Renăscut la 102 ani – Un veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial învinge Covid după o săptămână la Terapie Intensivă
Rusul Nikolai Bagayev, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, simte că a păcălit moartea de două ori. De această dată însă inamicul nu a fost reprezentat de trupele germane care invadează Uniunea Sovietică, ci de Covid-19, relatează Reuters.
Bagayev, 102 ani, avea plămânii afectați în proporție de 80% când a fost internat în spital în orașul Koroliov, de lângă Moscova, cu coronavirus.
După ce a petrecut mai mult de o lună în spital, inclusiv o săptămână în terapie intensivă, Bagayev a fost externat joi seara.
„Ultima dată când m-am confruntat cu moartea a fost în 1941. Pe atunci, plămânul meu drept a fost rănit în timpul bătăliei pentru Moscova. Dar eram destul de tânăr la acea vreme și am reușit să mă recuperez imediat”, a spus el pentru Reuters.
„De data aceasta, am fost susținut în mare măsură de medici, în ciuda mai multor momente în care am fost pe punctul de a-mi pierde speranța și curajul. Le sunt extrem de recunoscător tuturor.”
Bagayev face parte din grupul din ce în ce mai mic al veteranilor venerați în Rusia pentru rolul lor în înfrângerea Germaniei naziste. În mai, a participat la parada anuală cu ocazia Zilei Victoriei alături de președintele Vladimir Putin.
„A fost greu, dar am putut să-i văd pe medici luptând și i-am ajutat”, a spus Bagayev, care purta o uniformă militară împodobită cu medalii când a fost externat din spital.
„Ei sunt eroii”, a spus Bagayev, care a fost promovat anul trecut la gradul de colonel în rezervă, despre medicii săi.
Bagayev a trăit multe dintre capitolele tumultuoase ale dispariției Uniunii Sovietice și a fost rănit de două ori în timpul războiului – o dată grav.
„Este un adevărat soldat, își amintea mereu de rănile și greutățile sale din timpul (Bătăliei) de la Moscova și aceste amintiri l-au ajutat cât timp a stat în spital”, a spus medicul lui Bagayev, Valentina Rakitskaya.
După război, Bagayev a lucrat în republica sovietică Kazahstan, unde a ajutat la construirea cosmodromului Baikonur, care l-a trimis pe primul om în spațiu, Yuri Gagarin, în 1961.