Sari direct la conținut

Raport BNR: Perspectiva pentru perioada aprilie-iunie a consemnat o relativa deteriorare. Accentuarea tensiunilor pe pietele materiilor prime, partial atenuata de aprecierea leului

HotNews.ro

Perspectiva pentru perioada aprilie-iunie a consemnat o relativa deteriorare, nivelul indicatorului de incredere calculat de DG ECFIN pentru sectorul prelucrator coborand pana la 0,1 puncte. Rata somajului inregistrat si-a continuat tendinta descendenta, situandu-se in luna martie la un nivel de 5,9 la suta (comparativ cu 6,6 la suta inregistrat in luna februarie). Desi numarul angajatilor din economie a crescut usor fata de luna anterioara (+0,4 la suta), diminuarea ratei somajului continua sa reflecte mai degraba intensificarea fenomenului de renuntare la cautarea unui loc de munca prin intermediul ANOFM., se arata intr-un raport al BNR publicat marti pe site-ul institutiei.

  • Afacerile din comert, in scadere

In ceea ce priveste evolutia veniturilor, castigul salarial nominal mediu net pe economie s-a plasat cu 1,1 la suta sub nivelul consemnat in luna martie a anului anterior, ca urmare a eliminarii in acest an a celui de-al treisprezecelea salariu in sectorul bugetar si a efectului de calendar (acordarea primelor de Pasti in anul anterior cu o luna mai devreme decat in mod obisnuit, respectiv in martie fata de aprilie).

In luna martie, volumul cifrei de afaceri din comert si servicii s-a comprimat cu peste 3 la suta in termeni anuali, viteza de scadere majorandu-se de circa patru ori comparativ cu cea inregistrata in luna februarie. Evolutia s-a datorat exclusiv restrangerii achizitiilor din reteaua comerciala. Astfel, comertul cu amanuntul mai putin auto si-a continuat tendinta descendenta (-4,8 la suta), in principal ca urmare a contractiei prelungite a

comertului cu marfuri alimentare (-11,9 la suta), pe fondul scumpirilor din ultima perioada; singurele categorii de marfuri pentru care s-au inregistrat vanzari superioare lunii martie 2010 au fost produsele IT&C si cele comercializate prin retele on-line.

  • ritmul anual de crestere a valorii exporturilor s-a temperat si in luna martie

In ceea ce priveste piata auto, dupa patru luni de cresteri consecutive, volumul cifrei de afaceri s-a restrans cu 2,8 la suta. O contributie importanta la acest rezultat a revenit scaderii achizitiilor de autoturisme de catre populatie, in conditiile in care programul Rabla 2011 a fost demarat la sfarsitul lunii martie, cu o luna mai tarziu decat in anul 2010, declinul pe acest segment fiind doar in mica masura contrabalansat de evolutia favorabila a cererii de vehicule comerciale. Activitatea de prestari de servicii a continuat sa aiba un aport pozitiv la dinamica sectorului analizat, luna martie consemnand un nou avans in termeni anuali (7,2 la suta).

Potrivit datelor preliminare, ritmul anual de crestere a valorii exporturilor s-a temperat si in luna martie (pana la 35 la suta, fata de o rata de crestere de 37 la suta consemnata in luna februarie). Analiza in structura a evolutiei valorii cifrei de afaceri pentru piata externa in sectorul prelucrator releva pierderi de ritm in principalele ramuri exportatoare – fabricarea mijloacelor de transport rutier, a calculatoarelor si a produselor electronice si optice, industria alimentara, precum si prelucrarea titeiului.

In cazul importurilor de bunuri, rata anuala de crestere s-a accelerat usor, pana la 23,6 la suta (fata de 21,9 la suta in februarie), partial pe seama scumpirii importurilor de produse alimentare si produse petroliere. Deficitul comercial fob/fob a continuat sa se reduca si in perioada analizata (pana la o valoare de 429 milioane euro), insa viteza de scadere s-a diminuat comparativ cu intervalul precedent (-31,4 la suta, fata de -74 la suta). Panta ascendenta descrisa de ritmurile anuale de crestere a preturilor productiei industriale pentru piata interna si-a continuat in luna martie tendinta de aplatizare, plusul de dinamica fiind de numai 0,4 puncte procentuale (pana la 9,5 la suta).

  • in cazul preturilor combustibililor, aprecierea monedei nationale fata de dolarul SUA a contracarat doar partial impactul nefavorabil generat de cresterea pretului petrolului

Aceasta evolutie s-a produs in conditiile in care accentuarea tensiunilor pe pietele externe ale materiilor prime a fost partial atenuata de aprecierea monedei nationale fata de dolarul SUA. Astfel, scumpirea metalelor s-a regasit intr-o modificare de ritm nesemnificativa a preturilor de productie ale bunurilor intermediare (+0,4 puncte procentuale, pana la 14,5 la suta), in timp ce in cazul bunurilor de folosinta indelungata si al celor de capital s-au consemnat usoare decelerari ale ratelor de crestere.

Aprecierea leului fata de dolarul SUA a contribuit si la o temperare a ritmului de crestere a preturilor de productie ale bunurilor energetice (7,4 la suta, comparativ cu 7,6 la suta in luna februarie)3. Singura grupa de bunuri industriale care a inregistrat o accelerare de ritm notabila (+1,6 puncte procentuale, pana la 9,8 la suta) a fost cea a bunurilor de uz curent, pe fondul cresterii semnificative a costurilor cu materia prima in industria alimentara.

In luna martie, rata anuala a inflatiei s-a majorat cu 0,41 puncte procentuale, pana la 8,01 la suta, evolutie explicata in principal de persistenta presiunilor inflationiste din partea preturilor marfurilor alimentare, corelate cu tensionarea pietelor internationale ale acestor bunuri si cu deficitul de oferta interna manifestat pe unele segmente. In plus, in cazul preturilor combustibililor, aprecierea monedei nationale fata de dolarul SUA a contracarat doar partial impactul nefavorabil generat de cresterea pretului petrolului pe plan extern si de eliminarea, incepand cu luna martie, a reducerii accizei la produsele energetice cu continut de biomasa de cel putin 4 la suta

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro