Sari direct la conținut

Raportul Curtii de Conturi pe 2008: La Termoelectrica, abaterile de la prevederile legale au determinat prejudicii de peste 240 de milioane de lei

HotNews.ro

Curtea de Conturi a sesizat o serie de nereguli la Termoelectrica, abaterile de la legalitate determinand prejudicii de peste 240,4 milioane de lei in 2008. Potrivit raportului pe 2008 al Curtii de Conturi, exista indicii ca a fost incalcata legea penala. De exemplu, in raport se vorbeste de achizitia de catre Termoelectrica a opt vagoane de cisterna avariate, in valoare de 407 mii lei de la SC Unicom Tranzit in calitate de chirias, pentru a fi valorificate prin casare. Ca urmare a casarii efectuate, Termoelectrica SA a fost prejudiciata cu valoarea nerecuperata in suma de 257,4 mii lei.

Unicom Tranzit face parte din holdingul Unicom care este controlat de moldoveanul Constantin Iavorski, fost angajat al firmelor oligarhului rus Roman Abramovici. Iavorski a fost ministru al Energiei in Republica Moldova, iar firma sa, Unicom Holding, a fost investigata de catre autoritatile romane pentru afacerile sale cu Termoelectrica. Cititi aici mai multe despre afacerile derulate in Romania de Constantin Iavorski.

In 2008, directul general al Termoelectrica era Ioan Ungureanu, care a mai ocupat aceasta functie si in perioada 2000-2002, dupa care a fost consilier al ministrului Economiei, Dan Ioan Popescu. Ioan Ungureanu a fost schimbat in 2009, preluand insa tot o functie de conducere, cea de director comercial.

Raportul Curtii de Conturi mai arata ca Termoelectrica nu a respectat prevederile legale referitoare la administrarea si gestionarea patrimoniului public și privat al statului:

Neluarea masurilor legale de recuperare, in cadrul termenului legal de prescriptie, a debitelor evidentiate in contabilitate, in suma de 239.194,8 mii lei, din care:

– 4.175,7 mii lei – debite nerecuperate de la filialele Termoelectrica si complexele energetice Turceni si Rovinari;

– 220.744,8 mii lei – debite nerecuperate de la Centralele Termoelectrice – CET-uri transferate fara plata in administrarea consiliilor locale;

– 167,4 mii lei – debite nerecuperate de la SC „Promet 97” – SA si SC „Eurometal 72” – SA (SC „Termoelectrica” – SA).

De asemenea, nu au fost respectate prevederile legale in efectuarea cheltuielilor

• acordarea de indemnizatii membrilor comisiilor de negociere desemnate pentru realizarea proiectelor de investitii in sectorul producerii de energie electrica si termica la: IPP Borzesti, Doicesti si Braila, peste cuantumul aprobat de Consiliul de administratie (SC „Termoelectrica” – SA – 397,7 mii lei);

• efectuarea de cheltuieli necuvenite, reprezentand drepturi salariale acordate directorului general peste limita prevazuta de lege și indemnizatii majorate acordate administratorului special, membrilor AGA, membrilor CA și cenzorilor (SC „Termoelectrica” – SA – 513,1 mii lei);

Raportul mai arata ca au mai fost stinse unele obligatii fiscale fara respectarea prevederilor legale, in valoare de 63.769,9 mii lei. De asemenea, au fost constatate abateri de la metodele si procedurile de vanzare stabilite de lege, fiind facturata o cantitate de energie electrica de 122.041 MWh care nu a fost efectiv livrata in Sistemul Energetic National.

Termoelectrica, unul dintre marii datornici la stat

Termoelectrica este unul dintre marii datornici la stat, peste 500 de milioane de lei. De altfel, reorganizarea energetica prin infiintarea celor doua companii Electra si Hidroenergetica, ar putea fi o modalitate de a salva termocentralele de la inchidere. Termocentralele risca sa fie inchise incepand din acest an din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. In acest moment, pana se vor gasi solutii de trecere pe energie alternativa, piata este dependenta de acesti producatori, chiar daca sunt scumpi si ineficienti. Termoelectrica este una dintre cele zece companii de stat monitorizate, pentru care Guvernul si Fondul Monetar International au convenit un grafic de limitare a pierderilor fara subventii, taxe si dobanzi, in 2010.

  • Electra va fi infiintata prin fuziunea complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Craiova, SNLO, Nuclearelectrica, Hidroserv Ramnicu Valcea si sucursalele Hidroelectrica din Ramnicu Valcea, Sibiu si Targu Jiu
  • Compania Hidroenergetica va fi formata din SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes), Filiale pentru Reparatii si Servicii “Hidroserv” (Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina), SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro