Sari direct la conținut

Proiecte de Hotarari de Guvern: Ministerul Economiei va vinde pe bursa cate 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz

HotNews.ro

Ministerul Economiei intentioneaza sa vanda pe bursa cate 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz, potrivit unor proiecte de Hotarare de Guvern publicate pe site-ul ministerului. Ofertele publice de vanzare se vor derula prin intermediul unui intermediar autorizat. Selectarea intermediarului autorizat care va intermedia oferta publica de vanzare, se face prin licitatie, in conditiile stabilite de catre Ministerul Economiei, tinand seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor, potrivit proiectelor de acte normative.

Intermediarul selectat va trebui sa detina, inclusiv prin participare in cadrul unui consortiu, capacitatea tehnica pentru a realiza evaluarea necesara determinarii preturilor. Onorariul intermediarului autorizat va fi achitat de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.

  • Pretul actiunilor, determinat si recomandat de catre intermediarul autorizat, este aprobat prin hotarare a Guvernului.

In vederea realizarii si monitorizarii procesului de vanzare de actiuni prin oferta publica se constituie o comisie pentru coordonarea procesului de vanzare actiuni prin oferta publica de vanzare, precum si o comisie de pregatire si urmarire a procesului de vanzare actiuni prin oferta publica de vanzare si de selectare a intermediarului, formate din membrii titulari si supleanti, si secretariate tehnice aferente acestora.

Comisia pentru coordonarea procesului de vanzare actiuni va fi formata din ministrul economiei, ministrul finantelor, un secretar de stat din aparatul propriu de lucru al primului ministru, numit de primul ministru, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si un secretar de stat numit prin ordin al ministrului economiei. Din comisia de pregatire si urmarire a procesului de vanzare actiuni prin oferta publica de vanzare si de selectare a intermediarului vor face parte reprezentanti ai Ministerului Economiei si ai OPSPI.

  • Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice Transelectrica este tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti, in anul 2006 fiind desfasurata o Oferta Publica Initiala de vanzare de actiuni pentru un pachet de 10% din capitalul social al societatii. In prezent, capitalul social al societatii este de 733.031.420 lei detinut in proportie de 73,68822% de statul roman prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si in proportie de 13,49903% de Fondul Proprietatea, restul fiind detinut de alte persoane fizice si juridice.
  • Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ S.A. Medias este tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti, in anul 2007 fiind desfasurata o Oferta Publica Initiala de vanzare de actiuni pentru un pachet de 10% din capitalul social al societatii. In prezent, capitalul social al societatii este de 117.738.440 lei detinut in proportie de 73,51% de statul roman prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si in proportie de 14,9876% de Fondul Proprietatea, restul fiind detinut de alte persoane fizice si juridice.
  • Societatea Nationala de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Medias nu este listata la Bursa de Valori Bucuresti. Capitalul social al societatii este de 383.038.380 lei detinut in proportie de 85,007% de statul roman prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si in proportie de 14,993% de Fondul Proprietatea. In cazul Romgaz va exista si o oferta publica secundara initiala.

Veniturile din privatizare rezultate dupa deducerea cheltuielilor prevazute in bugetul de venituri si chetuieli aferent activitatii de privatizare al O.P.S.P.I. se vireaza in contul general al Trezoreriei statului.

In sedinta de Guvern din 14 aprilie 2010, a fost aprobat Memorandumul privind vanzarea de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a unor pachete minoritare de actiuni detinute la societatile comerciale din portofoliu, prin care este prevazuta intentia de a valorifica pachete minoritare de actiuni ale companiilor din portofoliul sau, prin mecanisme specifice pietei de capital, prin promovarea unor oferte publice secundare de actiuni si listarea unor companii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro