Primaria sectorului 3 plateste firmei Rosal cu 57,74% mai mult pentru curatenia stradala
Primaria sectorului 3 va plati cu 57,74% mai mult pentru curatenia stradala si cu 55,61 % pentru dezapezire si combaterea poleiului, potrivit unei hotarari adoptate, joi, de Consiliul local sector 3. Noile tarife vor fi aplicate retroactiv, incepand cu data 1 noiembrie 2012. In sectorul 3 al Capitalei, din 1999 pana in prezent, activitatea de salubrizare este concesionata firmei Rosal. Contractul a fost prelungit de mai multe ori, prin acte aditionale, iar tarfiful a crescut de atunci cu 155%.
Potrivit raportului de specialitate semnat de primarul sectorului, Robert Negoita, majorarea de tarif se impune ca urmare a cresterii preturilor de consum la populatie. „Indexarile acestor tarife se fac in conformitate cu art. 1 din actul aditional nr. 6/2001 la contractul 5066/1999, care modifica articolul 18 din respectivul contract in care se mentioneaza ca „indexarea tarifelor pentru operatiile de curatenie cai publice va avea in vedere indicii referitori la preturile de consum ai populatiei, capitolul apa, canal, salubritate”, se arata in expunerea de motive, anexa a hotararii apropate joi de alesii locali.
In perioada 1999-2012, in sectorul 3, au avut loc mai multe indexari ale tarifelor aferente activitatii de salubrizare:
– in 2002, tariful stabilit prin contractul semnat intre Primaria sectorului 3 si firma Rosal a crescut cu 22%;
– in 2003 a avut o noua crestere, tot cu 22%;
– in 2004 tariful a fost indexat cu inca 22,6%;
– in 2006 a crescut cu inca 24,55%;
– in 2010 a avut loc cea mai spectaculoasa crestere – 61,8%;
– in 20011 s-a majorat cu inca trei procente.
In sectorul 3 al Capitalei, din 1999 pana in prezent, activitatea de salubrizare este concesionata firmei Rosal. Contractul a fost prelungit de mai multe ori, prin acte aditionale, iar tarfiful a crescut cu 155%.
Potrivit datelor de la Ministerul de Finate, firma Rosal Grup a avut in 2011 o cifra de afaceri de circa 160 milioane lei si un profit de circa 13 milioane lei. Actionar majoritar la Rosal Group este Honorius Prigoană, fiului deputatului Silviu Prigoana.
Silviu Prigoana a fost deputat PDL pana in septembrie 2012 cand a anuntat ca demisioneaza si ramane independent. Silviu Prigoana a fost candidatul PDL pentru Primaria Generala a Capitalei, unde a obtinut 16,47% din voturi. Si fiul sau, Honorius Prigoana, a fost membru PDL pana in septembrie 2012 cand si-a dat demisia si s-a inscis in PNL Bucuresti. Mentionam ca, in Consiliul local sector 3, majoritatea este detinuta de USL.
Primaria Capitalei trebuie sa faca o noua licitatie pentru atribuirea contractelor de salubrizare
Anul trecut, Consiliul Concurentei a decis ca primariile de sector sa organizeze licitatii pentru redesemnarea operatorilor de salubrizare din Capitala, intrucat, in perioada 2004-2007, autoritatile locale au prelungit automat contractele atribuite in 1999, iar aceasta practica este neconcurentiala. Desi a trecut aproape un an de la decizia Consiliului Concurentei, acest lucru inca nu s-a intamplat.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la inceputul lunii octombrie, ca intentioneaza sa organizeze o licitatie internationala pentru atribuirea contractelor de salubrizare, dar nu a mentionat cand se va intampla acest lucru. „Doresc sa crestem performantele, sa fie o licitatie super corecta, generala, facuta la nivelul Primariei, si, sigur, decontat, dupa aceea, serviciul de catre sectoare. Legea spune ca Primaria Capitalei poate sa delege aceste lucruri dar dupa ce tine licitatia. (…) O sa impartim Capitala pe 3 zone – multiplu de 3 – 6 sau 9 zone incat accesibilitatea si transparenta sa fie asigurate”, a spus Oprescu.
Edilul a declarat ca fiecare sector cheltuieste anual 22 milioane de euro pentru serviciile de salubrizare. „O multime de bani se duc pe curatenie, iar cetatenii nu sunt foarte multumiti – 22 de milioane de Euro pe an de fiecare sector. Nu spun ca sunt multi sau putini, eu spun ca mai pot cobori in functie de dotarile specifice pe care dorim sa le aiba operatorii de curatenie. Nu toti operatorii de curatenie sunt la acelasi nivel. Scuipaturile le iau eu in conditiile astea. Nu m-ar fi deranjat daca as fi fost sigur ca tin un nivel inalt de curatenie in Bucuresti. Gunoiul e o mare afacere”, a mai explicat edilul sef.
Seviciul de salubrizare pe teritoriul municipiului Bucuresti este consesionat, in fiecare sector, unui operator de salubrizare:
Sectorul 1: Romprest
Sectorul 2: Supercom
Sectorul 3: Rosal
Sectorul 4: REBU
Sectorul 5: Romprest
Sectorul 6: Urban