RCS&RDS a investit intr-o tehnologie Cisco care va ajuta la livrarea cat mai extinsa a serviciilor IPTV in Romania
RCS&RDS si-a crescut capacitatea retelei de comunicatii prin achizitia si instalarea celui mai avansat router din portofoliul Cisco, echipament ce ar permite ca toate filmele create vreodata sa fie descarcate in 4 minute, a anuntat vineri operatorul. Investitia, a carei valoare nu a fost precizata, s-a facut pentru extinderea si dezvoltarea retelei IP (Internet Protocol), iar oficialii RCS&RDS au precizat pentru HotNews.ro ca echipamentul va ajuta la oferirea serviciilor TV prin protocolul de internet (IPTV) in Romania.
CRS-3 (Carrier Routing System) este un router de mare capacitate care faciliteaza administrarea retelei de comunicatii a RCS & RDS si tripleaza capacitatile de transfer pe infrastructura companiei, spun oficialii companiei. Prin implementarea acestui proiect, gradul de incarcare a retelei operatorului este redus cu 50%, ceea ce permite livrarea de servicii pe infrastructura existenta unui numar mai mare de clienti, la o calitate mai buna. Noua platforma folosita pentru dezvoltarea retelei RCS&RDS, face posibila extinderea serviciilor de acces la Internet cu viteze de pana la 100 Mbps si faciliteaza de asemenea livrarea serviciilor de voce fixa si mobila, televiziune digitala si IPTV si de internet mobil.
Conform informatiilor RCS&RDS, router-ul a carui capacitate maxima este de 322 terabiti pe secunda (Tbps) „permite spre exemplu ca intreaga colectie de carti a Bibliotecii Congresului din Washington sa fie descarcata in aproape o secunda sau ca toate filmele create vreodata sa fie descarcate in mai putin de 4 minute”.
Investitia in acest echipament Cisco va ajuta printre altele la livrarea cat mai extinsa in tara a serviciilor TV pe infrastructura IP.
- „Tendinta pietei telecom din Romania este aceea de a oferi serviciile pe infrastructura IP. Echipamentul Cisco pe care l-am achizitionat, cea mai noua si performanta tehnologie de acest tip, ne ajuta inclusiv la oferirea serviciilor de IPTV (TV pe IP). In acest moment suntem in continuare in teste cu acest serviciu, la nivel national”, a declarat pentru HotNews.ro Cristina Nicoara, specialist PR in cadrul RCS&RDS.
La sfarsitul lunii trecute, RCS&RDS a anuntat ca testeaza in prezent serviciile IPTV, pe esantion reprezentativ, la nivel national si ca va lansa in perioada urmatoare o oferta comerciala. RCS&RDS va intra astfel in competitie directa cu Romtelecom, singurul operator cu servicii IPTV la nivel national, care avea aproape 30.000 de clienti la aceste servicii la sfarsitul lui 2010, conform datelor grupului OTE.
Pe de alta parte insa, nici Romtelecom nu sta pe loc, iar in lunile urmatoare va lansa pe piata o noua platforma de difuzare de continut TV, respectiv o platforma web TV. Spre deosebire de IPTV, avantajul unei platforme web TV este acela ca utilizatorii vor putea accesa continutul video fara a fi captivi la serviciile de internet ale respectivului operator.