Sari direct la conținut

Procesul de listare pe bursa a Romgaz incepe astazi la un pret mult mai mic decat cel estimat in vara

HotNews.ro
Romgaz, Foto: AGERPRES
Romgaz, Foto: AGERPRES

​Oferta publică inițială a Romgaz începe astazi, 22 Octombrie 2013, pretul orientativ de vânzare a 15% din actiuni fiind stabilit între 24 si 32 de lei pe acțiune, ceea ce reprezintă un interval de preț, între 7,38 și 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR). Reamintim ca listarea de actiuni va avea loc pe Bursa de Valori București, iar de certificate Globale de Depozit pe Bursa de la Londra. Avand in vedere intervalul de pret, se vor obtine doar intre 328 milioane euro si 420 milioane de euro. Aceasta in conditiile in care Gabriel Dumitrascu, director la privatizari in cadrul Departamentului pentru Energie spunea in vara ca statul mizeaza pe obtinerea a circa 600 de milioane de euro din listarea Romgaz.

Oferta publică Inițială include acțiuni și Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România si acțiuni si GDR-uri pentru investitorii instituționali din afara României (impreuna numite “Valori Mobiliare”).

Ministerul Economiei oferă pâna la 57.813.360 de acțiuni reprezentând între 1,39 miliarde de lei si 1,85 miliarde de lei incluzând 13% fond de stabilizare.

Prețul indicativ implică o capitalizare de piață pentru Companie între 9,25 și 12,33 miliarde de lei. Ca urmare a ofertei, Ministerul Economiei va deține cel puțin 70% din Acțiunile Companiei. SC Fondul Proprietatea SA iși va menține pachetul existent de 15% din acțiunile companiei, restul fiind reprezentat de acțiunile flotate liber pe piață.

Oferta pentru investitorii mici incepe de 22 Octombrie 2013 si este planificată să se încheie la pe 31 Octombrie 2013.

Tranzacțiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul “SNGR” si tranzacțiile de acțiuni pe bursa de la București, sub simbolul “SNG” sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie 2013.

Acționarul Vânzător si Fondul proprietatea, s-au angajat la o perioada de lock-up de 180 de zile, dupa începutul tranzacționării acțiunilor și certificatelor de depozit pe Bursele de la București și respectiv Londra, supusă unor anumite excepții si obligații existente.

Goldman Sachs International și Erste Group Bank actioneaza în calitate de Coordonatori Globali Comuni și Joint Bookrunners pentru Oferta. Banca Comerciala Romana SA și SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiți Lead Manageri pentru piața locală.

Romgaz este cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România și, conform Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Societatea a deținut, în 2012, o cotă de 50,1% din producția internă de gaze naturale și a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea și producția de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane și producția de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Romgaz operează în prezent 3.257 de sonde de producție în România care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum și 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz deținea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi și rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent – DeGolyer & MacNaughton. Societatea deține acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore din România cu o suprafață totală de aproximativ 17.650 km2. În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost făcute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde m3 în termeni de producție cumulată), ceea ce reflectă o rată de succes de 66% pentru pentru forări de explorare finalizate.

Societatea a încheiat o serie de parteneriate și alte acorduri de investiții comune pentru explorarea și dezvoltarea perimetrelor licențiate, atât în străinatate, cât și în România. În Slovacia și Polonia, Societatea deține cote de participare de 25% și 30% în parteneriate și, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea și producția a cinci perimetre de explorare.

Pe teritoriul României, Societatea deține participații (cuprinse între 37,5% și 50%) în două alte perimetre. De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu Lukoil, Vanco, Amromco Energy și Schlumberger Logelco, alături de alte contracte de asociere (joint venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalații din România și din străinătate.

Romgaz este, de asemenea, cel mai mare operator de înmagazinare subterană de gaze naturale din România. Societatea operează 6 depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde m3 și, potrivit ANRE, în 2012, a avut o cotă de piață pentru înmagazinare subterană a gazelor naturale în România de 90%.

Societatea a intrat recent în sectorul de producere a energiei electrice prin achiziționarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro