Sari direct la conținut

Primăria Capitalei nu mai expropriază Casa Pompiliu Eliade

HotNews.ro
Casa Pompiliu Eliade - foto, Foto: Google Maps
Casa Pompiliu Eliade - foto, Foto: Google Maps

Primăria Capitalei nu mai expropriază Casa Pompiliu Eliade, de pe Splaiul Independenței nr. 74, aflată de ani de zile în paragină. Consiliul General a abrogat hotărârea de expropriere adoptată în mai 2029. Motivul: banii de expropriere nu au fost consemnați în cont din cauza dificultăților financiare, iar proprietarii au un proiect care vizează restaurarea casei, dar și construirea unui bloc cu 4 etaje în spate. În plus, aceștia au dat în judecată primăria și au mai multe revendicări.

”Ca urmare a demersurilor efectuate de către Ideal West Residence SRL, titularul dreptului de proprietate privată asupra imobilului-monument istoric situat la adresa Splaiul Independentei nr. 74, sector 5, Bucureşti, în vederea obţinerii documentației necesare pentru executarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a imobilului, a fost emisă Autorizaţia de construire nr. 452/1865585/31.08.2020 privind autorizarea executării lucrărilor de construire pentru: consolidare, restaurare interioară şi exterioară, modernizare la construcția existentă S+P+1E – monument istoric – şi construire imobil cu regim de înălțime S+P+1E+etajele 2-3 retrase + Eth cu funcţiune comercială (hotel), inclusiv instalațiile interioare aferente”, se arată în anexele proiectului adoptat.

În plus, suma datorată cu titlu de despăgubire pentru exproprierea imobilului nu a putut fi consemnată, până în acest moment, în contul deschis pe numele expropriatorului din cauza dificultăţilor de ordin financiar întâmpinate pe parcursul exercițiilor bugetare aferente anilor 2019, 2020 şi 2021, se mai arată în document.

Un alt motiv este că proprietarul imobilului-monument istoric a dat în judecată Primăria și Consiliul General și a cerut următoarele:

  • constatarea nulităţii Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti privind declanşarea procedurii de expropriere
  • obligarea pârâţilor şi la exproprierea terenului în suprafaţă de 267 mp, alipit casei expropriate și obligarea pârâţilor la îndeplinirea următoarelor etape ale procedurii de expropriere;
  • obligarea pârâţilor la emiterea hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirilor la un nivel real pentru imobilul supus exproprierii, sumă ce va fi actualizată cu indicele de inflaţie şi cu dobânda legală începând cu data emiterii hotărârii de expropriere și până la data plăţii efective a despăgubirilor;
  • obligarea pârâtilor la acoperirea prejudiciului suportat ca urmare a îngrădirii dreptului de proprietate, respectiv a imposibilităţii de utilizare a terenului în sensul dorit, respectiv acela de edificare a unui imobil cu regim de înăltime S+P+1E+etajele 2-3 retrase+Eth cu functiune mixtă.

Potrivit Hotărârii Consiliului General din 2019, imobilul urma să fie expropriet cu circa 4 milioane lei. Aici intrau imobilul de 560 mp și terenul aferent de 720 mp. Suma trebuia virată în 210 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Imobilul este monument istoric și este foarte valoros.

”Cu o arhitectură mai rar întâlnită în Bucureşti, un melanj fericit de Art Nouveau cu sugestii romantice de factură wagneriană, casa arăta la momentul construirii ei, în 1907, ca un mic castel fantezist, oarecum bavarez, împodobit cu reliefuri cu frunze şi flori. Imaginea ei s-a păstrat şi circulă azi pe un CD, pe care şi l-au procurat toţi iubitorii Bucureştilor”, scrie scriitoarea Silvia Colfescu pe blog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro