Sari direct la conținut

Primarul unei localități din Maramureș face greva foamei în fața Ministerului Sănătății, cerând deschiderea unei staţii de ambulanţă în orașul său

HotNews.ro
Lucian Morar, Foto: Arhiva personala
Lucian Morar, Foto: Arhiva personala

Primarul oraşului Ulmeni din Maramureș, Lucian Morar, este în a patra zi de greva foamei în faţa Ministerul Sănătăţii. El cere deschiderea unei staţii de ambulanţă pentru cei 7.500 de cetățeni din localitatea sa și spune că va continua protestul până la primirea unui răspuns. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, spune că nici Ministerul Sănătăţii, nici ministrul Sănătăţii, nu pot aviza înfiinţarea de substaţii de ambulanţă, înființarea unor astfel de stații fiind avizată de o comisie interministerială.

Lucian Morar este de 4 zile în greva foamei și se adăpostește noaptea într-un cort amplasat în Piața Revoluției, în apropierea sediului Ministerului Sănătății.

„Sunt determinat sa merg pana la capăt pentru comunitatea mea și pentru proiectele mele!”, spune primarul orșului Ulmeni, care este și vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, spune, însă, că nici Ministerul Sănătăţii, nici ministrul Sănătăţii nu avizează înfiinţarea de substaţii de ambulanţă, înființarea unei astfel de stații trebuin avizată de o comisie interministerială, în funcţie de anumite criterii specifice în domeniul urgenţei.

„Domnul primar trebuie să ştie că nu Ministerul Sănătăţii şi nici ministrul Sănătăţii nu avizează înfiinţarea de substaţii de ambulanţă. Există o comisie interministerială care avizează în funcţie de anumite criterii specifice în domeniul urgenţei. Această comisie am înţeles că i-a explicat domnului primar în 2017 de ce nu i-a fost aprobată şi avizată solicitarea. Comisie interministerială este condusă de domnul secretar de stat Raed Arafat. Comisia nu funcţionează în cadrul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Oana Grigore, pentru Agerpres.

La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, e explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că „Criteriile de înființare ale unei stații de ambulanță sau SMURD sunt cele care se referă la distanța parcursă în timp, numărul intervențiilor de urgență în zona respectivă, cum ar fi accidentele rutiere sau urgențele medicale, și alte riscuri suplimentare care necesită prezența unei stații de intervenție în localitate pentru ambulanță, sau Pompierii-SMURD. Un alt criteriu care nu este de neglijat este resursa financiară, materială și umană care să deservească aceastp stație. Cu alte cuvinte trebuie să avem fondurile necesare, mijlocul de intervenție și personalul dedicat stației. Criteriile etnice, la care s-a referit domnul primar în cadrul unui document de protest trimis recent și datat în 9 Aprilie 2019, nu fac parte din criteriile de evaluare, având în vedere că în acest domeniu nu facem nici discriminare negativă și nici una pozitivă.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro