Sari direct la conținut

PSD arunca in aer bugetul pe 2016. Vrea marirea cu 10% a salariilor pentru toti bugetarii de la 1 decembrie / Liviu Dragnea: Din pacate, nu stiam de amendament

HotNews.ro
Liviu Dragnea, Foto: AGERPRES
Liviu Dragnea, Foto: AGERPRES

(Articol actualizat ora 16.15) PSD a depus un amendament in comisiile reunite de Munca din Camera Deputatilor prin care cere cresterea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor de la 1 decembrie 2015. PSD a depus amendamentul la OUG care prevedea cresterea salariilor in sistemul medical. Amendamentul care ar da o lovitura uriasa bugetului pe 2016 a fost votat de coalitia PSD-UNPR-ALDE si urmeaza sa intre maine la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

  • Autorul acestui amendament, deputatul PSD Adrian Solomon, a explicat pentru HotNews.ro ca motivul pentru care a fost depus este faptul ca nu este suficient timp pentru adoptarea legii salarizarii unitare care ar fi prevazut aceasta crestere, din cauza situatiei „socio-politice”, si sustine ca impactul bugetar preconizat este de 1,5-1,8 miliarde lei. Solomon sustine ca si-a asumat un amendament cu care este de acord si ministerul de finante

UPDATE Liviu Dragnea: Din pacate, nu stiam de amendament

Liviu Dragnea a sustinut marti seara ca nu stia de amendamentul depus de Adrian Solomon.

„Din pacte, nu stiam, am aflat si eu ca dvs”, a raspuns Dragnea, intrebat de ziaristi cum comenteaza aceasta propunere.

El a precizat ca „PSD nu a depus (acest amendament), a depus un deputat, un coleg al nostru”, iar social-democratii urmeaza sa stabileasca ce pozitie vor adopta in privinta acestei propuneri.

Dar, a avertizat el, referindu-se la echilibrele macroeconomice atribuite guvernarii PSD, „nu ne putem permite acum, la sfarsit de mandat, sa adoptam o masura care sa tulbure tot ce am facut pana acum”.

In opinia sa, este important ca legea salarizarii bugetare sa ajunga in Parlament cat mai curand pentru a fi dezbatuta.

Redam textul amendamentului:

Dupa art. 1 se introduce un articol nou:

„Art 1^1 –

(1) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin (1), incepand cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiilor de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul prevazut in Anexa nr. 1 – Familia ocupationala de functii bugetare „Administratie”, Capitolul II – Unitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare din Anexa nr. II – Familia ocupationala de functii bugetare „Invatamant”, Anexa nr. IV – Familia ocupationala de functii bugetare „Cultura”, Anexa nr. V – Familia ocupationala de functii bugetare „Diplomatie”, Anexa nr. VI – Familia ocupationala de functii bugetare „Justitie”, Anexa VII – Familia ocupationala de functii bugetare „Aparare, ordine publica si siguranta nationala” si Anexa nr. VIII – Reglementari specifice personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului-ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza cu 10% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

(2) Prin exceptie de la prevederile art. 1 alin (2), cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut/ solda lunara bruta/ salariul lunar brut/ indemnizatia bruta de care beneficiaza personalul prevazut la alin. (1) se majoreaza cu acelasi procent de 10%, in masura in care personalul respectiv isi desfasoara activitatea in acelasi conditii.

(3) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1) si alin (2) personalul prevazut la art. 1 alin (5^5 – 5^10), alin. (6^1)-(6^2) si alin (12), precum si personalul precazut la art.I pct. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2015 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice si pentru stabilirea unor masuri bugetare.”

Mai exact, asa cum explica un alt deputat PSD, Cristina Nichita, este vorba de salariatii din „sectoarele care nu au beneficiat de nicio crestere salariala in anul 2015: Administratie, Cultura, Justitie, Ordine Publica si Siguranta Nationala, Unitati de Cercetare Stiintifica, Dezvoltare Tehnologica si Proiectare, Diplomatie, personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, respectiv a Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene.

„Lucratorii din aceste domenii sensibile, si prea des ‘colaterale;, au drepturi pe care nimeni nu isi poate permite sa le ignore. Noi nu ‘dam’ cetatenilor de la noi, noi le recunoastem drepturile”, sustine ea intr-un comunicat de presa.

Amendament aparut „peste noapte”

„PSD a venit peste noapte, pe genunchi, fara nicio fundamentare si in cel mai populist mod cu un amendament prin care de la 1 decembrie 2015 cresc toate salariile bugetarilor cu 10%, desi in actul normativ care era discutat se prevedea doar cresterea salariilor in sistemul medical si cel de asistenta sociala cu 25%, masura pe care PNL a si sprijinit-o de altfel. PNL s-a abtinut la votul pentru cresterea otova cu 10% a salariilor din sistemul bugetar pentru ca initiatorii nu au venit cu niciun argument care sa ne asigure ca aceasta crestere este sustenabila si nu doar o noua manevra de campanie electorala a PSD.

„Am avut in vedere ca la acest moment tara are doar un guvern interimar, ca nu avem inca un proiect de buget pe 2016 trimis in Parlament, ca nu avem o lege a salarizarii unitare si niciun acord cu institutiile financiare internationale” a precizat deputatul Claudia Boghicevici (PNL), membru in comisia de munca.

Potrivit calculelor prezentate de Claudia Boghicevici, impactul asupra bugetului daca se aplica aceasta crestere de 10% va fi de 2,2 miliarde de lei in 2016. Ceea, ce, impreuna cu cresterile de salarii deja aprobate in sistemul sanitar si in educatie, ar duce la o crestere a deficitului bugetului de stat de 0,7% din PIB.

„Astazi ne-am trezit la comisie cum colegii de la PSD au bagat acest amendament la care Ministerul de Finante, reprezentat la nivel de secretar de stat, ne-a explicat ca impactul bugetar ar fi in jur de 5 miliarde de lei pentru anul 2016 si ca el nu poate fi sustinut decat cu reducerea de cheltuieli din alta parte”, a declarat si deputatul liberal Cristina Pocora, la finalul sedintei comune a comisiilor pentru munca si pentru sanatate, potrivit Agerpres.

„Daca sunt bani, foarte bine, atunci sa-i dam si sa ne asumam acest lucru. Daca nu sunt sau daca ei trebuie taiati din alta parte, trebuie sa stim exact de unde, in asa fel incat lucrurile sa fie transparente si cred ca este o decizie pe care trebuie sa o ia noul Guvern si noul premier, daca pentru anul 2016 se sustine acest lucru. Aceasta este pozitia pe care o vom avea la plen si pe care am avut-o in comisie. Noi ne-am abtinut de la votul pe acest proiect de lege si solicitam foarte clar sa vedem cifrele, sa nu repetam nici greseala cand economia duduia si profesorii au fost pacaliti cu acea majorare de salarii care nu s-a platit si sa nu permitem PSD sa parjoleasca Romania acum inainte de a pleca de tot de la guvernare’, a sustinut Pocora.

Deputatul PNL a spus ca pentru acest amendament au votat 21 de deputati, cei din majoritatea parlamentara, iar cei opt liberali s-au abtinut.

Ce spune deputatul Adrian Solomon, autorul acestui amendament:

„Este vorba de aceeasi crestere salariala prevazuta in legea salarizarii unitare si care datorita realitatilor socio-politice nu mai poate fi adoptata in parlament la timp pentru a se aplica din luna decembrie. In baza calculelor ministerului de finante, am introdus acest amendament.”

Dar ministerul a spus ca nu exista acesti bani (potrivit deputatei PNL Cristina Pocora prezenta la sedinta, o reprezentanta a Ministerului de Finante, secretar de stat, a declarat ca va exista un deficit de 5 mld lei).

„Nu stiu cine reprezinta ministerul de finante in viziunea dvs. E o neintelegere, nu este vorba de 5 miliarde cum a zis doamna (reprezentantul MF la sedinta comisiei – n.r.) ci este vorba de 1,5 maxim 1,8 mld in urma calculelor care se vor face si sunt acesti bani prevazuti pentru bugetul viitor.”

De unde stim, ca nu avem bugetul facut?

„Pe previzionarea la care se lucreaza in toate ministerele.”

Si este un amendament asumat de PSD sau coalitie, cum a aparut asa peste noapte?

„Un amendament pe care l-am introdus eu dar care a fost votat de 22 de colegi.”

Deci dvs l-ati introdus pentru ca legea salarizarii nu se va face la timp?

„Nu e timp fizic si conform procedurilor legale ca un nou guvern sa propuna aceasta lege sa prinda 1 decembrie asfel incat sa se poata aplica. Daca nu se aplica de la 1 decembrie, de la 1 ianuarie nu este cazul, pentru ca legea responsabilitatii fiscale zice ca in an electoral nu ai voie sa dai mariri salariale. Legea trebuie sa fie in vigoare la 1 decembrie si sa poata fi fundamentat bugetul pe noile decizii.

Dupa cum stiti procedura parlamentara spune ca orice amendament trebuie asumat de un parlamentar. Eu am fost cel care si l-a asumat, nu l-am visat azi-noapte. Este un amendament care a reiesit din urma negocierilor pe tema legii salariale si care este agreat si de sindicate si de toate partile.”

Negocieri cu care a fost de acord si ministerul?

„Evident. Ministerul a fost de acord si in cadrul comisiei.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro