Sari direct la conținut

Protest la Finante, la o zi dupa demiterea a doi directori care nu au solicitat inspectori de integritate la examenele de promovare: Sindicalistii afiliati Sed Lex, condus de controversatul Vasile Marica, intrerup joi lucrul si cer demisia presedintelui ANAF

HotNews.ro

Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex anunta un protest pentru joi in care, sustin sindicalistii, angajatii din directiile de Finante si finantistii din primarii intrerup lucrul intre orele 11.00 si 14.00, acuzand un comportament abuziv al presedintelui ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si cerand demisia acestuia, potrivit agentiei Mediafax.

Alianta sindicala anunta o actiune de protest in fata Ministerului Finantelor si ANAF, ce va avea loc joi, intre orele 11.00 – 14.00.

–––––––-

Contextul protestului: Vasile Marica si demiterea a doi directori regionali

Acest protest vine dupa ce doi directori regionali ai ANAF, Ioan Dragomir si Marian Bosianu (Directia Generala Regionala a Finantelor Publice din Timisoara si, respectiv, Iasi) au fost demisi in urma cu o zi de presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu pentru faptul ca nu au cerut trimiterea unui reprezentant al Directiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

ANAF a extins regula instituita deja pentru toate examenele din cadrul Directiei de Antifrauda Fiscala si in cadrul altor tipuri de examene, respectiv aceea de a asigura prezenta unui inspector al Directiei de Integritate in cadrul comisiilor de examinare.

Dintre cei 8 directori generali din teritoriu, directorii de la regionalele Iasi si Timisoara au refuzat sa indeplineasca solicitarea presedintelui ANAF, incercand sa blocheze prezenta unui inspector al Directiei Generale de Integritate in cadrul comisiilor de examinare.

De notat ca sindicatul Sed Lex este condus de Vasile Marica, cel care s-a aflat miercuri in Parlament la votul prevederii PSD privind cresterea tuturor salariilor bugetarilor cu 10%, alaturi de alti sindicalisti care au facut scandal si i-au huidut pe unii liberali care au incercat sa se opuna acestei masuri populiste.

––––––––-

Pe perioada actiunii desfasurate in Bucuresti, membrii de sindicat vor intrerupe lucrul cu publicul si vor protesta in fata administratiilor judetene ale finantelor publice.

Actiunea, denumita „Marsul Demnitatii”, este menita „sa atraga atentia asupra consecintelor grave ale comportamentului abuziv al presedintelui ANAF, avand ca solicitare demiterea domnului Gelu Stefan Diaconu”, se arata in comunicatul Sed Lex.

Reprezentantii aliantei sustin ca presedintele ANAF se razbuna pe angajatii care, in 3 noiembrie, au oprit lucrul, cerand majorarea salariilor si reclamand ca salariile celor din Ministerul de Finante si ANAF au crescut printr-o Ordonanta a Guvernului adoptata „pe ascuns”.

„Chiar in acest moment, in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, condusa de domnul Gelu Stefan Diaconu, ne aflam in fata unui abuz fara precedent, prin care legea bunului plac inlocuieste legea in vigoare. Daca actiunea de pedepsire si razbunare indreptata impotriva celor care au avut curajul sa protesteze in data de 3 noiembrie 2015 nu va fi exemplar pedepsita de institutiile statului, toti salariatii ANAF vor intelege ca bunul plac al celor care ne conduc este mai presus de lege”, spun reprezentantii Sed Lex.

Acestia au mai aratat, intr-un comunicat, ca presedintele ANAF a dispus, chiar in timpul organizarii examenelor de promovare a functionarilor publici din cadrul directiilor regionale ale finantelor publice, schimbarea locurilor de desfasurare si a membrilor comisiei constituite cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si crearea unei comisii centralizate la nivel regional, incalcand flagrant prevederile HG nr. 611/2008 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici.

Astfel, foarte multi participanti la examene ar trebui sa se deplaseze intre 100 si 200 km, pe propria cheltuiala, ceea ce duce si la destabilizarea functionarii institutiilor in care isi desfasoara activitatea, urmand ca pentru doua – patru zile un numar de 3.200 de persoane sa migreze intre orase, spune Sed Lex.

„Daca ajungem sa acceptam pur si simplu dispozitia unui sef, data fara respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecinte negative, nu numai pentru cariera functionarilor publici, dar in special pentru modul in care va functiona institutia in raport cu orice alta persoana fizica si juridica, activitatea ramanand la bunul plac a celor care ocupa vremelnic functii de conducere in instututiile statului”, se mai spune in comunicatul de miercuri al organizatiei.

Aceasta mai informeaza ca a semnalat cazul presedintelui Romaniei, Seviciului Roman de Informatii, primului ministru interimar si primului ministru desemnat, urmand ca la finalizarea documentelor de catre avocatii organizatiei sa fie inaintata organelor de cercetare penala o plangere pentru abuz in serviciu.

Ministerul Finantelor a anuntat, pe 30 octombrie, ca incepand cu 1 noiembrie functionarii publici si personalul contractual din Ministerul Finantelor, ANAF, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiaza de 25 de clase de salarizare succesive fata de clasa detinuta. Ministerul Finantelor a precizat ca, astfel, salariile de baza vor fi majorate, in medie, cu 22%, iar de aceasta crestere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.

Pe 3 noiembrie, cateva mii de angajati de la directiile de Finante din tara si din administratia locala au oprit lucrul si au declansat un protest spontan, nemultumiti ca doar colegii lor din aparatul central beneficiaza de majorari salariale.

In aceeasi zi, Guvernul a revizuit prevederea aprobata cu patru zile in urma pentru cresterea salariilor personalului din Ministerul Finantelor, ANAF si alte structuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro