Sari direct la conținut

Reforma constitutionala a UE ar putea fi numita Tratatul Lisabona

Cotidianul

Liderii europeni isi trimisesera reciproc semnale pe canale diplomatice prin care vroiau sa ajunga al un consens pe textul tratatului, redactat peste vara de armate de consilieri pe probleme juridice asistati de lingvisti.

Dupa respingerea de catre Olanda si Franta a Tratatului Constitutional, acum termenii folositi in Tratatul de Reforma nu mai aduc aminte de sintagma “Constitutie”.

Practic noul tratat va fi menit, conform expertilor in probeleme de drept international si comunitar prezenti la Lisabona, sa duca la modernizarea insitutiilor UE si sa nu conduca la crearea unui super-stat asa cum i se reprosa defunctului Tratat Constitutional.

Conform unor diplomati din cadrul Comisiei Europene, era de asteptat ca fratii Kaczynski sa scoata din buzunar “Clauza Ioannina”, chiar daca la summitul ofici al din iunie de la Bruxelles se ajunsese la un consens asupra liniilor generale ale Tratatului, cu pretul unei nopti albe, la orele patru ale diminetii.

Clauza confera dreptul de suspendare temporara a unor decizii, pentru statele aflate in minoritate. Un singur aliat pareau sa aiba, la intrarea in sala reuninilor – aflata in pavilionul care a gazduit Expozitia Universala ’98 Lisabona – liderii de la Varsovia: nimeni altul decit Romano Prodi, premierul Italiei.

Sefi de state si de guverne stiau ca “rebelii de Varsovia” nu erau dispusi sa cedeze usor avind in vedere ca in Polonia, nu mai departe de duminica, sint convocate alegeri anticipate. Or, o infringere pentru Kaczynski la Lisabona ar putea conduce la o alta, la Varsovia.

Jose Socrtaes, neobositul ministru de externe al Portugaliei, facuse diligente pentru convorbiri bilaterale intre liderii delegatiilor in ideea ca reuniunea de la Lisabona sa nu fie considerata un esec. Inainte de debutul reuniunii, Socrates, a carui tara detine presedintia rotativa a UE, traia cu speranta ca noul document va purta denumirea de “Tratatul de la Lisabona”.

La urcarea in avionul de Lisabona, prsedintele Kaczynski parea de neinduplecat:”Nu vrem altceva decit dreptul nostru”, conform editiilor on-line ale unor ziare poloneze.

Presedintele Traian Basescu a sosit, si el, ieri, la Lisabona, unde, inainatea reuniunii informale a UE a participat la summit-ul PPE din care face parte si PD.

Un articol de Laura Cernahoschi, Cristian Oprea

Integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro