Sari direct la conținut

Reactie rapidă: Ce se poate pierde prin retragerea SUA din acordul nuclear iranian/ Care au fost cîștigurile certe ale acordului

HotNews.ro

Donald Trump a ales să scoată SUA din acordul nuclear cu Iranul in ciuda tutuor incercărilor diplomatice ale partenerilor occidentali de a-l face să renunțe. Pe scurt, acordul avea principalul rol de a impiedica Iranul să-și dezvolte programul nuclear și să-i temepereze acțiunile militare in zona -in special in Siria-, dar și atitudinea tot mai belicoasă față de Israel.

Există insă și o mică speranță, preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat luni că ţara sa ar putea rămâne în acordul privind nuclearul iranian chiar dacă Statele Unite se retrag, cu condiţia ca celelalte părţi să garanteze aşteptările Teheranului. ”Fie ce dorim noi în cadrul acordului nuclear este asigurat de partea ne-americană, fie nu e cazul şi noi ne urmăm propriul drum”, a declarat Rohani.

UPDATE:Franţa, Germania şi Marea Britanie au anunțat la rândul lor că rămân părţi ale acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015.

Pentru a intregi imaginea tensiunii crescânde din zonă amintim că Israelul a votat o lege care îi permite să intre mai ușor în război, iar recent a bombardat poziții ale armatei iraniene in Siria.

„Acordul are multe nereguli, dar funcționează. A-l abandona fără un plan B reprezintă mai degrabă un interes politic al președintelui decât un interes național

Aaron David Miller, fost negociator de pace în Orientul Mijlociu​

Care au fost cîștigurile certe ale unui acord imperfect:

  • Iranul a renunțat la programul său nuclear în proporție de 97% (New York Times)
  • În cele 28 de luni de la încheierea acordului nuclear, inspectorii internaționali au precizat că Iranul nu a încălcat prevederile.
  • Într-un interviu din martie, șeful de stat major al armatei israeliene, Gadi Eizenkot, a declarat: „Chiar acum, acordul, cu toate neajunsurile lui, funcționează și amână materializarea viziunii nucleare iraniene cu 10 până la 15 ani.”(The Economist)
  • Implicarea militară a Iranului in Orientul Mijlociu a putut fi limitată, chiar dacă nu și controlată.

Ce se poate pierde imediat prin retragerea SUA:

Fără acest Acord, Statele Unite riscă să se confrunte cu opţiunea perdantă între un Iran dotat cu arme nucleare şi un alt război în Orientul Mijlociu.

Barack Obama

1. Iranul ar putea alege să se simtă eliberat de orice negociere aruncând vina pe Occidentul care nu iși respectă acordurile negociate și să se angajeze decisiv in continuarea dezvoltării programului nuclear. Implicațiile in destablizarea intregului Orient Mijlociu sunt incalculabile.

2. Iranul iși va continua și mai mult agresiunea in zonă și iși va lărgi implicarea militară in Siria și in Liban. Tensiunea cu Israelul va crește la cote alarmante. Analiștii sunt îngrijorați că amplificarea fricțiunilor dintre cele două țări ar putea duce într-un final la un război în toată regula.

UPDATE 02:30 Israelul a bombardat aseară poziții iraniene in Siria

3. Decizia izolează Statele Unite de lume într-o perioadă care acestea au nevoie de aliaţii lor în înfruntarea ameninţărilor nucleare în altă parte, mai ales în Coreea de Nord. Amintim aici si contactele diplomatice tot mai intense din ultimii ani dintre Iran si Coreea de Nord.

4. Sancțiunile economice pe care SUA le va impune vor duce la o nouă criză economică in rândul iranienilor, va semăna noi sentimente antiamericane si antioccidentale si va genera un nou val de imigranți.

5. Tensiuni care ar putea diviza Alianța Nord-Atlantică. Decizia lui Trump pune statele europene într-o situație dificilă, în care ar trebui să decidă dacă îi urmează modelul sau dacă refuză.

6. Creșterea prețului petrolului, fapt care nu ar face decât să bucure Rusia.

7. Industria aeronautică americană va fi afectată. În 180 de zile, se vor reintroduce sancţiuni împotriva tranzacţiilor cu banca centrală iraniană, cu anumite instituţii financiare şi cu sectorul energetic din Iran. Secretarul trezoreriei, Steve Mnuchin, a precizat că vor fi revocate licenţele Boeing şi Airbus pentru vânzarea de avioane de pasageri către Iran, potrivit Agerpres. Compania IranAir comandase 200 de avioane: 100 de la Airbus, 80 de la Boeing şi 20 de la producătorul franco-italian ATR. Toate aceste tranzacţii depind de licenţele americane, din cauza componentelor folosite.

„Părerea mea – nu știu ce va decide președintele vostru – este că va renunța la acord din motive interne”

Emanuel Macron

Ce motive invocă Trump pentru ieșirea din acord si ce spun analiștii politici si militari:

1. Serviciile secrete americane au concluzionat că Iranul și-a suspendat cea mai mare parte a activității sale nucleare militare în 2003, deși unele elemente au continuat. De fapt tocmai din acest motiv America și ceilalți au căutat să încheie acordul nuclear.

2. SUA și Israelul afirmă că inspecțiile siturilor militare le lasă iranienilor timp suficient pentru a-și ascunde materialele pentru producția de arme nucleare.

„După aceste consultări, îmi este clar că nu putem împiedica fabricarea unei bombe nucleare iraniene în cadrul structurii decadente, putrede a actualului acord”,

Donald Trump

3. Iranul a devenit tot mai agresiv in zona, in special față de Israel. Implicare masivă în Siria și în Liban

Israelul susține că in ultimele luni, Iranul amplasează masiv armament ”în scopul unui atac la graniţa noastră”, mai mult decât în conflictul din Siria. Aceste operaţiuni sunt coordonate de Gărzile Revoluţei Islamice din Iran. Printre armele de atac aduse în zonă se află până şi UVA (avioane fără pilot sau drone-n.trad.) care pot transporta bombe

4. Analiștii consideră insă că atitudinea lui Trump este mai degrabă una de politică internă și de raportare la proiectele dezvoltate de Obama.

„Părerea mea – nu știu ce va decide președintele vostru – este că va renunța la acord din motive interne”, le-a spus Macron reporterilor, în timpul vizitei de luna trecută.

„Cred că a păstra constrângerile acordului privind programul nuclear iranian va permite de asemenea să se contracareze atitudinea agresivă a Teheranului în regiune. Sunt convins de un lucru: orice alternativă posibilă e mai rea. Cea mai bună cale de urmat ar fi să îmbunătăţim acordul mai curând decât să-l rupem”, a declarat pentru New York Times, secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Boris Johnson

„Este o eroare gravă. Fără acest Acord, Statele Unite riscă să se confrunte cu opţiunea perdantă între un Iran dotat cu arme nucleare şi un alt război în Orientul Mijlociu. Acordul nu avea obiectivul soluţionării tuturor problemelor cu Iranul, dar este funcţional. Ştiam că Iranul este implicat în comportamente destabilizatoare, inclusiv prin susţinerea terorismului, prin ameninţări adresate Israelului şi altor vecini. Dar tocmai de aceea, este important să oprim Iranul să fabrice arme atomice”, a spus Barack Obama.

Cele trei opțiuni ale Iranului:

1. Să respecte în continuare acordul și să colaboreze cu țările occidentale care îl susțin

2. Să-şi accelereze programul de îmbogăţire a uraniului inclusiv până la o puritate de 20%

3. Să iasă din Tratatul nuclear de Neproliferare

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro