Sari direct la conținut

Razvan Nicolescu, vicepresedintele Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in energie: La nivel european, nu e foarte bine sa fii disperat sa obtii functii, pentru ca uneori acest lucru irita

HotNews.ro

Razvan Nicolescu este vicepresedintele Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in energie, autoritatea care coordoneaza la nivelul UE activitatea agentiilor de reglementare din statele membre. Nicolescu, al carui mandat expira in aceasta luna, spune intr-un scurt interviu pentru HotNews.ro ca va candida pentru un nou mandat de vicepresedinte doar daca va fi propus de un alt membru al Consiliului de Administratie.

Rep: Este adevarat ca va expira mandatul la Agentia Europeana pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in energie?

Razvan Nicolescu: Mandatul meu de membru al Consiliului de Administratie al ACER expira la sfarsitul anului 2015, insa cel de vicepresedinte expira in aceasta luna. Presedintele sau vicepresedintele sunt alesi la fiecare doi ani.

– Razvan Nicolescu (34 de ani) a fost ales in martie 2010 vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Domeniul Energetic

– In 2006-2008 a fost reprezentatul Romaniei la UE pe probleme de energie.

– Din august 2008, ocupa pozitia de Director pentru Afaceri Publice al companiei Petrom

– In 2007-2009 a facut parte din Grupul UE-Rusia pe probleme de stategii energetice

​Carte de vizita

Rep: Cand sint alegerile? Veti candida pentru un nou mandat?

Razvan Nicolescu: Alegerile sunt in aceasta saptamana, cand are loc intrunirea Consiliului de Administratie si conferinta anuala a Agentiei. Imi doresc un al doilea mandat de vicepresedinte, insa voi candida doar daca unul dintre cei 8 membri ma va propune. Nu ma voi autopropune, desi conform regulilor noastre de procedura o putem face.

Rep: Cum asa? Nu aveti curajul de a va autopropune?

Razvan Nicolescu: Nu, nici vorba. Nu imi lipseste deloc curajul. Este o forma de respect pentru colegii mei. Ceilalti 8 colegi din Consiliul de Administratie sunt personalitati foarte cunoscute in domeniul energetic european. Unii sunt fosti ministri, altii au pozitii importate in industrii, altii sunt membri ai Parlamentului European sau detin, in prezent, pozitii de decizie in administratiile nationale sau in cea europeana.

Oricare dintre ei ar putea ocupa functia de presedinte sau vicepresedinte a acestui for. Am avut un mandat de doi ani, chiar la crearea acestei institutii. Cred ca mi-am facut datoria in acesti doi ani, dificili, de inceput. Sunt multumit de ceea ce am realizat. Daca si ceilalti imi vor crede despre mine ceea ce cred eu, imi vor propune sa continui ca vicepresedinte.

Daca voi fi propus de unul dintre membri, voi intra in competitie si voi incerca sa castig. Imi voi asuma din acel moment candidatura si voi incerca sa castig.

La nivel european, nu e foarte bine sa fii disperat sa obtii functii, pentru ca uneori acest lucru irita. Daca ai competenta, devotament si profesionalism, ai sansa sa reusesti. Eu am avut un mandat care poate fi evaluat in ce masura s-a ridicat la nivelul asteptarilor.

Rep: Care ar fi castigurile pentru Romania daca veti fi reconfirmat in aceasta pozitie?

Razvan Nicolescu: Ar fi un castig de imagine, ca un roman confirma intr-o pozitie la nivel european. Pentru mine ar reprezenta un semnal ca perceptia mea despre ceea ce am realizat este corecta. Ar fi, poate, chiar un semnal ca pot sa sper la mai mult in ultimii doi ani de mandat.

Daca nu se va intampla, nu va fi nici o drama. Raman in continuare membru in Consiliu si voi incerca sa-mi fac datoria cu seriozitate si din aceasta pozitie foarte onorabila.

Rep: Care sunt prioritatile Agentiei pentru perioada urmatoare?

Razvan Nicolescu: Sefii de stat si de guvern din UE au reconfirmat obiectivul ambitios de a finaliza procesul crearii unei piete europene de energie electrica si gaz natural pana la sfarsitul anului 2014. Aceasta este prioritatea zero pentru ACER.

In plus, Agentia a primit noi responsabilitati odata cu adoptare Regulamentului privind transparentizarea pietelor de energie si va primi noi atributii cand noua legislatie privind infrastructura va fi adoptata.

In acelasi timp, reducerile cheltuielilor publice la nivel european a lovit si Agentia, care este in plin proces de extindere. Este nevoie sa facem fata noilor atributii cu resurse, inclusiv de personal, limitate. Nu va si usor, insa am incredere in directorul agentiei si ceilalti colegi din structura executiva ca vom reusi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro