Sari direct la conținut

Reglementare la interconectare pentru inca 31 de operatori de retele de telefonie fixa

HotNews.ro

Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a anuntat marti ca regimul interconectarii cu cei mai mari doi operatori de retele de telefonie fixa, Romtelecom si RCS & RDS, ar putea fi revizuit, iar interconectarea cu alti 31 de operatori ar putea fi reglementata pentru prima data incepand din trimestrul al doilea al acestui an.

Tarifele medii de interconectare actuale ale operatorilor inca nereglementati ar urma sa scada odata cu intrarea in vigoare a deciziilor pana la nivelul de 1,15 eurocenti/minut, urmand ca, la 1 ianuarie 2009, sa ajunga la 0,97 eurocenti/minut, valoarea tarifului mediu de interconectare la nivel regional cu reteaua Romtelecom. Pe lista celor vizati apar UPC, Vodafone si ar putea urma Orange.

Masurile variaza direct proportional cu pozitia de piata a operatorilor

Autoritatea de reglementare a lansat, marti, spre consultare publica mai multe proiecte de decizii, in acord cu normele si practicile UE, care prevad printre altele obligatiile de reglementare in materie de interconectare care vor fi impuse operatorilor vizati. Lista celor vizati cuprinde 33 de operatori de retele de telefonie fixa. Printre acestia se numara si UPC Romania si Vodafone. Masurile de reglementare supuse consultarii variaza direct proportional cu pozitia de piata a operatorilor.

„Pentru a preveni potentiale abuzuri de pozitie dominanta, ANRCTI considera necesar sa impuna operatorilor, in mod proportional cu problemele identificate, obligatii de transparenta, nediscriminare, evidenta contabila separata, acces la retea, precum si masuri de control al tarifelor de interconectare.

Obligatiile propuse urmaresc sa raspunda problemelor concurentiale identificate de Autoritate in raport cu terminarea apelurilor in retelele de telefonie fixa: refuzul de negociere a acordurilor de interconectare, lipsa de transparenta, practicarea unor conditii si tarife discriminatorii si, in unele cazuri, a unor tarife excesive”, se arata in comunicatul reglementatorului.

Pentru interconectarea cu Romtelecom, autoritatea propune mentinerea intregului set de obligatii impuse acestui operator prin reglementarile anterioare. In plus, ANRCTI urmareste „stabilirea pentru fiecare nivel de interconectare cu reteaua Romtelecom, a unei valori unice a tarifului reglementat, la nivel de tarif mediu, renuntand la actualul regim in care tarifele de interconectare sunt stabilite in mod diferentiat in functie de intervalul orar (pentru perioada orelor de varf si, respectiv, pentru perioada din afara orelor de varf)”.

In privinta interconectarii cu reteaua RCS & RDS, se propune mentinerea obligatiei de transparenta si a obligatiei de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate. In plus, ANRCTI propune impunerea in sarcina RCS & RDS a obligatiei de nediscriminare si modificarea obligatiei de control al tarifelor. Aceleasi obligatii care sunt propuse spre a fi mentinute sau impuse in cazul RCS & RDS sunt avute in vedere si pentru cel de-al treilea operator ca marime pe segmentul de telefonie fixa, UPC Romania.

Atat oficialii Romtelecom cat si cei RCS&RDS nu au facut, marti, comentarii in legatura cu aceste proiecte.

De ce nu apare Orange pe lista vizatilor

Pe lista prezentata pe site-ul ANRCTI sunt prezentati 33 de operatori, printre care si UPC Romania si Vodafone. Orange insa nu apare, desi si acest operator ofera servicii de telefonie fixa. Oficialii ANRCTI au precizat pentru HotNews.ro ca „la data analizei de piata, la nivelul pietei cu amanuntul din Romania existau 67 de furnizori alternativi care ofereau servicii de telefonie fixa, iar Orange nu se numara printre acestia”. Mai mult, lista este preliminara si poate suferi modificari in urma procesului de consultare.

Reprezentantii Vodafone spun ca vor analiza cu atentie intreaga documentatie supusa consultarii.

„ANRCTI a identificat 33 de operatori de comunicatii electronice la puncte fixe, Vodafone Romania numarandu-se printre acestia intrucat la data la care a fost efectuat studiul/analiza era singurul operator mobil care lansase comercial si servicii la puncte fixe Vodafone Acasa. Vodafone Romania va raspunde acestei consultari publice dupa ce va analiza cu atentie intreaga documentatie supusa consultarii publice”, a declarat pentru HotNews.ro, Mihail Tarniceanu, Associate Director, Regulatory Affairs, Vodafone Romania.

In legatura cu tarifele percepute in acest moment, oficialii UPC Romania spun ca acestea sunt nediscriminatorii.

„In ultimele sase luni, UPC a dublat numarul de interconectari, tarifele de interconectare fiind nediscriminatorii pentru toti participantii, abaterile fiind minore la nivel valoric, de la un partener la altul”, a precizat pentru HotNews.ro Marius Ionescu, Manager Interconectari B2B, UPC Romania.

Reprezentantii Orange se asteapta ca reglementarea sa se aplice in curand si la nivelul companiei lor.

„Este de asteptat ca operatorii nou intrati pe piata sa beneficieze de o anumita perioada de gratie, conform practicii uzuale. Speram ca ANRCTI va aduce clarificarile necesare odata cu publicarea deciziei. De asemenea, agream principiul propus de ANRCTI – acela al simetriei tarifelor de interconectare si speram ca ANRCTI sa-l aplice cat mai curand si in domeniul telefoniei mobile. In Romania mai exista inca operatori de telefonie mobila inca nereglementati la nivel de tarife”, a precizat Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs Orange Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro