Sari direct la conținut

RCS a cerut acces simultan cu Orange, Vodafone si Cosmote la banda de frecvente prin care se pot oferi atat servicii 3G cat si 2G

HotNews.ro

Deschiderea posibilitatii ca Orange, Vodafone si Cosmote sa ofere servicii 3G in banda de 900 MHz, in care pana acum se furnizau exclusiv servicii de generatia a doua, ar putea afecta concurenta, considera oficialii RCS&RDS, singurul operator 3G care nu are o licenta pentru aceasta banda de frecvente. Drept urmare, operatorul a cerut autoritatii de reglementare, ANCOM, sa i se ofere in mod compensatoriu drept de operare in aceasta banda, concomitent cu deschiderea acestui spectru pentru servicii 3G. Autoritatea a demarat deja un studiu asupra impactului in piata si a anuntat ca va oferi remedii daca se constata distorsionarea competitiei.

„RCS & RDS a solicitat ANCOM sa i se ofere in mod compensatoriu dreptul de operare in banda de 900 MHz, prin realocarea spectrului de 900 MHz, concomitent cu liberalizarea utilizarii acestui spectru. In acelasi timp, RCS & RDS a solicitat si alte masuri compensatorii, dintre care mentionam reducerea tarifelor de interconectare ale retelelor mobile, masura imediata si directa care ar aduce beneficii certe consumatorilor”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii RCS&RDS.

ANCOM: Reorganizarea benzii de 900 MHz, doar la expirarea valabilitatii licentelor

Presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii, Catalin Marinescu a anuntat marti ca s-a demarat deja un studiu pentru a stabili impactul asupra concurentei din piata si ca se vor introduce remedii in cazul in care se stabileste ca noua decizie distorsioneaza competitia. Finalizarea studiului si o hotarare in functie de rezultatele analizei vor fi luate pana la sfarsitul acestui an.

Printre posibilele remedii care s-ar putea lua in cazul in care se stabileste ca este afectata competitia in piata este si acela al reorganizarii utilizarii benzii de 900 MHz, insa doar la momentul in care expira valabilitatea licentelor.

„La nivelul celorlalte tari UE au fost diverse tipuri de remedii: financiare, remedii legate de reorganizarea benzii de 900 MHz la momentul in care expira valabilitatea licentelor in vigoare, remedii precum atribuirea unei benzi de aceeasi valoare, de exemplu banda eliberata prin oprirea emisiei de televiziune analogica terestra sau chiar si remedii de genul roaming national. Vor fi insa niste remedii justificate si proportionale”, a precizat marti Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Potrivit acestuia, licentele in benzile 900 si1800 MHz expira in cazul Orange si Vodafone la sfarsitul lui 2011, iar in cazul Cosmote in 2014.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro