Sari direct la conținut

Protectia Consumatorului si Asociatia Bancilor cauta o solutie unitara pentru contracte de credit corecte

HotNews.ro

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cauta o solutie unitara pentru toate bancile, privind ce anume ar trebui sa fie fix si ce variabil in contractele de credit bancar, a declarat miercuri presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea. Pe baza reclamatiilor, ANPC a semnalat existenta unor clauze bancare care ar trebui ajustate referitoare la modul in care sint calculate dobinzile si comisioanele pe durata contractelor de credit.

ANPC mai propune ca bancile sa fie obligate sa puna la dispozitia clientilor contractele de credit pe durata a zece zile, pentru a putea fi consultate.

Situatia reclamatiilor nu pare sa fie insa ingrijoratoare pentru presedintele ARB. „Nu cred ca e vorba de multe reclamatii. Se vorbeste de circa 400 de reclamatii, la citeva milioane de credite, deci nu sintem intr-o situatie grava”, spune Ghetea.

Ghetea mai spune ca bancile au deschiderea de a gasi o solutie pentru a fin inconcordanta cu reglementarile europene, dar ca ar trebui sa se tina seama si de realitatile din Romania: „Exemplul cel mai concret este acela ca, daca am fi obligati sa utilizam dobinzi variabile legate de un indicator de piata din Romania pentru creditele in lei – ROBOR, de obicei – am expune clientii foarte tare, pentru ca sintem pe o piata imatura. Acum un an, pe vremea asta, ROBOR era la 6,4-6,5%, iar acum citeva saptamini s-a apropiat de 11%”.

Trei banci s-au oferit sa puna la dispozitia ANPC oameni si documente astfel incit sa se discute pe cazuri concrete de contracte de credit, si nu doar pe reclamatii: CEC, Alpha Bank si Bancpost, iar masura are si sprijinul BNR.

„Ar trebui o formula astfel incit dobinzile sa fie variabile, sa fie modificate de catre banca in functie de ce se intimpla in piata, asa cum este in toata lumea, iar comisionele ar trebui sa fie fixe pe toata durata creditului”, a mai declarat Ghetea.

„Propunerea ANPC cu zece zile este deja aplicabila si in acest moment”, a mai spus Ghetea. „In mod normal, bancile ar trebui sa dea contractul. Daca nu-l dau, asta e alta problema”, a adaugat seful ARB.

„Concluziile vor fi supuse spre dezbatere in ARB cu reprezentantii celor 40 de banci, urmind un moment in care bancile se vor autoreglementa”, a incheiat Ghetea, adaugind ca este posibil ca nu toate bancile sa se conformeze, fiecare avind o politica proprie.

ANPC ameninta bancile cu interzicerea practicilor comerciale incorecte

Oficialii ANPC spun ca ideea acestor discutii este de a atrage atentia Asociatiei Bancilor despre problemele descoperite ca urmare a reclamatiilor consumatorilor. Lipsa informarii privind costul total al creditului, a unui cod de bune practici in sistemul bancar romanesc, publicitatea inselatoare, dobanzile variabile fara motive stiute si semnalate consumatorilor, introducerea unor comisioane pe parcurs sau lipsa informarii precontractuale sunt cateva din reclamatiile sesizate de catre autoritate.

„In primul rand reclama faptul ca nu reusesc sa afle costul total al creditului. Sigur ca exista o legislatie care impune sa dai DAE (dobanda anuala efectiva). Tot din experientele aflate de noi, consumatorii nu prea stiu ce este DAE. Daca veti urmari in reclamele TV sau in alte locuri o sa observati ca scrie dobanda 4% si undeva jos DAE 16%. Sunt cifre intamplatoare, nu reale, dar problema ramane. Aceasta este de fapt publicitate inselatoare”, spune Mihail Meiu, director ANPC.

Meiu a mai anuntat ca discutiile vor continua si saptamana viitoare si tot atunci, presedintele ANPC va sustine o conferinta de presa in care va prezenta pe larg rezultatele controalelor facute in acest an la banci cu problemele gasite si masurile luate. Bancile s-ar putea confrunta nu atat cu niste amenzi cat cu interzicerea practicilor comeciale respective, ca urmare a implemetarii recente in legislatia romaneasca a unei directive europene.

„Importanta insa nu este atat amenda cat interzicerea practicii comeciale respective, asa cum prevede Legea 363/2007. Bineinteles ca bancile pot ataca apoi in instanta aceste sanctiuni, insa respectiva practica este suspendata pana la rezolvarea in justitie”, a mai mentionat Meiu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro