Sari direct la conținut

Problemele bancare pot duce la o recesiune ușoară, spun economiștii Fed

HotNews.ro
Presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, Foto: Jess Rapfogel / AP / Profimedia
Presedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, Foto: Jess Rapfogel / AP / Profimedia

Economiștii băncii centrale americane (Fed) au estimat, în minuta ultimei reuniuni monetare a instituției publicată miercuri, că recentele dificultăți bancare „ar putea duce la o ușoară recesiune” în acest an în Statele Unite, potrivit AFP.

La 22 martie, în pofida acestui sfat al echipelor sale de economiști, comitetul monetar al Fed (FOMC) a majorat ratele dobânzilor pentru a noua oară consecutiv.

Aceasta a adăugat un sfert de punct procentual la costul creditului overnight.

Participanții la FOMC au recunoscut totuși că problemele bancare „vor duce probabil la înăsprirea condițiilor de creditare atât pentru gospodării, cât și pentru întreprinderi”.

Deși decizia de a majora ratele pentru a noua oară consecutiv a fost luată în unanimitate de către membrii cu drept de vot, „mai mulți participanți” la Comitet au subliniat că s-au întrebat „dacă nu ar fi oportun să lase ratele neschimbate de data aceasta”.

În opinia lor, acest lucru ar fi „oferit ocazia de a avea mai mult timp la dispoziție pentru a evalua consecințele financiare și economice ale evenimentelor bancare recente”.

Trei bănci regionale americane, începând cu banca californiană SVB, una dintre favoritele sectorului tehnologic, au fost nevoite să se închidă în martie, victime ale retragerilor masive pe care unii le-au asociat în parte cu impactul majorărilor de rate.

Pe 2 și 3 mai, Fed urmează să decidă dacă va efectua o nouă rundă de înăsprire monetară de același ordin.

Inflația ridicată este „încă la un nivel inacceptabil” în ochii membrilor Fed, potrivit procesului-verbal al ultimei reuniuni. La acea dată, inflația se situa la 6% în ritm anual, conform indicelui IPC.

Însă, de atunci, inflația prețurilor de consum a încetinit până la 5% în martie, în ritm anual, potrivit celei mai recente evaluări IPC publicate miercuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro