa in propria canalizatie, pe cheltuiala proprie.
Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate si UTI Systems in august 2007 si prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.
Anul trecut, mai precis in luna decembrie, a fost data in folosinta prima bucla functionala a proiectului Netcity pe traseul Piata Unirii – Piata Alba Iulia – Piata Hurmuzachi – Dristor.