Sari direct la conținut

Prosumatorii acuză ANRE că îi obligă să-și instaleze contoare inutile, care vor costa 100 de milioane de euro și vor fi plătite din banii tuturor consumatorilor din România

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice, Foto: Manfredxy | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice, Foto: Manfredxy | Dreamstime.com

​ANRE condiționează racordarea prosumatorilor la rețeaua de energie electrică de instalarea unui contor suplimentar față de cel instalat la limita proprietății, spun reprezentanții Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE). Aceste contoare, considerate inutile de către prosumatori, vor costa 100 de milioane de euro. Banii vor fi inițial suportați de către distribuitori, apoi vor fi transferați în facturile tuturor consumatorilor din România.

„ANRE nu a răspuns oficial care este rostul acestui contor suplimentar. Având în vedere că prin art. 21 alin. 3 din OUG 163 a fost creat cadrul legal pentru taxarea autoconsumului este simplu de anticipat că acest contor suplimentar va fi folosit pentru impunerea “taxei pe soare”, mai spune asociația.

Potrivit prosumatorilor, „taxa pe soare” este o posibilitate legală, strecurată în legislația românească prin art. 21 Alin.3 din OUG 163, de a taxa energia electrică produsă de prosumatori și consumată direct de aceștia. Este o taxa pe autoconsum, care nu are legătură cu excesul de energie electrică pe care prosumatorii îl injectează în rețea.

Autoritățile din Energie au declarat în mai multe rânduri că posibilitatea introducerii acestei taxe a fost introdusă în legislația națională pentru a prelua o directivă europeană, însă nu există în plan o astfel de taxă.

În replică, prosumatorii cer eliminarea totală din lege a posibilității de a se introduce această taxă și afirmă că, dacă tot nu există intenția taxei pe soare, aceste contoare sunt așadar inutile.

Cât costă aceste contoare și de unde vor veni banii

Costul total pentru instalarea unui contor, care include echipamentul și manopera, este de aproximativ 450 euro. În România avem aproximativ 120.000 de prosumatori, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 54 milioane euro pentru instalarea unor contoare inutile.

Anul acesta, se așteaptă apariția a altor 100.000 de noi prosumatori (doar prin programul Casa Verde 2023 ar trebui să avem aproximativ 90.000 de prosumatori) pentru care se vor consuma încă aproximativ 50 milioane euro pentru contoare suplimentare.

Prosumatorii amintesc că președintele ANRE, George Niculescu, a declarat: „Trebuie precizat faptul că prețul acestui contor este suportat de operatorii de distribuție, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuție în care se va monta acest contor”.

Această declarație ascunde faptul că în realitate costurile pentru aceste contoare sunt transferate în facturi și sunt suportate de toți consumatorii de energie electrică din România.

Toți prosumatorii din Europa au un singur contor

Ce mai spune comunicatul Asociației Prosumatorilor (APCE):

  • „Am sesizat în scris ANRE pe data de 28 februarie pentru a ne informa exact despre Ordinul ANRE emis, prin care Operatorii de Distribuție ar fi obligați să monteze astfel de contoare pentru taxarea autoconsumului. Am cerut explicații în scris privind utilitatea montării unui asemenea contor. Nu ni s-a dat nici o explicație până la această dată.
  • Cu ocazia EUFORES Green Deal Romania, organizat la Palatul Parlamentului, cei cinci reprezentanți ai Comisiei Europene prezenți acolo, fiind întrebați de către APCE despre montajul unui al doilea contor pentru prosumatorii din tările lor din Europa, au ridicat mirați ușor din umeri…
  • Ministerului Energiei, la întâlnirea noastră din 13.02.2023, i s-au prezentat motivele pentru care taxa pe soare este o clauza de tip “poate” și că abrogarea articolului 21 Alin.3 din OUG 163 este în acord cu legislația europeană.
  • Nu există un procedent în Europa, toți prosumatorii din Europa au un singur contor”.

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că va elimina taxa pe soare din legislație dacă primește răspuns de la Comisia Europeană că nu există niciun risc de infringement.

Citiți și „Taxa pe soare” – inițiativa pe care Guvernul și-o asumă, dar tot el spune că n-o va aplica / Ce știm până acum

Povestea „taxei pe soare” continuă: ANRE spune că este o problemă inexistentă, deși ea este prevăzută de legislație / Ministrul Mediului nu știe prea bine despre ce e vorba, iar prosumatorii susțin că ne aflăm într-o situație absurdă

Sursa foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro