Problemele se acumuleaza pentru marile economii emergente, inainte de asteptata majorare a dobanzilor de catre Federal Reserve
Marile tari emergente au profitat din plin de politica monetara ultra-acomodanta a Federal Reserve, dar acum, deja slabite de conjunctura mondiala, se confrunta cu dificultati enorme inainte de majorarea dobanzilor americane, care se asteapta sa transmita o unda de soc la nivel global, potrivit AFP.
„Este sfarsitul marilor iluzii”, spune economista Christine Rifflart, de la Sciences Po, care noteaza ca se revine la „o perioada de normalizare a politicilor monetare in SUA”, care intrerupe o perioada „exceptionala” pentru tarile in dezvoltare.
Numeroase economii emergente, producatoare de materii prime, au profitat de boomul economiei chineze, dar aceasta din urma a inceput sa incetineasca, iar cresterea in aceste tari se confrunta acum probleme. Mai mult, perspectiva majorarii dobanzilor americane penalizeaza conditiile de finantare pentru aceste tari si le devalorizeaza monedele.
La aceste dificultati se adauga elemente politice, precum in Brazilia, unde presedintele Dilma Rousseff se confrunta cu o procedura de destituire sau Africa de Sud, unde Jacob Zuma a schimbat trei ministri de Finante in patri zile, provocand prabusirea randului.
In acest context, bancile centrale isi plaseaza toate sperantele intr-o crestere moderata a dobanzilor de interventie de catre Fed. O majorare a dobanzilor americane risca sa accentueze iesirile de capital, care nu pot fi contracarate decat majorand propriile dobanzi de interventie, cu consecinte nefaste asupra economiilor emergente.
„Daca vor sa mentina o anumita stabilitate a monedelor nationale, tarile emergente vor fi constranse sa majoreze dobanzile. Or, cum sunt intr-o situatie de incetinire economica, chiar de recesiune pentru unele, ar trebui sa procedeze mai degraba invers”, afirma Olivier Garnier, economist sef la Societe Generale.
Brazilia ar putea fi exemplul cel mai concludent: economia sa cunoaste o recesiune profunda, inflatia depaseste 10% iar dobanda de interventie a fost deja ridicata la 14,25%.
„Politica monetara americana pune o reala problema Braziliei. Economia e in recesiune si ar trebui o relaxare a politicii monetare, dar asta ar incuraja si mai mult iesirile de capital, devalorizarea monedei si, deci, inflatia”, subliniaza Garnier.
Monede dificil de aparat
Tarile producatoare de petrol, penalizate de preturi minime ale aurului negru pentru ultimii sapte ani, vor trebui sa se confrunte si ele cu majorarea dobanzilor in SUA.
„Tarile din Golf, a caror moneda este aliniata la dolarul american, se pot trezi cu o moneda supraevaluata. Pentru a le mentine stabilitatea in raport cu dolarul, vor fi constranse sa majoreze la randul lor dobanzile”, ceea ce le-ar putea priva de un instrument monetar pentru relansarea cresterii, avertizeaza Garnier.
In cazul Nigeriei, alta tara producatoare de petrol, „presiunea va creste asupra monedei pe masura ce dobanzile americane si dolarul vor urca”, subliniaza Jermaine Leonard, director la Fitch, care se intreaba pana cand va putea mentine banca centrala din aceasta tara moneda sub pragul de 200.
„Credem ca banca centrala va avea dificultati sa apere actualul nivel al nairei pe termen nedefinit”, crede acesta, lasand sa se inteleaga ca ar putea fi avuta in vedere o devalorizare.
La randul sau, China ar putea fi una dintre putinele tari emergente care ar putea profita. Anticipand majorarea dobanzilor americane, banca centrala chineza a apreciat vineri ca fixarea ratei de schimb a yuanului ar trebui sa fie pe viitor mai putin dependenta de dolar si mai mult axata pe un cos de valute.
Economia sa ar putea astfel profita de o desprindere de dolar: „Relaxand obiectivul de curs, va avea mai multe libertate pentru a gestiona mai bine cererea interna, pentru a reduce dobanzile si pentru a incerca sa reporneasca cererea de credit pe piata financiara bancara”, comenteaza Rifflart.
„In acest fel, va avea mai multe mijloace la dispozitie pentru a-si regla cererea interna”, apreciaza ea.