Reducerea de 50 de bani la carburanți: Virgil Popescu: Mi-aș dori ca începând de mâine să vedem scăderi de preț / Cum vor fi pedepsite creșterile nejustificate – VIDEO
Guvernul a adoptat joi Ordonanța care prevede reducerea cu 50 de bani pe litrul de carburant, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că și-ar dori ca scăderea prețurilor să fie aplicată chiar de mâine. Deși spune că ordonanța prevede o conformare voluntară, nefiind obligatorie, Popescu se arată convins că majoritatea lanțurilor de benzinării vor aplica reducerile.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat joi adoptarea de către Guvern a Ordonanței care dă posibilitatea aplicării unei reduceri cu 50 de bani pe litrul de la carburant.
- „Este vorba de o reducere de 50 de bani, din care 25 de bani vor fi suportati de către bugetul de stat, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care voluntar o vor aplica lanțurile de benznării. Ordonanța intră în vigoare în această noapte, iar eu mă astept ca în perioada imediat urmatoare, să vedem companii care aplica aceasta ordonanță”, a declarat ministrul.
Când ar trebui să vedem reducerea prețurilor la pompă?
„Să le lăsăm și un termen, scurt evident, în așa fel încât sistemele să poată fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări.”, a spus Popescu.
Cât de scurt ar trebui să fie acest termen?
„Mi-aș dori ca începând de mâine să vedem scăderi de preț, pentru că aplicațiile informatice pot fi modificate relativ repede.”, a precizat ministrul.
Ministerul Energiei a mai precizat că în această perioada există posibilitatea de conformare voluntară, și unele lanțuti de benzinării pot face reducerea mai repede, altele mai târziu, dar că se așteaptă ca marile lanțuri de benzinării, care dețin 80-80% din piață să aplice această reducere.
- „Este o conformare voluntară, nu este obligativitatea nimănui. Ceea ce cred eu ca o părere personală este că cine se înrolează voluntar în a respecta această Ordonanță o va face până la capăt”, a declarat Virgil Popescu.
Ministerul de Finanțe: Costurile statului vor fi de 800 milioane de lei
Prezent la briefingul de presă, Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a spus că impactul nu va fi de 2 miliarde de lei și că analizele nu indică o creștere a deficitului.
- „Nu ne așteptăm la o creștere a deficitului. (..) Creșterea prețului ar fi dus la scăderea consumului, care ar fi dus la încasări mai mici pe partea de acciză. În principiu credem că se vor compensa. Rămâne de văzut, depinde de câți operatori aplică Ordonanța. (..)
- Din estimările noastre costurile doar ale statului vor fi de 800 milioane de lei, sunt calcule facute de specialiști de la Ministerului Energiei. Impactul ar fi fost mult mai mare dacă prețurile ar fi crescut în continuare, după cum știți benzina este luată în calcul la calculul inflației.”, a declarat Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.
Cum vor fi pedepsite creșterile nejustificate de prețuri
Ordonanța adoptată joi de Guvern prevede și sancțiuni pentru creșterea nejustificată a prețurilor în această perioadă.
Pe de o parte se vor putea aplica sancțiunile din Ordonanța anti-speculă, iar suplimentar au fost introduse sancțiuni și împotriva revânzarii carburanților achiziționați în această perioadă.
- „În situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a acestei ordonanțe, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative, vor fi sancționate potrivit Ordonanței de Urgență 84/2022.”, a declarat Dan Cărbunaru.
Acesta a subliniat că Ordonanța adoptată azi prevede posibilitatea aplicării ordonanței anti-speculă în această perioadă de 3 luni, fără a mai fi nevoie de adoptarea altui act.
Cărbunaru nu a spus care ar fi nivelul de preț considerat nejustificat, dar a spus că atunci când vor fi semnalate creșteri se vor face analize în acest sens.
Ordonanța adoptată astăzi interzice revânzarea produselor achiziționate în această perioadă de la benzinăriile care aplică reducerea și introduce următoarele sancțiuni:
– amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane juridice;
– amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.
Care sunt prețurile carburanților azi, 30 iunie, în București: Minime și maxime la principalele 5 lanțuri de benzinării
HotNews.ro a analizat prețurile minime și maxime la benzină și motorină, practicate azi, 30 iunie, în București la principalele 5 lanțuri de benzinării.
Am folosit datele încarcate de operatori pe platforma Monitorul Prețurilor, gestionată de Consiliul Concurenței, precum și datele aplicației private Peco-online.ro (în special pentru a vedea ce prețuri practică Rompetrol, care nu se află pe Monitorul Prețurilor).
Benzina standard:
- – Petrom: între 8,56 lei (str. Doctor Herescu) și maxim 8,63 lei
- – Mol: între 8,68 lei (str. Barbu Văcărescu) și maxim 8,71 lei
- – Lukoil: între 8,59 lei (str. Orhideelor) și maxim 8,63 lei
- – OMV: între 8,68 lei (șos. Mihai Bravu) și maxim 8,71 lei
- – Rompetrol: între 8,66 lei (șos Mihai Bravu) și maxim 8,71 lei
Benzina Premium:
- – Petrom: între 9,02 lei (str. Doctor Herescu) și maxim 9,09 lei.
- – Mol: între 9,32 lei (str. Barbu Văcărescu) și maxim 9,35 de lei.
- – Lukoil: între 8,77 de lei (Ecto Plus 95 – Splai-Mihai Bravu) – 9,29 lei (Ecto 100 – str. Orhideelor) și maxim 9,33 lei.
- – OMV: 9,31 lei (str. Vasile Milea) și maxim 9,35 de lei
- – Rompetrol: 9,30 lei (Bd. Ghencea) și maxim 9,35 lei
Motorina standard:
- – Petrom: între 9,16 de lei (str. Doctor Herescu) și maxim 9,19 lei
- – Mol: între 9,24 lei (bd. Decebal și str. Barbu Văcărescu) și maxim 9,3 lei.
- – Lukoil: 9,16 lei (str. Orhideelor) și maxim 9,19 lei.
- – OMV: 9,24 lei (șos Mihai Bravu) și maxim 9,27 lei.
- – Rompetrol: 9,22 lei (șos Mihai Bravu) și maxim 9,27 lei
Motorina premium:
- – Petrom: între 9,52 lei (str. Doctor Herescu) și maxim 9,55 lei.
- – Mol: între 9,73 lei (bd. Decebal) și maxim 9,78 lei (bd. Corneliu Coposu).
- – Lukoil: între 9,52 lei (str. Orhideelor) și maxim 9,55 lei
- – OMV: între 9,73 lei (șos Mihai Bravu) și maxim 9,75 lei.
- – Rompetrol: 9,54 (Bd. Ghencea) și maxim 9,76 lei