Sari direct la conținut

Raluca Turcan: Schema de ajutor de stat pentru cultură va fi definitivată tot cu sprijinul artiştilor

HotNews.ro
Raluca Turcan, Foto: Agerpres
Raluca Turcan, Foto: Agerpres

Schema de ajutor de stat pentru cultură va fi definitivată tot cu sprijinul artiştilor, afirmă vicepremierul Raluca Turcan, după ce, în cursul zilei de marţi, a avut o nouă serie de discuţii cu reprezentanţii artiştilor din România.

„Ideea de la care am plecat când am gândit schema de ajutor de stat pentru cultură a fost să ajutăm întregul mediu cultural-creativ şi avem în vedere aproximativ 100 de milioane de euro pentru o schemă de ajutor de stat dedicată. Este important să vedem câţi artişti vor aplica pentru această schemă”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Ea precizează că, în cadrul întâlnirii de marţi, a fost prelungită perioada în care potenţialii beneficiari se pot înscrie în Registrul Sectorului Cultural până pe 9 decembrie.

„Am anunţat că intenţionăm să prelungim până în iunie 2021 acordarea indemnizaţiei pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturile conexe. Acestea pot aplica lunar pe platforma https://aici.gov.ro foarte simplu, în baza unei copii a unui contract de drepturi de autor şi drepturi conexe din ultimele 9 luni anterior declanşării stării de urgenţă. Artiştii reprezintă inima sectorului cultural, iar acest lucru ne dorim să reiasă din actuala schemă de ajutor de stat”, arată Raluca Turcan.

Luni, peste 90 de artişti români, între care Delia, Antonia, Carla’s Dreams, Connect-R, Florin Ristei, Horia Brenciu, Inna, Loredana, Paula Seling, Smiley, Ştefan Bănică, Vama şi Voltaj, i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban în care solicită includerea artiştilor în schema de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural.

În scrisoarea deschisă, adresată deopotrivă vicepremierului Raluca Turcan şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, postată pe Facebook, artiştii subliniază că „existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro