Sari direct la conținut

PSD isi cauta omul

Evenimentul Zilei

Post-ceausestii au intrat intr-o faza de maxima tensiune. Lupta orbeste pentru ierarhia din interiorul unui grup foarte bogat. Un partid, PSD-ul, principalul profitor al tranzitiei Romaniei de la comunism la democratie, incearca sa-si aleaga noii lideri.

Ion Iliescu – saracul, dar cinstitul – crede ca poate face ordine intre citeva sute de pesedisti care (unii dintre ei) chiar au curajul sa rivalizeze cu oamenii foarte puternici financiar din Europa Apuseana.

Principalul beneficiar al mandatului 2000-2004, l-am numit aici pe Adrian Nastase, vrea sa-si consolideze puterea cu riscul pierderii ei. Ion Iliescu vrea sa-si consolideze anvergura istorica si se simte dinamitat de chiar fiul sau risipitor.

El vrea sa recistige controlul partidului prin initierea unei curatenii totale, uitind ca mizeria si coruptia, extinse in ultimii ani, sint rezultatul modului sau de a face politica.

Romanul e pus intr-o situatie neplacuta.

Sa-l sustina pe Ion Iliescu cel zimbaret, cel care n-a deranjat pe nimeni, bombardind Romania doar cu amenintari generale la adresa coruptiei, si care acum forteaza Constitutia? Sau sa-l sustina pe Adrian Nastase, cel care se arata a fi principalul beneficiar al tranzitiei, si, prin cei din preajma sa, chiar mai mult decit atit? Scandalul izbucnit luni la Cotroceni mocnea de mult.

E un conflict fatis intre pragmatismul (uneori exagerat) al unui politician tinar si mentalitatea dirijista, tovaraseasca, oarecum adaptata la staiful democratic a lui Ion Iliescu. Va demisiona Adrian Nastase din fruntea PSD? Ieri, multi dadeau amenintarea pronuntata la Cotroceni ca fiind pe cale de a se implini. Eu, unul, ramin sceptic.

Jocurile de putere in interiorul PSD-ului nu se transeaza usor. Ion Iliescu incearca sa para primul dirijor. Ceva ma face sa cred ca nu este nici singurul si nici hotaritorul.

De citeva zile, ca din palaria iluzionistului, incep sa apara si alte nume. Cele mai pomenite, alaturi de Adrian Nastase, sint al colegului sau de guvern, Ioan Mircea Pascu, si al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Chiar daca putini stiu, Mugur Isarescu si Mircea Pascu se cunosteau cu Adrian Nastase inca de pe vremea lui Ceausescu. Cei trei au si facut o calatorie impreuna.

Au fost in delegatia tineretului comunist din Romania la Phenian, la Festivalul International al Tineretului.

Erau de atunci in rezerva de cadre a partidului? A devenit rezerva de cadre a PCR un fel de rezerva de cadre a democratiei romanesti? Daca zvonurile din aceste zile ascund un simbure de adevar si ele prind viata prin desemnarea unuia dintre ei drept candidat al PSD la Presedintia Romaniei, atunci fotografia din ziarul coreean capata o valoare simbolica.

Cei trei, trimisi sa cunoasca tinerii lumii, dar si cel mai dur comunism al vremii, au devenit si importante personaje ale tranzitiei. Probabil ca s-au pregatit pentru viitorul comunist al patriei. Si cind acesta s-a aratat a fi compromis, ei au fost chemati sa-l infaptuiasca si pe cel democratic.

Batalia pentru putere din prima mare grupare post-Ceausescu se inteteste pina aproape de salbaticie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro