Sari direct la conținut

Proprietarul a 2 hectare din Parcul Tineretului a cerut Primariei Capitalei avizul pentru defrisare. Vezi cum a obtinut Marioara Micsunescu cei 20.000 de metri patrati din parc

HotNews.ro
Terenul pe care ar urma sa se construiasca cartierul rezidential, Foto: Primaria Sector 4
Terenul pe care ar urma sa se construiasca cartierul rezidential, Foto: Primaria Sector 4

Marioara Miscunescu, proprietara a 20.000 mp din Parcul Tineretului a primit autorizatia de construire pentru ridicarea unui ansamblu rezidential de vile cu doua etaje si mansarda pe acest teren si a cerut deja de la Primaria Capitalei avizul pentru defrisarea spatiului verde. Potrivit Primariei sector 4, pe teren sunt circa 500 de copaci care ar urma sa fie taiati. Reamintim ca, in urma cu aproximativ o luna, Curtea de Apel Bucuresti l-a obligat pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sa semneze autorizatia de construire. Marioara Miscunescu a declarat pentru HotNews.ro ca nu vrea sa defriseze spatiul verde si ar fi dispusa sa ajunga la o intelegere cu autoritatile, insa nimeni nu s-a aratat interesat de aceasta solutie. Aceleasi acuzatii au fost aduse si de primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Potrivit legii, autoritatile in masura sa declanseze procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica sunt: Parlamentul, Guvernul si Primaria Capitalei.

„Eu stau foarte aproape de Parcul Tineretului, copiii mei locuiesc in zona. In 2005, cand am intrat in posesia acestui teren, dupa schimbul pe care l-am facut cu Primaria Capitalei, acolo erau copaci foarte mici, puieti, care nu erau greu de mutat si m-a incantat ideea de a construi un ansamblu rezidential langa parc. Intre timp, acei copaci au crescut. Ma doare sufletul cand ma gandesc ca o sa bag drujba in ei. Desi am declarat tot timpul ca sunt dispusa sa negociez cu autoritatile, sa exproprieze terenul si sa fiu despagubita, nimeni nu a venit sa ma intrebe, nimeni nu s-a aratat interesat de aceasta solutie. Nu-mi permit sa fiu donatorul orasului, sa cedez acest teren gratuit, nu vreau insa nici o suma exorbitanta, ci vreau exact cat este pretul terenului pe piata. Daca inainte de criza, pretul terenului in zona era de 2000 de euro/mp, acum nu pot spera nici la jumatate. Piata fiind atat de jos, nu se poate spune ca autoritatile ar fi in pierdere”, a declarat Marioara Miscunescu pentru HotNews.ro.

Aceasta sustine ca Primaria sectorului 4 i-a eliberat deja autorizatia de construire pentru ridicarea cartierului de vile de doua etaje plus mansarda, iar acum a cerut aviz de defrisare de la Primaria Capitalei.

Reamintim ca, in urma cu o luna, Curtea de Apel Bucuresti a emis o sentinta judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, sa emita autorizatia de construire pentru un cartier de vile cu doua etaje si mansarda, pe terenul de 2 hectare din parcul Tineretului. Primarul sectorului 4 sustine ca a refuzat sa emita autorizatia de construire din 2009 pana in prezent, motiv pentru care proprietarul, Marioara Micsunescu, l-a dat in judecata.

Totodata, mentionam ca, in acest moment, desi s-a emis o autorizatie de construire in urma unei decizii judecatoresti, potrivit documentatiilor de urbanism, terenul este spatiu verde, fiindca Planul Urbanistic Zonal Parcul Tineretului, care facea acest teren construibil, a expirat in 2010. Potrivit OUG 114/2007 „Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta”.

Mai exact, in cazul in care ONG-urile de mediu ar ataca in instanta Autorizatia de Construire, actul ar putea fi anulat. „Am aflat ca Primaria sectorului 4 a fost obligat de instanta sa emita Autorizatia de Construire pe acest teren. Vom cere sa vedem motivarea instantei. In functie de ce scrie acolo vom ataca actul administrativ in instanta. Acel teren este conform Planului Urbanistic General spatiu verde, iar legea interzice construirea spatiilor verzi. Actele care nu respecta aceasta prevedere sunt lovite de nulitate. Din nefericire, In parcul Tineretului sunt foarte multe terenuri retrocedate, iar autoritatile ar trebui sa hotarasca cat mai repede exproprierea lor, ca sa scapam de problema”, a declarat Dan Trifu, vice-presedintele Ecocivica, un ONG care se ocupa de protectia mediului.

Potrivit legii, procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica poate fi facuta de Parlament, Guvern si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In 2009, Primaria sectorului 4 a initiat un proiect de lege prin care se propunea exproprierea celor 2 ha in scop de utilitate publica, proiect care a fost aprobat de Senatul Romaniei. De atunci insa este blocat la Camera Deputatilor. Contactati telefonic de HotNews.ro, mai multi deputati, printre care Eduard Martin (PSD), Sulfina Barbu (PDL), Vasile Gherasim (PD) au declarat ca nu stiu nimic despre aceasta initiativa.

„Eu nu stiu nimic despre un astfel de proiect, dar daca in expunerea de motive a initiativei se explica clar si convingator de ce trebuie expropriat acest teren, eu voi vota pentru. Sigur, cu conditia ca proprietarul sa fie despagubit in mod corect”, a declarat deputatul PSD, Eduard Martin.

Terenul care i-a apartinut initial Marioarei Micsunescu

Terenul care i-a apartinut initial Marioarei Micsunescu

Foto: Hotnews

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ-ului, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In plus, printre fasia aceasta de teren si restul parcului era prevazuta construirea unui drum care ar fi inchis inelul median de circulatie. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare. Acest teren este cel pe care primarul Piedone trebuie sa aprobe in prezent autorizatia de construire pentru cartierul rezidential.

In 2009, Consiliul Local sector 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu care reglementa cum va arata cartierul rezidential. Dupa aprobarea PUD-ului urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa Piedone s-a opus. „Pentru a proteja spatiul verde, primarul Cristian Popescu – Piedone, sustinut de toti cetatenii-rezidenti, a cerut inca din anul 2009 sprijinul autoritatilor competente – Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Mediului, Parlamentul Romaniei, Guvern – pentru a salva aceasta zona, in care sunt sute de tei si alti arbori, carora le-au trebuit zeci de ani sa ajunga la maturitate”, se arata intr-un comunicat al Primariei sectorului 4. In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde – Parcul Tineretului. Legea interzice construirea spatiilor verzi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro