Sari direct la conținut

Reacția Ungariei după ce Turcia a renunțat la obiecțiile față de primirea Suediei în NATO

HotNews.ro
Peter Szijjarto alaturi de presedintele turc Recep Erdogan, Foto: Turkish Presidency / Associated Press / Profimedia Images
Peter Szijjarto alaturi de presedintele turc Recep Erdogan, Foto: Turkish Presidency / Associated Press / Profimedia Images

Ungaria, care nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO, a dat marţi un semnal pozitiv în acest sens prin vocea ministrului de externe Peter Szijjarto, după un semnal în aceiaşi direcţie oferit luni de Turcia, transmit AFP şi MTI, citate de Agerpres.

„Guvernul susţine aderarea Stockholmului la alianţa atlantică şi de aceea am trimis o propunere relevantă către parlament în urmă cu câteva luni. (…) Încheierea procesului de ratificare este acum doar o chestiune tehnică”, a scris şeful diplomaţiei ungare pe contul său de Facebook, înainte de a decola către Vilnius, unde va participa la summitul NATO din 11 şi 12 iulie.

Szijjarto a apreciat totodată că, în afara aderării Suediei la NATO, un alt punct important pe agenda reuniunii îl va constitui războiul din Ucraina.

„Poziţia Ungariei este clară: pacea trebuie încheiată în Ucraina cât mai curând posibil pentru a salva vieţi”, a mai scris şeful diplomaţiei ungare pe Facebook.

Ungaria și Turcia au rămas singurele două țări membre ale NATO care nu au ratificat aderarea la alianță a Suediei, proces pe care l-au blocat de la începutul lunii iulie a anului trecut, când țara nordică a semnat împreună cu Finlanda învecinată protocoalele de aderare.

Săptămâna trecută Peter Szijjarto a declarat că Ungaria va ratifica aderarea Suediei la NATO abia după ce Turcia va semnala că este pregătită și ea să facă acest lucru.

„Dacă există mișcare acolo [de partea turcă], atunci bineînțeles că ne vom respecta angajamentul că Ungaria nu va întârzia aderarea vreunei țări”, a declarat șeful diplomației ungare în cadrul unor comentarii făcute pentru presa de la Budapesta. El a mai spus că ține legătura „îndeaproape și continuu” cu oficialii din Turcia pe acest subiect și că a avut deja numeroase discuții cu omologul său turc, Hakan Fidan.

Turcia a renunțat la obiecțiile față de aderarea Suediei la NATO

Noile comentarii ale lui Szijjarto vin după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni noaptea târziu că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO.

„Sunt încântat să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei” parlamentului turc „cât mai curând posibil și să colaboreze cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat el după o întâlnire cu liderul turc și cu premierul suedez Ulf Kristersson înaintea summitului NATO de la Vilnius.

Ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a confirmat la rândul său pe Twitter că Turcia a acceptat să sprijine aderarea Suediei la NATO.

Anunțul privind ridicarea obiecțiilor turce a venit ca o surpriză, președintele Recep Erdogan declarând mai devreme în cursul zilei de luni că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Turciei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe cererea Suediei de a adera la alianța militară.

„Fac apel de aici la aceste țări care fac Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani. Mai întâi deschideți calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, iar apoi vom deschide calea pentru Suedia”, a adăugat el.

O astfel de mutare era considerată însă imposibilă de către analiști întrucât aderarea Turciei la blocul comunitar este blocată din cauza degradării democrației și statului de drept din Turcia, precum și a involuției privind respectarea drepturilor omului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro