Programul "Europa pentru Cetateni": fonduri disponibile de 215 milioane euro, pana in 2013
Programul “Europe for Cizitens” este adresat cetatenilor si in mod special este menit sa-i sprijine sa participe mai activ la viata democratica a comunitatii lor. Aceasta inseamna ca, in principiu, programul este deschis tuturor gruparilor non-profit implicate in promovarea cetateniei active.
Solicitantii posibili sunt ONG-uri si alte organizatii ale societatii civile, think-tank-uri, sindicate, institutii educationale, retele de voluntariat, agentii sportive. Ghidul programului (vezi documentul atasat) ofera informatii detaliatedespre conditiile de eligibilitate pentru fiecare componenta a programului.
Agentia executiva pentru educatie, cultura si audiovizual (EACEA) este responsabila cu managementul programului.Pe website-ul acestei institutii se gasesc informatii actualizate despre cererile de proiecte, documentele solicitate, detalii legate de finantare.
Cum se poate obtine finantare
Pentru a candida pentru finantare in cadrul acestui program, cererea de finantare trebuie transmisa pe formularul oficial, la deadline-ul anuntat, de catre o persoana juridica situata intr-una din tarile eligibile. Aplicantul principal trebuie sa fie o organizatie non-profit.
Proiectul trebuie sa indeplinesca criteriile de eligibilitate pentru fiecare componenta in parte. Sunt patru etape de selectie: etapat de verificare a eligibilitatii, evaluarea, selectia propriu-zisa si notificarea rezultatelor.
Comitetul de evaluare al EACEA este compus din persoane din cadrul agentiei, oficiali ai Comisiei Europene, experti externi. Granturile sunt acordate in functie de criteriile indeplinite a de fondurile disponibile.
Buget
Programul are un buget total de 215 milioane EUR pentru o perioada de sapte ani (2007-
2013) si este impartit in 2 componente:
• Actiunea 1: cel putin 45%
• Actiunea 2: aproximativ 31%
• Actiunea 3: aproximativ 10%
• Actiunea 4: aproximativ 4%.
Componentele programului:
Actiunea 1 – Cetateni activi pentru Europa
- se adreseaza in special activiatilor precum intrunirea oamenilor din comunitati locale de pe teritoriul Europei pentru a impartasi si schimba experiente, opinii si valori, a invata din istorie si a construi pentru viitor.
- incurajeaza intalniri, schimburi si dezbateri printre cetatenii europeni din state diferite si prin mijloace diferite.
- Actiunea este impartita in doua masuri:
– Infratirea oraselor – valorificarea relatiilor stabilite la nivel local intre municipalitatile infratite
– Proiectele cetatenilor si masurile de sprijin – Aceasta masura exploreaza metode inovatoare de participare a cetatenilor
- Subventia maxima care se va acorda este de 20.000 euro pe proiect.
- Subventia minima care se va acorda este de 2.000 euro pe proiect.
- Nu se vor acorda plati de prefinantare.
- Termenele-limita : 1 aprilie, 1 iunie, 1 septembrie, 1 decembrie.
Actiunea 2 – Societatea civila activa in Europa
- Aceasta actiune se adreseaza societatii civile, cu scoptul de a promova actiunea, dezbaterea si reflectia legate de cetatenia europeana si democratie, de valori impartasite, istorie si cultura comuna, prin cooperare in cadrul organizatiilor societatii civile la nivel european.
- sunt sprijinite organizatiile societatii civile si institutele de cercetare, ca puncte de legatura unice intre cetatenii Europei si Uniunea Europeana.
- se ofera asistenta pentru proiecte concrete de cooperare ale organizatiilor societatilor civile din diferite tari participante, infiintate la nivel local, regional, national sau european. Aceste proiecte ar trebui sa sporeasca gradul de constientizare asupra problemelor de interes comun si asupra solutiilor concrete care ar putea fi gasite prin cooperare sau coordonare la nivel european.
Aceasta actiune este formata din trei masuri:
1: Sprijin structural pentru institute de cercetare
2: Sprijin structural pentru organizatiile societatii civile la nivel european
3.Sprijin pentru proiecte initiate de societatea civila
Dintre acestea, vom detalia Masura 3: Sprijin pentru proiecte initiate de organizatiile societatii civile
- Scopul acestei masuri este de a sprijini proiecte concrete ale organizatiilor societatii civile din diferite tari participante.
- Pentru aceasta, se pot implica o varietate de organizatii infiintate la nivel local, regional, national sau european. Aceste proiecte ar trebui sa sporeasca gradul de constientizare asupra problemelor de interes european si asupra solutiilor concrete care ar putea fi gasite prin cooperare sau coordonare la nivel european.
- Proiectul trebuie sa inceapa intre 1 august si 1 decembrie ale anului pentru care s-a depus cererea si nu trebuie sa se finalizeze mai tarziu de data de 31 iulie a urmatorului an.
- Durata maxima a proiectelor este de 12 luni.
- Proiectele eligibile vor fi evaluate pe baza unor criterii calitative si cantitative.
- Criteriile calitative vor reprezenta majoritatea punctelor disponibile in timpul procedurii de evaluare.
- Deadline pentru depunerea cererilor: 15 februarie a fiecarui an pentru proiectele care incep intre 1 august si 1 decembrie ale acelui an.
- Lista proiectelor selectate va fi publicata pe urmatorul site web: http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/index_en.htm
Cum este finantata activitatea?
- S-a introdus sistemul pentru calcularea subventiei bazat pe tarife fixe si sume forfetare pentru a simplifica managementul atat pentru autoritatea de resort, cat si pentru beneficiari.
- Astfel, subventia poate fi calculata urmand doua metode diferite, corespunzand unor abordari diferite si la care se aplica reguli specifice:
> Subventii care se bazeaza pe tarife fixe si sume forfetare pentru „proiecte
eveniment” – calculul subventiei se face pe baza numarului de participanti la evenimente. In plus, o suma forfetara va fi alocata pe baza produselor finale posibile (publicatie,
DVD/CD-ROM, site internet).
>Subventii de la buget pentru proiecte „de productie si realizare”. Subventiile pentru proiectele compuse in principal din activitati altele decat evenimente sunt calculate pe baza unui buget provizoriu detaliat. Subventia solicitata in acest caz nu poate depasi 60 % din costurile eligibile ale actiunii respective. Plata subventiei se va baza pe o declaratie finala detaliata insotita de documentatia justificativa a cheltuielilor.
Proceduri pentru calcularea subventiei:
- Pentru calcularea subventiei totale, trebuie facute calculatiile pentru sumele eligibile pentru produsele ‘evenimente’ si pentru ‘instrumentele de comunicare’. Suma totala a subventiei reiese din adaugarea sumelor celor doua produse.
- Subventia nu poate depasi o rata maxima de 60 % din costurile eligibile ale actiunii respective.
- Subventia maxima este de 55.000 EUR. Cererile pentru subventii sub 10.000 euro nu sunt eligibile si nu vor fi luate in considerare.
Actiunea nr. 3 – Impreuna pentru Europa
- scop: adancirea conceptului de „cetatenie europeana activa” si promovarea intelegerii acestuia la nivelul intregii Europe, in acest mod contribuind la „aducerea Europei mai aproape de cetatenii sai”, prin trei seturi de masuri. Aceasta actiune va fi initiata si derulata de catre Comisia Europeana, de aceea nu se vor selecta proiecte.
Actiunea nr. 4 – Memoria Europeana Vie
In cadrul acestei actiuni vor fi sprijinite urmatoarele tipuri de proiecte :
- Proiecte care se refera la conservarea principalelor site-uri si memoriale asociate cu deportarile in masa, fostele campuri de concentrare, si alte locuri de martiraje la scara larga si site-uri de exterminare ale nazismului, la fel ca si arhivele care prezinta documente ale acestor evenimente, in vederea mentinerii vie a memoriei victimelor, la fel ca si a memoriei acelora care, in conditii extreme, au salvat oameni de la Holocaust
- Proiecte care se refera la comemorarea victimelor exterminarilor in masa si deportarilor in masa asociate cu stalinismul, si, de asemenea, la conservarea memorialelor si arhivelor care contin documente ale acestor evenimente.
Proiectul trebuie sa inceapa intre 1 octombrie si 31 decembrie ale anului pentru
care s-a depus cererea si trebuie sa ia sfarsit cel mai tarziu la data de 30 septembrie a anului urmator. Durata maxima a proiectului este de 12 luni.
- Subventia nu poate depasi o rata maxima de 60 % din costurile eligibile ale actiunii respective.
- Subventia maxima este de 55.000 EUR. Cererile pentru subventii sub 10.000 EUR nu sunt eligibile si nu vor fi luate in considerare.