Program de lucru „barbar”. Grecia a introdus săptămâna de lucru de șase zile
În timp ce unele state, precum și unele companii din toată lumea testează ideea implementării unei săptămâni de lucru mai scurte, angajatorii din Grecia au acum voie să solicite personalului său să lucreze și a șasea zi din săptămână, relatează The Guardian.
După ce a depășit alte state europene în ceea ce privește creșterea economică, națiunea aflată odată în centrul celei mai grave crize financiare a continentului a introdus o săptămână de lucru de 48 de ore. Măsura, calificată drept „barbară” de către sindicate, intră în vigoare de luni.
„Nu are niciun sens”, a spus Akis Sotiropoulos, membru al comitetului executiv al sindicatului funcționarilor publici Adedy. „Când aproape orice altă țară civilizată adoptă o săptămână de patru zile, Grecia decide să meargă în altă direcție.”
Guvernul prim-ministrului, Kyriakos Mitsotakis, spune că inițiativa a fost făcută necesară din cauza pericolelor duble ale unei populații în scădere și lipsa muncitorilor calificați.
Programul de șase zile, spun oficialii, se va aplica numai întreprinderilor private care oferă servicii non-stop. În cadrul săptămânii de lucru extinse, personalul din industrii și fabrici selectate va avea opțiunea de a lucra două ore suplimentare pe zi sau o tură suplimentară de opt ore, recompensată cu un bonus de 40% adăugat la salariul zilnic.
Guvernul de centru-dreapta spune că măsura va remedia problema angajaților care nu plătiți pentru orele suplimentare, abordând totodată problema generalizată a muncii nedeclarate.
„Nucleul acestei legislații este prietenos pentru lucrători”, a spus Mitsotakis înainte ca parlamentul grec să aprobe legea. „Și aduce Grecia în concordanță cu restul Europei”.
Dar reacția a fost critică. Într-o țară care nu are tradiție în inspecțiile la locul de muncă, criticii susțin că reforma este de fapt un final al săptămânii de lucru de cinci zile și nu în ultimul rând le permite angajatorilor să dicteze dacă este necesară o a șasea zi de muncă.
Programul de patru zile de lucru testat până acum au arătat în mod repetat niveluri crescute de productivitate, cercetătorii atribuind rezultatul nivelurilor îmbunătățite de concentrare. În 2022, Belgia a legiferat pentru a acorda angajaților dreptul legal de a-și împărți săptămâna de lucru în patru zile în loc de cinci, iar proiecte-pilot au fost derulate în țări precum Regatul Unit, Germania, Japonia, Africa de Sud și Canada.
Grecii lucrează deja cele mai multe ore de muncă din Europa, în medie 41 de ore pe săptămână, potrivit agenției de statistică a UE, Eurostat, deși sunt plătiți mult mai puțin. Opoziţia de stânga a condamnat frecvent „salariile bulgare într-o ţară cu preţuri britanice”, susţinând că fenomenul nu a făcut decât să exacerbeze exodul de creiere.