Remus Borza, despre efectele impozitarii constructiilor speciale: Hidroelectrica va trebui sa plateasca in plus circa 40 de milioane de euro, fapt care va afecta listarea pe bursa
Hidroelectrica va trebui sa vireze, anul viitor, la bugetul statului, circa 40 de milioane de euro in plus, suma reprezentand noul impozit pe care vrea sa-l impuna Guvernul din 2014, a declarat pentru HotNews.ro Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Aceasta va fi contributia companiei in urma introducerii impozitului de 1,5% pe valoarea constructiilor speciale. Remus Borza considera ca este „o masura corecta”, insa „momentul este prost ales” pentru introducerea unui astfel de impozit.
„Aceasta suprataxare va afecta listarea Hidroelectrica (…)Tot statul va iesi prost, va pierde cateva zeci de milioane de euro la listare”, a spus Borza. Compania urmeaza sa fie listata pe bursa in iulie 2014, conform angajamentelor luate in fata FMI.
Reamintim ca premierul Victor Ponta si vicepremierul Daniel Chitoiu au anuntat luni seara ca Executivul intentioneaza sa creasca incasarile la buget in 2014 prin suprataxarea companiilor. Impozitul de 1,5% va fi impus atat firmelor romanesti, cat si celor straine care lucreaza in Romania prin intermediul unui sediu permanent, precum si firmelor cu sediu social in Romania infiintate conform legislatiei europene.
Impozitul pe constructii se calculeza prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art.2, din care se scade valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, conform Titlului IX – Impozite si taxe locale din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz”, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta privind introducerea acestui impozit.
Impozitul va fi aplicat pentru constructii precum centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, piste si platforme, sonde de titei, gaze si sare, rampe de incarcare – descarcare, cosuri de fum si turnuri de racire, iazuri pentru decantarea sterilului, helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultura, infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, strazi, autostrazi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulatie, marcaje, etc), linii si cabluri aeriene de telecomunicatii (stalpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri si piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobila, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, constructii pentru transportul energiei electrice, canale de irigatii.