Pulitzer 2018: New York Times și The New Yorker, premiate pentru dezvăluirile din scandalul sexual Harvey Weinstein
- Redactia Hotnews
Jurnaliști de la cotidianul The New York Times și de la revista The New Yorker au primit luni premiul Pulitzer, cea mai înaltă distincție din jurnalismul american, pentru modul în care au reflectat scandalul Harvey Weinstein, dezvăluit în octombrie anul trecut, scrie AFP.
Jodi Kantor și Megan Twohey de la New York Times și Ronan Farrow de la New Yorker au fost recompensați cu acest premiu la categoria cea mai prestigioasă, respectiv „Jurnalism în serviciul public”.
Primul articol New York Times pe acest subiect, publicat pe 5 octombrie 2017, a avut efectul unei bombe. Acesta prezenta mărturiile mai multor femei care afirmau că au fost hărțuite de producătorul hollywoodian Harvey Weinstein, fondatorul studioului de film Miramax, printre acestea numărându-se actrițele Ashley Judd și Rose McGowan.
La numai cinci zile după difuzarea articolului din New York Times, revista New Yorker publica online un lung material ce evoca și alte acuzații vizându-l pe Harvey Weinstein.
Scandalul a declanșat un val uriaș de dezvăluri privind abuzuri sexuale la Hollywood și nu numai, în urma căruia au căzut oprobriului zeci de bărbați aflați în funcții de putere din cinematografie, televiziune, mass-media și politică.
Unul dintre aceștia a fost candidatul republican la Senat în statul Alabama, Roy Moore, vizat de acuzații de agresiune sexuală asupra unor minore.
Washington Post a fost primul care a publicat mărturiile a patru femei, care s-au prezentat drept victime ale acestui fost magistrat ultraconservator.
Luni, premiul Pulitzer la categoria „Jurnalism de investigație” a fost atribuit cotidianului Washington Post tocmai pentru această serie de articole despre trecutul fostului judecător.
După o campanie care a atras atenția întregii țări, Roy Moore, susținut de către Donald Trump, a fost înfrânt în alegeri de un democrat necunoscut, Doug Jones.
- Kendrick Lamar, primul rapper care câştigă premiul Pulitzer pentru muzică
De asemenea, agenţia de presă Reuters a primit două premii Pulitzer, unul la categoria „Jurnalism internaţional” pentru dezvăluirile despre legăturile dintre preşedintele Filipine Rodrigo Duterte şi patrulele de poliţie însărcinate cu asasinate, iar cel de-al doilea, pentru fotojurnalism – criza refugiaţilor Rohingya din Myanmar, notează News.ro.
The Times şi The Washington Post au împărţit onoarea de a relata şi de a acoperi la nivel naţional subiectul privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, în 2016.
Rapperul Kendrick Lamar a câştigat premiul Pulitzer la categoria „Muzică”, pentru albumul său „Damn.”.
Lamar, în vârstă de 30 de ani, este primul rapper care câştigă prestigiosul premiu. Premiul Pulitzer câştigat de artist vine după cele cinci premii Grammy pe care le-a obţinut în luna ianuarie pentru acest album.
Muzicienii de jazz Wynton Marsalis şi Ornette Coleman au câştigat Pulitzer înaintea sa.
Premiile Pulitzer au fost înfiinţate în 1917 prin testamentul jurnalistului şi editorului Joseph Pulitzer, un pionier al presei din Statele Unite ale Americii.
În prezent, premiile Pulitzer, acordate de Universitatea Columbia din New York, recompensează excelenţa în categorii diverse, de la „Breaking news” la articole care se înscriu în sfera „Serviciilor publice” şi până la „Fotoreportaj”. În plus faţă de premiile jurnalistice, organizatorii atribuie premii şi în alte domenii, precum „Ficţiune”, „Istorie”, „Dramaturgie” şi „Muzică”.
În total, sunt acordate 21 de premii în fiecare an. Câştigătorii sunt selectaţi de un comitet independent, ai cărui membri trebuie să aleagă din peste 2.400 de propuneri în categoriile aferente acestor trofee. Comitetul dispune şi de opţiunea de a nu atribui niciun premiu în anumite categorii.