Sari direct la conținut

Profesorul japonez Shinichi Mochizuki afirma ca a rezolvat conjectura abc, una dintre cele mai importante probleme din teoria numerelor

HotNews.ro

Lumea in general linistita a matematicienilor este animata de informatia ca una dintre cele mai importante probleme din teoria numerelor a fost rezolvata, scrie Nature. Profesorul Shinichi Mochizuki de la Universitatea Kyoto din Japonia afirma ca a demonstrat „conjectura abc„, propusa independent de David Masser si Joseph Oesterle in 1985 si care stabileste o legatura intre numerele prime.

„Conjectura abc, daca este validata, rezolva dintr-o lovitura numeroase probleme diofantiene, inclusiv ultima teorema a lui Fermat”, explica matematicianul Dorian Goldfeld, in revista Nature. Daca demonstratia lui Mochizuki este corecta, ar reprezenta una dintre cele mai mari reusite ale matematicii secolului XXI, a adaugat acesta.

Conjectura contine numeroase probleme diofantiene, printre care si ultima teorema a lui Fermat, o teorema a teoriei numerelor enuntata de matematicianul francez al secolului al XVII-lea si care a ramas o enigma pentru matematicienii din intreaga lume timp de 350 de ani, potrivit Slate.fr. Teorema statueaza ca a la puterea n plus b la puterea n = c la puterea n nu are solutii numere intregi daca n este strict mai mare decat 2.

Pentru demonstratia sa, Mochizuki a dezvoltat tehnici pe care foarte putini alti matematicieni le inteleg si care utilizeaza noi ‘obiecte’ matematice. „La acest stadiu, este probabil singurul care le intelege deplin”, spune Goldfeld. Demonstratia matematicianului japonez este detaliata in patru articole stiintifice, fiecare dintre ele bazat pe alte lungi articole.

Brian Conrad de la Universitatea Stanford explica: „Intelegerea unei demonstratii lungi si sofisticate poate necesita o enorma investitie de timp si vointa altor oameni de stiinta de a face o astfel de munca depinde nu doar de importanta anuntului ci si de istoria realizarilor autorului”.

Or Mochizuki este cunoscut pentru seriozitatea muncii sale.

Conrad nu-si ascunde entuziasmul: „Ceea ce este excitant nu este doar faptul ca aceasta conjectura ar putea sa fi fost rezolvata, dar ca tehnicile pe care trebuie sa le fi folosit sunt cu siguranta instrumente foarte puternice pentru rezolvarea unor viitoare probleme din teoria numerelor”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro