Sari direct la conținut

Remus Vulpescu, administratorul special Hidroelectrica: Insolventa Hidroelectrica, decizie "soc" si "istorica"

HotNews.ro

Intrarea Hidroelectrica in insolventa este o decizie „soc” si „istorica” prin efectele asupra companiei, iar raportul cauzelor care au adus compania de stat in aceasta situatie va fi prezentat in iulie, spun administratorul judiciar, Remus Borza, si administratorul special, Remus Vulpescu.

„Este o decizie soc, nimeni nu se astepta, dar toti care au avut acces din 2010 pana acum la datele financiare ale Hidroelectrica ar fi putut sa constate ca Hidroelectrica se suprapunea perfect peste definitia notiunii de insolventa, in sensul ca avea flux de numerar negativ. A fost si este o societate foarte bogata, care a devenit in timp totalmente lipsita de lichiditati”, a declarat Vulpescu in emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de Pro TV, potrivit Mediafax.

Vulpescu este totodata seful Oficiului pentru Particitatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) si membru al Consiliului de Administratie al Hidroelectrica.

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie.

Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” si al secetei din 2011.

„O explicatie pentru motivele pentru care Hidroelectrica a ajuns aici va trebui sa aiba administratorul judiciar”, a adaugat Vulpescu.

Avocatul Remus Borza, care detine firma Euro Insol, desemnata administrator judiciar al Hidroelectrica, a afirmat ca decizia intrarii in insolventa a producatorului de electricitate detinut de Ministerul Economiei ar fi trebuit luata de directorii anteriori ai companiei, iar in cursul lunii iulie va fi prezentat raportul administratorului judiciar privind cauzele pentru care compania ajuns in aceasta situatie.

„Este o decizie mai mult decat necesara si chiar istorica, prin efectele pe care le va propaga pe toata orizontala economica. In termen de 40 de zile (de la intrarea in insolventa – n.r.) trebuie sa prezentam raportul cauzelor care au generat insolventa si eventual persoane responsabile. Starea de insolventa la Hidroelectrica nu s-a stabilit acum o saptamana, ci undeva acum 1-2 ani. Este chiar infractiune de bancruta simpla nedepunerea unei cereri la tribunal. Directorii de dinainte ar fi trebuie sa ia aceasta decizie”, a afirmat Borza.

Intrebati care sunt riscurile la care ar putea fi expusa Hidroelectrica prin faptul ca este in insolventa, atat Vulpescu, cat si Borza au afirmat ca nu exista niciun fel de risc.

„Nu sunt riscuri, ci sunt doar beneficii”, a mai spus Borza.

Agentia de rating Moody’s a retrogradat joi ratingurile Hidroelectrica pentru datorii pe termen lung si pentru default cu doua trepte, la nivelul „Caa1”, cu perspectiva negativa, si a retras totodata calificativele, ca urmare a intrarii in insolventa a companiei.

Perspectiva negativa a ratingurilor reflecta riscul ca procedura de insolventa sa accelereze maturitatile datoriilor peste capacitatea de rambursare a companiei si sa afecteze capacitatea atragerii de finantare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro