Sari direct la conținut

Promisiunea lui Ciolacu pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară: Când va fi introdus CASS nu va pierde nimeni la salariu

HotNews.ro
Construcții în România, Foto: Inquam Photos / George Calin
Construcții în România, Foto: Inquam Photos / George Calin

​Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări luni că majorările salariului minim din construcții, agricultură și industria alimentară se vor reglementa înainte de introducerea plății asigurărilor de sănătate (CASS), astfel încât salariile acestor angajați să nu scadă.

  • „Cu o certitudine de 100% când va fi introdus CASS nu va pierde nimeni la salariu. Cred că asta este cel mai important”, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a răspuns astfel întrebărilor jurnaliștilor legate de momentul în care Guvernul va adopta actele normative de majorare a acestor salarii, astfel încât să nu fie afectate de introducerea plății CASS propusă în proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare asumat de Ciolacu în Parlament.

Guvernul a descoperit că salariul minim net al angajaților din cele 3 sectoare ar fi scăzut prin introducerea CASS

Guvernul a adoptat joi hotărârea prin care salariul minim brut în plată a fost majorat, din 1 octombrie, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei lunar.

Pe de altă parte, ordonanța care viza majorarea salariilor din construcții, agricultură și industria alimentară a fost eliminată însă de pe agenda Executivului, după ce a fost decoperită o problemă.

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, calculele Ministerului de Finanțe arată că salariul minim net al angajaților din aceste trei industrii ar fi putut scădea prin introducerea CASS.

Ce salarii minime ar trebui să fie în Construcții și Agricultură astfel încât angajații să nu fie afectați de plata CASS – propunerile BNS

Blocul Național Sindical propune Guvernului ca salariul minim să crească la 4.600 de lei brut pentru domeniul construcțiilor, iar în agricultură acesta să crească la 3.500 lei brut, astfel încât angajații din aceste sectoare să nu piardă după ce vor începe să plătească CASS, ci să câștige puțin mai mult decât în prezent.

BNS arată că în prezent salariul minim brut în construcții este de 4.000 de lei, iar salariul minim net (fără plata CASS și a impozitului pe venit) este de 3.150 de lei.

Aplicarea creșterii salariului minim din Construcții la 4.500 lei, cât intenționa până de curând Guvernul, ar însemna că în momentul intrării în vigoare a legii pe care premierul Ciolacu și-a asumat răspunderea în Parlament, salariul minim net se va reduce cu 56 lei.

Pentru a păstra cel puțin valoarea netă a salariului minim din sector ar trebui ca salariul minim brut din sector să crească la cel puțin 4.600 lei, spune BNS.

La această valoare, după plata CASS, salariul minim net ar fi de 3.162 de lei, mai mare cu 12 lei față de situația din prezent.

Măsura vizează peste 417.000 de angajați din sectorul construcțiilor, susține Blocul Național Sindical.

În Agricultură, salariul minim brut este în prezent 3.000 de lei și datorită excepțiilor fiscale de la plata CASS și a impozitului pe venit, angajații din agricultură au un salariu minim net de 2.363 de lei.

Pentru sectorul Agricultura situația este și mai complicată, aplicarea salariului minim național, respectiv 3.300 lei ar însemna pentru salariații din sector o reducere a salariului net de 94 lei, imediat dupa intrarea în vigoare a reformei fiscale propuse de Guvern, spune BNS.

Pentru a atenua impactul noilor măsuri fiscale, salariul minim în Agricultură ar trebui crescut la cel puțin 3.500 lei, susține BNS.

La această valoare, după plata CASS, salariul minim net ar ajunge la 2.406 lei, mai mare cu 44 de lei față de salariul net de acum.

Un alt scenariu este o creștere a salariului minim brut la 3.450 de lei, caz în care, după plata CASS, salariul minim net ar ajunge la 2.372 de lei, cu 9 lei mai mult decât în prezent.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro