Sari direct la conținut

Razie in forta pe un santier german cu muncitori romani

HotNews.ro

O razie de proportii a vamii germane a avut loc saptamana trecuta pe santierul de constructie a clinicii din Nurtingen-Kirchheim. 20 de masini de interventie, 100 de politisti si vamesi din jurisdictia Oficiului Central Vamal Ulm, cu sprijin din Stuttgart si Aalen, au incercuit santierul pe care lucreaza o colonie de 120 de muncitori in constructii, din Romania. Suspiciunile aparute in urma unor sesizari privind neplata orelor suplimentare s-au transformat intr-un dosar ce urmeaza a fi inaintat in justitie.

O misiune ca la carte

Fortele de ordine au pornit o ancheta in privinta respectarii conditiilor contractuale si a platilor efectuate muncitorilor, de firma romana Gerrom Bau srl Romania. Firma romaneasca, infiintata in 1992, are sediul la Bucuresti si o sucursala la Munchen.

Gerrom Bau activeaza pe santierul din Kirchheim in regim de subantreprenoriat. Ea este cea care asigura forta de munca romaneasca de pe santierul noii clinici, un proiect imobiliar finantat din bani publici, ai Landkreis Esslingen (o unitate asemanatoare consiliului judetean, in Romania).

In timpul controlului de martea trecuta, au fost luate sub lupa conditiile de munca si salarizare a muncitorilor romani. S-au efectuat si perchezitii la centrul de cazare a muncitorilor, din Nurtingen..

Razia a pornit dupa o adunare de informare si repartizare de misiuni, care a avut loc in cladirea pompierilor din Kirchheim. Coordonatorul misiunii a fost Raimund Grupp, de la HZA Ulm. La aceasta intalnire a avut acces presa si un cameraman de la SWR, postul TV regional.

Firma Leonhard Weiss din Goppingen, contractorul lucrarilor de constructie in rosu, „a fost si este un tert in afara suspiciunilor” a declarat purtatorul de cuvant al Oficiului Central Vamal din Ulm (Hauptzollamt-HZA), Hagen Kohlmann.

Ore suplimentare cu cantec

Vama germana a pus ochii pe santier ca urmare a unor sesizari. Santierul a fost pus sub observatie, au fost montate si videocamere la inaltime care sa inregistreze timpul de venire si plecare de la lucru a echipei de muncitori, cu trei microbuze puse la dispozitie de Gerrom.

Firma romana declara oficial un sistem de lucru in schimburi: 7.00 -16.00, sau 9.00-18.00, cu pauza de pranz o ora, de luni pana vineri, iar seara si sambetele variabil, in functie de necesitatile unor lucrari urgente de betonare.

Unii martori audiati ar fi declarat insa un program de lucru pe santier, zilnic de la 7.00 la 18.00 (cu pauza de pranz o ora) si toate sambetele, de la 7.00 la 12.00.

Discutia se duce in sensul orelor suplimentare, care nu apar pe foile oficiale de pontaj, si care ar fi, dupa evaluarile anchetatorilor, pana la 40 de ore lunar, pe cap de muncitor. Suspiciunile vamii, aparute la sesizari si confirmate prin declaratiile unor martori, s-au instituit intr-un dosar ce urmeaza a fi inaintat in justitie.

Tarife, profituri si contingente

Salariul tarifar in Germania, pentru un muncitor calificat, e 12,50 euro pe ora, necalificatii castiga

putin peste 10 euro pe ora. Un sef de echipa poate ajunge pana la 18 euro/ora, iar maistrul si inginerul incaseaza considerabil mai mult.

In conditiile in care surplusul lunar de ore prestate pe santier de un muncitor este de 40 de ore -la o medie salariala de 12.50 euro/ora- angajatorul poate incasa in plus 500 de euro, pe cap de lucrator. Deci, pana la 60.000 de euro lunar, la o colonie de 120 de oameni.

Intr-un an de santier, suma se poate ridica peste o jumatate de milion de euro profit. Asta, daca se iau in consideratie incidentele inerente oricarei.activitati productive. Altfel, suma bate 720.000 de euro.

In calcul, se porneste de la premisa, ca suma de bani primiti gheata in mana, de catre muncitorii romani, este intr-adevar aceeasi, cu cea pentru care ei semneaza pe statul de plata.

Muncitorii de pe santierul din Nurtingen nu reclama discrepante in acest sens. Au fost insa cazuri, pe alte santiere si cu alti antreprenori romani, cand se semna pentru o suma si se luau in mana doua treimi din ea. La 800 de euro ramasi in mana, muncitorul nu cracnea, angajatorul isi facea profitul si dadea unde trebuia si spaga pentru contingent, indeobste la Bucuresti.

O clinica de milioane

Firma germana contractanta a lucrarilor de constructie -fara interior si finisaje-, a noii clinici de pe Saer, din Nurtingen, este Leonhard Weiss GmbH & Co. KG, din Goppingen. Fondata in anul 1900, firma este un jucator important pe piata constructiilor civile de proportii, adeseori din bani publici, in sudul Germaniei.

Firma Leonhard Weiss a fost castigatoarea unei licitatii publice cu 11 ofertanti, valoarea contractului atribuit de Landkreis Esslingen, pe 10.04.07, se ridica la 15.091.700 de euro (inclusiv TVA 19%). Majoritatea muncitorilor romani veniti cu contract prin Gerrom Bau srl, declara ca au inceput munca pe santierul firmei Weiss, la 1 august 2007.

Proiectul noii clinici medicale din Nurtingen, ridicata in imediata vecinatate a vechii clinici, inca functionale, are la baza nevoia de modernizare a spatiilor de cazare a pacientilor, dar si faptul ca peretii vechii clinici sunt izolati cu azbest.

Acest material de constructie este considerat, in studii medicale de data mai recenta, a cauza frecvente imbolnaviri, chiar si de cancer. Cat de real este pericolul azbest, se pot pronunta doar specialistii. Cert este insa ca, la terminarea noii clinici, cea veche va fi demolata.

Scosi din ring

In Germania, se lucreaza la termen fix, santierele nu sufera din cauza unei anchete si a unui proces. Ca se lucreaza cu o echipa sau alta de muncitori, cu un antreprenor roman sau altul, sau poate cu unul polonez, e, vorba neamtului „scheis egal”.

Cert este insa ca, unei firme cu profil de constructii si care intermediaza, pentru acest sector, forta de munca din estul Europei, in cazul in care a fost dovedita vinovata de evaziune fiscala sau abateri de la legislatia muncii germane, i se poate retrage autorizatia de participare la proiecte de constructii finantate din bani publici.

Iar aceasta e o mare lovitura sub centura. In proiectele profitabile, de anvergura, care sunt

finantate cu bani de la stat, o astfel de firma nu mai pupa Germania. Pentru muncitorii romani de pe santiere, inlocuirea antreprenorului si echipei de lucru, poate insa fi o catastrofa.

La declararea programului de lucru si a banului luat in mana, muncitorii isi au invatata lectia pe de rost. Daca se abat „de la poezie”, ei isi risca prelungirea contractelor de catre angajator. Cu aceasta, isi risca painea lor si a familiilor nevoiase, ramase in tara. De aceea, omerta functioneaza in general de minune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro