Sari direct la conținut

Restructurarea Guvernului, luata in calcul de coalitia la putere

HotNews.ro

Coalitia de guvernare a ajuns in principiu la un acord privind initierea unui proces care sa duca la remanierea guvernului, in sensul reducerii numarului de posturi ministeriale. Numai ca acordul este legat doar de necesitatea si intentiile acestei remanieri, respectiv eficientizarea activitatii guvernului.

Consensul, necesar in acest caz, va fi insa destul de greu de obtinut deoarece fiecare partid al coalitiei pare decis sa nu renunte la posturile pe care le detine deja.

Liderii coalitiei de guvernamint vor discuta in aceasta seara despre restructurarea guvernului, mai exact despre o modalitate de a se reduce numarul de portofolii ministeriale de la 23 cite sunt in acest moment, la circa 15-17.

Un argument al acestei intentii a fost oferit de liderul Partidului Democrat, Emil Boc, ce recent arata ca se impune un guvern in formula restrinsa, cu o restructurare masiva a numarului de agentii guvernamentale, pentru a se economisi astfel banii publici si pentru a se elimina birocratia de la nivelul executivului.

Posibilitatea unei remanieri guvernamentale a mai fost adusa in discutie putin inainte ca Uniunea Europeana sa prezinte raportul sau de monitorizare privind progresele inregistrate in vederea integrarii europene la 1 ianuarie 2007.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu spunea in acea perioada ca intentioneaza sa isi duca pana la capat mandatul primit de la Parlament, impreuna cu echipa sa, dar nu exclude totusi o „remaniere neanuntata”.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a reafirmat, luni, dupa sedinta Biroului permanent al PNL, ca in perioada imediat urmatoare, va avea loc o restructurare a Guvernului. Primul ministru a anuntat si primele modificari in structura Executivului.

Astfel, Radu Stroe – in prezent senator PNL si presedinte al comisiei de control al SRI, va fi numit in functia de secretar general al guvernului. Aceasta functie a fost ocupata, initial, de Mihai Voicu, insa acesta a preluat portofoliul relatiei cu Parlamentul, in locul lui Bogdan Olteanu, care a devenit presedintele Camerei Deputatilor.

Acum, cel putin democratii, par foarte decisi sa mearga pina la capat cu procesul de restructurare. Deputatul PD, Ion Olteanu o spune raspicat: “Trebuie facuta aceasta restructurare.Aceasta decizie face parte din obiectivul Aliantei si a fost prevazuta in programul comun de guvernare.

In prezent exista 23 de ministere si ministrii delegati, multi dintre acestia nu au o institutie in subordonare si practic nu au responsabilitati“.

“Avem 100 de agentii care sunt fie in subordinea cancelariei, fie in subordinea directa a premierului, unele isi suprapun domeniile de activitate, iar altele nu au activitate. Trebuie sa ne alniem la structurile europene si sa revigoram activitatea guvernului. Un exectiv cu mai putin ministere este mult mai flexibil“, a argumentat Olteanu pentru Hotnews.ro.

Cristian Radulescu, tot de la Partidul Democrat crede ca restructurarea este necesara pentru a actiona mai eficient in perspectiva integrarii europene. “O restructurare guvernamentala este absolut necesara si asta pentru ca exista prea multe agentii si ministere care nu au activitate.

Trebuie modificata formula guvernamentala pentru a ne afilia la structurile Uniunii Europene si a actiona eficient, nu in pierdere. Noi am preluat structura de guvernare a PSD-ului , cu multe ministere si agentii fara folos si trebuie sa o modificam“.

Liberalii, in schimb, sunt ceva mai retinuti in privinta restructurarii. Puiu Hasotti crede acest lucru necesar dar vrea ca nu doar PNL sa piarda portofolii. “In principiu nu sunt impotriva restructurarii guvernamentale, cred ca este necesara pentru ca sunt prea multe structuri care nu sunt folositoare.

Daca se va face o restructurare, trebuie sa fie echitabila si democratii sa renunte la ministri in functie de algoritm. Fiecare partid trebuie sa renunte la unu sau doi ministri, in functie de ce se va stabili. Nu sunt de acord ca PNL sa fie singurul care cedeaza functii“.

Un alt membru al coalitiei de guvernare, UDMR, are mai curind o

atitudine retinuta fata de subiectul restructurarii guvernamentale. “Acest lucru trebuie gandit bine si nu trebuie sa fie facut in mod formal. Restructurarea trebuie gandita pe fiecare minister in parte si pe institutiile care se afla in subordinea Guvernului.

Dintre acestea, cele care nu sunt eficiente ar trebui sa fie restructurate. Institutiile care au un rol important in integrare ar trebui in primul rand sa fie consolidate si eficientizate“, ne-a declarat senatorul Frunda Gyorgy.

In ceea ii priveste pe reprezentantii Partidului Conservator, acestia s-au declarat pina acum, in principiu, cu „orice actiune care ar eficientiza munca Guvernului si care ar putea sa duca la o integrare certa la 1 ianuarie 2007”. Acestia au aratat ca o decizie privind restructurarea unor portofolii din Guvern nu poate fi luata decit prin votul si consensul intregii Coalitii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro